Η Πολλαπλή Σκλήρυνση και τα συναισθήματά σας

Το να ζεις με ΣΚΠ μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματά σου, επομένως δεν είναι ασυνήθιστο να βιώνεις μια σειρά ισχυρών συναισθημάτων γύρω από τη σκλήρυνση κατά πλάκας, ειδικά τη στιγμή της διάγνωσης, και μπορεί να σου πάρει χρόνο για να συμβιβαστείς με την ΣΚΠ ως μέρος της ζωής σου. Ωστόσο, λόγω της μεταβαλλόμενης φύσης της σκλήρυνσης κατά πλάκας, μπορεί να υπάρχουν και άλλα σημεία στη ζωή σας με την κατάσταση όπου βρίσκεστε να ζείτε με προκλητικά συναισθήματα. 

Ακολουθούν μερικές ιδέες που μπορεί να σας βοηθήσουν να τις αντιμετωπίσετε και μερικά άτομα με τα οποία μπορείτε να μιλήσετε.

Νιώθω συγκίνηση

Συναισθηματικές αντιδράσεις στη διάγνωση

Το να λάβετε μια αρχική διάγνωση της ΣΚΠ ή να σας πουν ότι η διάγνωσή σας έχει αλλάξει από υποτροπιάζουσα σε προοδευτική ΣΚΠ μπορεί να προκαλέσει έντονα συναισθήματα. Μπορεί να αισθάνεστε θυμωμένοι, ανήσυχοι ή αναστατωμένοι. Μπορεί να νιώσετε ανακούφιση, ειδικά αν έχετε περάσει πολύ καιρό προσπαθώντας να μάθετε τον λόγο για αυτό που έχετε βιώσει. Μπορεί να πάθετε σοκ, ειδικά εάν η έναρξη των συμπτωμάτων σας ήταν πολύ ξαφνική και διαγνώστηκε σχεδόν αμέσως. Μπορεί να αισθάνεστε μουδιασμένοι, σαν να είναι εξωπραγματικό ή να συμβαίνει σε κάποιον άλλο. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι αντιμετωπίζετε πλήρη έλλειψη συναισθήματος.

Ό,τι και να νιώθεις, δεν πειράζει. Δεν υπάρχει σωστός τρόπος αντίδρασης στα νέα της διάγνωσης. 

Πολλοί άνθρωποι λένε ότι η προσαρμογή στη διάγνωση μιας μακροχρόνιας πάθησης, όπως η ΣΚΠ, είναι παρόμοια με τη διαδικασία μετά από ένα πένθος. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας υπάρχουν πέντε στάδια θλίψης.

  • Η άρνηση ότι κάτι έχει συμβεί  – αυτό σας επιτρέπει να απομονωθείτε από την αιτία του πόνου σας και σας προστατεύει από το αρχικό σοκ.
  • Αίσθημα θυμού  –  ο θυμός μπορεί να κατευθύνεται σε άλλους ανθρώπους ή σε άψυχα αντικείμενα, παρόλο που δεν φταίνε αυτοί.
  • Διαπραγμάτευση  - αυτό είναι όταν ψάχνετε έναν τρόπο να αποκτήσετε μια αίσθηση ελέγχου και να αναβάλετε τη θλίψη. Σε αυτό το στάδιο είναι σύνηθες να σκεφτόμαστε το "Τι θα γινόταν αν;" όπως «Αν είχα πάει νωρίτερα στο γιατρό» ή «Κι αν είχα μια δεύτερη γνώμη».
  • Κατάθλιψη ή χαμηλή διάθεση  – αυτό είναι το στάδιο όπου μπορείτε να προσπαθήσετε να επεξεργαστείτε και να σκεφτείτε την απώλειά σας.
  • Αποδοχή  – όταν γίνεστε πιο ήρεμοι και, αν και όχι απαραίτητα χαρούμενοι, νιώθετε πιο ικανοί να προχωρήσετε στη ζωή σας.

