Φάρμακα

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας ήθελαν να μάθουν πόσο συχνά στα άτομα με ΣΚΠ συνταγογραφούνταν πολλά φάρμακα ταυτόχρονα. Στο γενικό πληθυσμό, η λήψη 5 ή περισσότερων φαρμάκων (που ονομάζεται «πολυφαρμακία») αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας.

Εκτός από τις θεραπείες τροποποίησης της νόσου της σκλήρυνσης κατά πλάκας , πολλά συμπτώματα που παρουσιάζουν τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας αντιμετωπίζονται με διάφορα φάρμακα και στρατηγικές αποκατάστασης. Όταν λαμβάνονται πολλά φάρμακα ταυτόχρονα, μπορεί να υπάρξουν απροσδόκητες και επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία.

  • Η ομάδα εξέτασε ισχυρισμούς υγείας σε διάστημα ενός έτους για περισσότερα από 14.000 άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας. Διαπίστωσαν ότι περισσότεροι από 1 στους 4 ανθρώπους έπαιρναν 5 ή περισσότερα φάρμακα για 30 ή περισσότερες ημέρες και 1 στους 20 έπαιρνε 10 ή περισσότερα. Οι περισσότεροι έπαιρναν πολλαπλά φάρμακα για περισσότερες από 180 ημέρες.
  • Οι πιο συνηθισμένοι τύποι φαρμάκων που συμβάλλουν στην πολυφαρμακία ήταν τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιεπιληπτικά (για επιληπτικές κρίσεις ή πόνος), τα μυοχαλαρωτικά και τα φάρμακα για τη θεραπεία του έλκους του στομάχου, της παλινδρόμησης οξέος και της υψηλής χοληστερόλης. Πολλοί (43%) είχαν επίσης συμπληρώσει τουλάχιστον μία συνταγή για ένα οπιοειδές. Τα οπιοειδή είναι ισχυρά παυσίπονα. Όταν χρησιμοποιούνται συστηματικά, μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό και άλλες αρνητικές συνέπειες.
  • Η πολυφαρμακία ήταν πιο συχνή σε γυναίκες, σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, σε άτομα που είχαν άλλες ιατρικές παθήσεις και σε άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα.
  • Η πολυφαρμακία είναι ένα υπο-αναγνωρισμένο πρόβλημα στη ΣΚΠ. Κάποια προηγούμενα ευρήματα έχουν συνδέσει την πολυφαρμακία στη ΣΚΠ με αυξημένες πτώσεις, γνωστικά προβλήματα και κόπωση.
 
Ένα συνοδευτικό άρθρο από τον Dr. Dennis Bourdette και Megan Herink (Πανεπιστήμιο Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον) επισημαίνουν την ανάγκη για περισσότερη μελέτη αυτού του προβλήματος και στο μεταξύ συνιστούν στους νευρολόγους:

  • Να επανεξετάζουν τακτικά την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων διαχείρισης των συμπτωμάτων που συνταγογραφούν και σταματούν αυτά που δεν βοηθούν.
  • Να αποφεύγουν αν είναι δυνατόν τη χρήση περισσότερων από ένα φαρμάκων για τον έλεγχο ενός συμπτώματος.
  • Να είναι προσεκτικοί συνταγογραφώντας αντιεπιληπτικά (όπως γκαμπαπεντίνη και πρεγκαμπαλίνη) για τη θεραπεία του πόνου.
  • Να συνιστούν και μη φαρμακευτικές προσεγγίσεις, όπως η άσκηση για την κούραση και οι διατάσεις για τη θεραπεία της σπαστικότητας.
 
« Πολυφαρμακία και σκλήρυνση κατά πλάκας: Μια μελέτη βασισμένη στον πληθυσμό », από τους Anibal Chertcoff, Huah Shin Ng, Feng Zhu, Yinshan Zhao και Helen Tremlett, δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 27 Οκτωβρίου 2022 στο περιοδικό Multiple Sclerosis Journal.

Πηγή: www.nationalmssociety.org