εγκέφαλος

Όταν έχετε ΣΚΠ, είναι σημαντικό να λαμβάνετε μέτρα για την προστασία της γνωστικής σας υγείας — ακόμα κι αν δεν επηρεάζουν άμεσα τη διαδικασία της νόσου της ΣΚΠ. «Μην κάνετε πράγματα που θα οδηγούσαν σε γνωστική δυσλειτουργία λόγω αιτιών εκτός της ΣΚΠ», προτρέπει η Anne Cross, MD , καθηγήτρια νευρολογίας και ειδικός στη ΣΚΠ, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις.

Ειδικότερα, αυτό σημαίνει λήψη μέτρων για τον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Η κακή ροή αίματος στον εγκέφαλό σας θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ικανότητά σας να σκέφτεστε και τα μικρά εγκεφαλικά επεισόδια που μπορεί να μην παρατηρήσετε καν θα μπορούσαν να είναι «κρίσιμα κακά» για τη γνωστική υγεία σε κάποιον με ΣΚΠ, σύμφωνα με την Cross.

Ένας λόγος που είναι σημαντικό να διατηρείτε τον εγκέφαλό σας όσο το δυνατόν πιο υγιή όταν έχετε σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ότι άλλες περιοχές του εγκεφάλου μπορούν να αναλάβουν τις κατεστραμμένες περιοχές σε κάποιο βαθμό - μια έννοια γνωστή ως γνωστικό απόθεμα (ή νευρολογικό απόθεμα). Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν βλάβες και ατροφία που δεν φαίνεται να προκαλούν συμπτώματα. Αν και δεν είναι κατανοητοί όλοι οι παράγοντες πίσω από το γνωστικό απόθεμα, η συνολική υγεία του εγκεφάλου σας μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τις νοητικές σας ικανότητες όταν έχετε ΣΚΠ.

Μην καπνίζετε
Το κάπνισμα είναι άμεσα κακό για την ΣΚΠ και μπορεί επίσης να βλάψει τον εγκέφαλό σας επιδεινώνοντας την καρδιαγγειακή υγεία.

Μείνε ενεργός
Ειδικότερα, η αερόβια άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία στη ΣΚΠ. Η γιόγκα, οι διατάσεις και η προπόνηση δύναμης μπορεί επίσης να έχουν οφέλη.

Τρώτε υγιεινά
Δεν υπάρχει ειδική «δίαιτα ΣΚΠ», αλλά μια ισορροπημένη και ποικίλη δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε τη διάθεση και τη γνωστική σας λειτουργία.

Αποφύγετε το αλκοόλ
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την καθαρή σκέψη και μπορεί να επιδεινώσει τη διάθεσή σας.

Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο
Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη μείωση της κόπωσης στη ΣΚΠ, η οποία συχνά παίζει ρόλο στη γνωστική λειτουργία. Η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να επιδεινώσει τη διάθεσή σας.

Λήψη ελέγχου
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος από νευροψυχολόγο μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν το πρότυπο της γνωστικής δυσλειτουργίας σας είναι σύμφωνο με την ΣΚΠ ή άλλη πάθηση, όπως η κατάθλιψη.





Πηγή: www.everydayhealth.com