Τα στάδια της θλίψης δεν συμβαίνουν με μια καθορισμένη σειρά. Είναι σύνηθες να πηγαινοερχόμαστε μεταξύ των σταδίων και μπορεί να μην τα βιώσετε όλα. Η θλίψη σας μπορεί να μην φύγει εντελώς ή μπορεί να επανεμφανίζεται από καιρό σε καιρό. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.

Αν και η αναλογία της θλίψης είναι λογική, υπάρχει μια κρίσιμη διαφορά. Σε αντίθεση με την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, το να διαγνωστεί κανείς με μια πάθηση όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν είναι ένα γεγονός που συμβαίνει μία φορά. Η απρόβλεπτη φύση της ΣΚΠ μπορεί να λειτουργήσει ως ανεπιθύμητη υπενθύμιση των αλλαγών ή των απωλειών που έχει οδηγήσει στη ζωή σας. Αν και αυτό μπορεί να κάνει πιο δύσκολο να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας και να φτάσετε σε ένα καλύτερο σημειο. Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να μιλήσετε για τις αλλαγές, οποιαδήποτε αίσθηση απώλειας ή τον αντίκτυπο των συναισθημάτων σας με κάποιον που εμπιστεύεστε.

Αντιμετώπιση συμπτωμάτων

Η ζωή με τα συμπτώματα της ΣΚΠ μπορεί να είναι πολύ κουραστική, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Η κούραση, ο πόνος, η κατάθλιψη και  το άγχος  μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε πολύ εύθραυστοι. Εάν δεν κοιμάστε καλά ή αισθάνεστε υπό πίεση, αυτό μπορεί να κάνει τα πράγματα να φαίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Συχνά με τη σκλήρυνση κατά πλάκας τα συμπτώματά σας μπορεί να διαφέρουν από τη μια μέρα στην άλλη, κάτι που μπορεί να χρειαστεί λίγη εξοικείωση. όπως και νέα ή επιδεινούμενα συμπτώματα.

Μπορεί να είναι καλό να αναλογιστείτε τι μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε συναισθηματικοί και αν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τα πράγματα. Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σύμπτωμα που σας προκαλεί; Θα μπορούσατε να εξετάσετε εάν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί καλύτερα ξεκινώντας ή αλλάζοντας φάρμακα ή μαθαίνοντας κάποιες τεχνικές διαχείρισης ή χαλάρωσης; Η βελτίωση της ρουτίνας πριν τον ύπνο θα σας έδινε καλύτερες πιθανότητες για έναν καλό ύπνο; Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε μόνοι σας ή ήρθε η ώρα να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία υγείας;

Ανησυχώ για τον αντίκτυπο στην οικογένειά μου

Μπορεί να ανησυχείτε για τον αντίκτυπο της ΣΚΠ στα πιο κοντινά σας άτομα, όπως ένας σύντροφος, τα παιδιά, τα αδέρφια ή οι γονείς, ειδικά εάν αισθάνεστε ότι η ΣΚΠ παρεμβαίνει στις σχέσεις σας ή στις προσωπικές σας στιγμές. Η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να σημαίνει ότι βλέπετε τον εαυτό σας ή τον σύντροφό σας με διαφορετικό πρίσμα – ειδικά αν αλλάξουν οι ρόλοι σας στη σχέση. Μπορεί να ανησυχείτε ότι ορισμένα συμπτώματα, όπως κόπωση, πόνος ή προβλήματα εγκράτειας, μπορεί να επηρεάσουν αυτές τις σχέσεις. 

Το να κρατάτε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και να είστε ειλικρινείς σχετικά με το πώς νιώθετε και πώς σας επηρεάζει η ΣΚΠ σε κάθε δεδομένη στιγμή μπορεί να είναι χρήσιμο. Όπως και η έμφαση στην απρόβλεπτη φύση της ΣΚΠ, που μπορεί να σημαίνει ότι δεν μπορείτε πάντα να τηρήσετε μια υπόσχεση να κάνετε κάτι σε μια συγκεκριμένη στιγμή. Είναι επίσης καλό να ενθαρρύνετε την οικογένειά σας να είναι ανοιχτή μαζί σας για τις δικές της ανησυχίες και απογοητεύσεις.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Αυτού του είδους οι συνομιλίες μπορεί να είναι δύσκολες για όλους τους εμπλεκόμενους. Μερικές φορές μπορεί να είναι χρήσιμο να μιλήσετε με κάποιον εκτός της οικογένειας για να έχετε μια ανεξάρτητη άποψη. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας καλός φίλος, ένα άλλο άτομο με σκλήρυνση κατά πλάκας ή ένας επαγγελματίας υγείας.

Νιώθω ανησυχία για το μέλλον μου

Μπορεί να ανησυχείτε για το μέλλον και για το τι μπορεί να σημαίνει για εσάς η ΣΚΠ μακροπρόθεσμα. Αυτή είναι μια φυσική και κοινή απάντηση στη διάγνωση ή όταν τα πράγματα αλλάζουν. Ίσως είχατε ένα επεισόδιο νέων ή επιδεινούμενων συμπτωμάτων, είχατε υποτροπή ή ένα φάρμακο δεν σας βοηθά πλέον και αυτό σας έκανε να σκεφτείτε περισσότερο τι μπορεί να σας επιφυλάσσει το μέλλον. Το να μάθουμε να ζούμε με την απρόβλεπτη φύση της σκλήρυνσης κατά πλάκας και την αβεβαιότητα που μπορεί να φέρει αυτό μπορεί να είναι πρόκληση.

Η ζωή δεν είναι ποτέ εντελώς προβλέψιμη, υπάρχουν πάντα απροσδόκητα ή ανεπιθύμητα εμπόδια. Ωστόσο, σημαντικά γεγονότα ή αλλαγές μπορούν να τονίσουν τις αβεβαιότητες. Προσπαθήστε να μην εστιάσετε πολύ σε αυτό που μπορεί να συμβεί ή να υποθέσετε ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας θα έχει αντίκτυπο σε μια συγκεκριμένη πτυχή της ζωής σας. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον χρόνο και την ενέργεια με πιο θετικό τρόπο και επικεντρωθείτε στα πράγματα που είναι σημαντικά για εσάς εδώ και τώρα.

Νιώθω πεσμένος ή ανήσυχος

Το να νιώθετε πεσμένος ή να έχετε άγχος μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους, είτε πρόκειται για τη διάγνωσή σας, για ανησυχία για συμπτώματα ή για το απόλυτο απρόβλεπτο της ζωής με ΣΚΠ. Ωστόσο, η κατάθλιψη και το άγχος μπορεί να είναι συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας από μόνα τους εάν υπάρχει βλάβη της ΣΚΠ σε μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη διάθεση.

Η χαμηλή διάθεση, η κατάθλιψη ή το άγχος μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά ή να εμφανιστούν λίγο-λίγο χωρίς να το καταλάβετε. Η συζήτηση με την οικογένεια, τους φίλους ή σε ομάδες υποστήριξης στο διαδίκτυο ή πρόσωπο με πρόσωπο μπορεί να βοηθήσει με την κακή διάθεση. Ωστόσο, εάν συνεχίζετε να αισθάνεστε απογοητευμένοι ή νιώθετε ότι τα πράγματα κλιμακώνονται, εξετάστε το ενδεχόμενο να ζητήσετε επαγγελματική συμβουλή σχετικά με τις επιλογές θεραπείας, όπως η συμβουλευτική ή η φαρμακευτική αγωγή, από τη νοσοκόμα ή τον γενικό ιατρό σας. 

Δεν σκέφτομαι ευθέως

Η μη καθαρή σκέψη είναι σύνηθες φαινόμενο στη ΣΚΠ. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο σοκ της διάγνωσής σας, στο να έχετε σύγχυση σχετικά με τις διαφορετικές επιλογές θεραπείας ή απλώς να επιβαρύνεστε υπερβολικά από άλλα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή σας. Μπορεί να αισθάνεστε υπό πίεση ή να μην κοιμάστε καλά. Εάν αντιμετωπίζετε κόπωση με σκλήρυνση κατά πλάκας, η οποία είναι ένα συντριπτικό αίσθημα πνευματικής ή και σωματικής εξάντλησης δυσανάλογα με την εργασία που έχετε κάνει, αυτό μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Δυσκολίες με επιβράδυνση της σκέψης, όπως προβλήματα με τη μνήμη, τη συγκέντρωση ή την προσοχή, μπορεί επίσης να είναι συμπτώματα της ΣΚΠ. Είναι συλλογικά γνωστά ως γνωστικά προβλήματα. Όπως η κόπωση, τα γνωστικά προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν το πώς αισθάνεστε.

Η φροντίδα της γενικής υγείας σας μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε καθαρό μυαλό. Μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, όπως το να τρώτε πιο υγιεινά, η ενσωμάτωση λίγης άσκησης στην ημέρα σας και η εκμάθηση τεχνικών χαλάρωσης, όπως ασκήσεις αναπνοής ή διαλογισμός, που θα σας βοηθήσουν να αντεπεξέλθετε εάν αισθάνεστε υπό πίεση, μπορεί να είναι ευεργετικές.

Δεν βλέπω τον εαυτό μου με τον ίδιο τρόπο

Το πώς βλέπετε τον εαυτό σας ως άτομο είναι πιθανώς συνυφασμένο με άλλους παράγοντες που είναι σημαντικοί για εσάς, όπως ο ρόλος σας στην οικογένειά σας, η δουλειά σας ή εάν είστε ιδιαίτερα καλοί σε κάτι, όπως η φωτογραφία ή ένα συγκεκριμένο άθλημα. Εάν η ζωή σας πρέπει να αλλάξει, μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμησή σας και η αίσθηση του ποιοι είστε μπορεί να χαθεί ή να είναι θολή.

Μπορεί να αισθανθείτε μια ισχυρότερη αίσθηση απώλειας εάν τα συμπτώματά σας επηρεάζουν την ικανότητά σας να εκπληρώσετε τους ρόλους που είναι πιο σημαντικοί για εσάς. Τα σωματικά συμπτώματα μπορεί να είναι πιο οδυνηρά εάν είστε πολύ δραστήριοι ή έχετε πολύ σωματική δουλειά, ενώ εάν η δουλειά σας είναι διανοητικά απαιτητική ή απολαμβάνετε δραστηριότητες που βασίζονται στην εγκεφαλική δύναμη, τότε οι γνωστικές δυσκολίες μπορεί να σας αναστατώσουν περισσότερο.

Αν και τα συμπτώματά σας μπορεί να σας περιορίζουν αυτή τη στιγμή, να έχετε κατά νου ότι αυτό μπορεί να αλλάξει. Μπορεί να επιλυθούν εάν έχουν συμβεί ως μέρος μιας υποτροπής ή μπορεί να βρείτε μια θεραπεία που βοηθάει. Μπορεί να βρείτε έναν τρόπο να διαχειριστείτε τα συμπτώματα, όπως στρατηγικές για τη μείωση της κόπωσης, που σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε τα πράγματα που είναι σημαντικά για εσάς πιο εύκολα. Ή μπορείτε να προσαρμοστείτε και να βρείτε έναν εναλλακτικό τρόπο για να πραγματοποιήσετε δραστηριότητες.

Μόνο εσύ ξέρεις τι είναι πιο σημαντικό για σένα. Προσπαθήστε να βρείτε τρόπους για να επανασυνδεθείτε με τους ρόλους και τις δραστηριότητες που εκτιμούσατε πριν από τη διάγνωσή σας. Αυτό μπορεί να είναι με διαφορετικό τρόπο από πριν, επομένως ίσως χρειαστεί να γίνετε δημιουργικοί – ίσως ζητήστε από την οικογένεια ή τους φίλους σας ιδέες που θα σας βοηθήσουν να βρείτε τρόπους για να είστε ξανά ο εαυτός σας!

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω τον εαυτό μου αν δυσκολεύομαι συναισθηματικά;

Ψάξτε για τα θετικά στη ζωή σας

  • Προσπαθήστε να διατηρήσετε την αίσθηση της κανονικότητας. Όπου είναι δυνατόν, κάντε τα πράγματα που κάνετε συνήθως και κυρίως αυτά που σας αρέσουν.
  • Δώστε προτεραιότητα. Ποιος, και τι, είναι πιο σημαντικός για εσάς και τη ζωή σας! Εστιάστε την ενέργειά σας σε αυτά.
  • Μάθε να λες όχι. Δεν χρειάζεται να κάνετε τα πάντα. Θυμηθείτε αυτές τις προτεραιότητες!
  • Δοκίμασε κάτι καινούργιο. Ασχοληθείτε με ένα νέο χόμπι ή μια πρόκληση που πάντα θέλατε να δοκιμάσετε – μπορεί να είναι καλό να έχετε μια νέα εστίαση στις σκέψεις σας και σε κάτι που να ανυπομονείτε.
  • Διαβεβαιώστε τον εαυτό σας ότι η ζωή με την ΣΚΠ είναι μια καμπύλη μάθησης και ότι κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να διαχειριστείτε σωστά την ΣΚΠ σας.

Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας

  • Φροντίστε τον εαυτό σας και το σώμα σας τρώγοντας πιο υγιεινά, ασκώντας λογικά, σταματώντας το κάπνισμα και αποφεύγοντας να πίνετε πολύ αλκοόλ σε τακτική βάση.
  • Το να φροντίζεις το μυαλό σου είναι επίσης σημαντικό. Η εξάσκηση τεχνικών χαλάρωσης, προσοχής ή διαλογισμού μπορεί να είναι ευεργετική. Ακούστε χαλαρωτική μουσική ή χαθητε με την σκέψη σας σε ένα καλό βιβλίο. Ό,τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς.
  • Βγείτε έξω. Θα μπορούσε να είναι για έναν ήπιο περίπατο, ή απλά για να καθίσετε και να παρακολουθήσετε τον κόσμο να περνάει. Ο καθαρός αέρας και η σύνδεση με την ύπαιθρο μπορούν να σας βοηθήσουν να καθαρίσετε το κεφάλι σας.
  • Μην φοβάστε να ζητήσετε ή να δεχτείτε προσφορές υποστήριξης εάν τη χρειάζεστε. Ακόμα κι αν τα πάτε καλά αυτήν τη στιγμή, μπορείτε πάντα να ενημερώσετε τους άλλους ότι θα επικοινωνήσετε ξανά μαζί τους εάν και πότε χρειαστείτε την υποστήριξή τους στο μέλλον.
  • Θέστε ρεαλιστικούς στόχους στον εαυτό σας, ώστε να μην αισθάνεστε ότι έχετε αποτύχει εάν προσπαθήσετε να αναλάβετε πάρα πολλά.

Αυτές οι στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν να βάλετε τις ανησυχίες στη μία πλευρά, ακόμα κι αν είναι μόνο για μία ή δύο ώρες. Ας ελπίσουμε ότι θα σας κάνουν να νιώθετε καλύτερα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της ζωής.

Εκφράσου!

Βρείτε τρόπους να απελευθερώσετε κάθε ένταση. Χτυπήστε ένα μαξιλάρι, δυναμώστε τη μουσική και τραγουδήστε μαζί – ή ουρλιάξτε, κρατήστε ένα ημερολόγιο, γράψτε ένα blog, ασκηθείτε ή απλά κλάψτε και αφήστε τα όλα να βγουν έξω.
Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας με κάποιον που εμπιστεύεστε.

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι η εφαρμογή μιας προσέγγισης επίλυσης προβλημάτων μπορεί να είναι χρήσιμη. Σκεφτείτε τι σας απασχολεί περισσότερο. Μπορείτε να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας ή χρειάζεστε την υποστήριξη κάποιου άλλου; Εάν το ζήτημα φαίνεται πολύ συντριπτικό, μπορείτε να το αναλύσετε και να το αντιμετωπίσετε λίγο τη φορά; Μερικές φορές απλά δεν υπάρχει λύση σε ένα πρόβλημα. Εάν ισχύει αυτό, μπορείτε να βρείτε έναν τρόπο να το αποδεχτείτε και να προχωρήσετε;

Σε ποιον μπορώ να μιλήσω;

Ξέρετε καλύτερα πώς προτιμάτε να αντιμετωπίζετε τα συναισθήματά σας. Μπορεί να αισθάνεστε ότι πρέπει να παραμείνετε δυνατοί και να κρύψετε τα συναισθήματά σας, αλλά η εμφιάλωση των συναισθημάτων σας δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Υπάρχει κάποιος που εμπιστεύεστε για να μοιραστείτε πώς νιώθετε;

Συχνά αυτό θα είναι ένα μέλος της οικογένειας ή ένας φίλος και ελπίζουμε ότι θα είναι υποστηρικτικό. Ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι μπορεί επίσης να αντιμετωπίζουν τα δικά τους συναισθήματα και να προσαρμόζονται στη διάγνωσή σας ή σε αλλαγές στη ΣΚΠ σας.

Μπορεί να προτιμάτε να μιλήσετε με κάποιον που είναι πιο απομακρυσμένος από την καθημερινότητά σας και να διαπιστώσετε ότι μπορείτε να είστε πιο ανοιχτοί και ειλικρινείς με άτομα που δεν είναι τόσο κοντά σας. Θα μπορούσατε να μιλήσετε με τη νοσοκόμα ή τον γενικό ιατρό σας για τυχόν ανησυχίες. Μπορεί να προτείνουν να μιλήσετε με έναν σύμβουλο ή έναν νευροψυχολόγο για λίγη περισσότερη υποστήριξη.

Εναλλακτικά, μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να μοιραστείτε την ιστορία σας με άλλα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας ή να διαβάσετε για τις εμπειρίες τους για να δείτε αν είναι παρόμοιες με τις δικές σας και πώς έχουν αντιμετωπίσει τις δυσκολίες τους. Υπάρχουν διαδικτυακές ομάδες υποστήριξης, ή είναι μερικές ομάδες που συναντώνται τοπικά, αν προτιμάτε να επικοινωνείτε πρόσωπο με πρόσωπο. 

Προχωράμε μπροστά

Συχνά νιώθουμε ότι πρέπει να παραμείνουμε δυνατοί για τους άλλους, αλλά αυτό μπορεί να είναι πιο δύσκολο αν προσπαθούμε επίσης να αντιμετωπίσουμε το δικό μας τρενάκι των συναισθημάτων μας. Θυμηθείτε ότι δεν χρειάζεται να είστε ένας υπερήρωας που αντιμετωπίζει τα πάντα τέλεια. 

Είναι καλό να ζεις εδώ και τώρα και να αξιοποιείς στο έπακρο το σήμερα. Κάντε μερικά σχέδια, σηκώστε το τηλέφωνο, αναλάβετε δράση για να το πραγματοποιήσετε. Στο τέλος της ημέρας, είστε ένα άτομο που τυχαίνει να έχει ΣΚΠ – δεν είναι ολόκληρη η ταυτότητά σας.

Πηγή: mstrust.org.uk