άντρας που σκέφτεσαι

Όταν ζεις με μια ασθένεια όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, υπάρχουν πολλές μεγάλες στιγμές και καταστάσεις που φαινομενικά υπαγορεύουν τη ζωή σου. Μερικές φορές είναι τρομερές, όπως η διάγνωση. Άλλες φορές, ζητούν γιορτή, όπως όταν λαμβάνετε αποτελέσματα μαγνητικής τομογραφίας και δεν υπάρχει νέα ή επιδεινούμενη δραστηριότητα. Αν και μπορεί να φαίνεται ότι οι μεγαλύτερες και πιο σημαντικές στιγμές είναι αυτές που έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη ζωή μας, οι μικρότερες είναι που συχνά κάθονται μαζί μου και μου δίνουν έναν λόγο είτε να χαμογελάσω είτε να νιώσω δυσαρέσκεια.

Σταθερή όσο πάει

Ίσως έχω αυτή την ασθένεια αρκετό καιρό που οι μεγάλες καταστροφές και οι στιγμές γιορτής δεν με επηρεάζουν τόσο πολύ. Έμαθα με τον δύσκολο τρόπο ότι οποιαδήποτε καλή είδηση ​​μπορεί γρήγορα να αντικατασταθεί από μια νέα τραγωδία. Ομοίως, είμαι σε θέση να αντιμετωπίσω κάθε νέα οπισθοδρόμηση ή καταστροφή με τη σκέψη ότι, εντάξει, ή θα περάσει ή θα το αντιμετωπίσω.

Οι καλές στιγμές δεν διαρκούν πολύ, αλλά ούτε και οι κακές. Συνεχίζω. Επιβιώνω. Έχω περάσει αρκετά, και σε πολύ μικρότερη ηλικία από τους συνομηλίκους μου, που συνήθως μπορώ να διατηρήσω μια σταθερή νοοτροπία. Με πολλούς τρόπους, η ασθένειά μου με έχει γεράσει και μου έδωσε εμπειρίες με κομμάτια της ζωής που δεν τα είχα ζήσει.

Τα μικρά πράγματα όταν ζεις με σκλήρυνση κατά πλάκας

Ενώ συνήθως είμαι σε θέση να χειρίζομαι υπέροχες ειδήσεις και τρομερές στιγμές με μια ισορροπημένη προσέγγιση, μερικές φορές εκτροχιάζομαι εντελώς ή χαίρομαι από τις πιο ασήμαντες περιστάσεις.

Το μουδιασμένο χέρι μου ρίχνει ένα φλιτζάνι, χύνοντας το ποτό μου παντού. Αν και μια μικρή ταλαιπωρία, μπορεί να είναι αρκετή για να με ρίξει στα γόνατά μου και να με κάνει να κλαίω. Θα χτυπήσω σε έναν τοίχο λόγω του κακού συντονισμού μου και θα πεταχτώ σε μια έκρηξη οργής, παρόλο που είναι σύνηθες φαινόμενο.

Από την άλλη πλευρά, μπορεί να βγω έξω και να με χτυπήσει ένα δροσερό αεράκι, και θα είναι απλώς ο τέλειος καιρός για κάποιον με σκλήρυνση κατά πλάκας. Θα βγω έξω και θα πιω μια γουλιά από ένα φρέσκο ​​χυμό και φαίνεται σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος καθώς κλείνω τα μάτια μου και αφήνω τη γεύση του να παραμείνει στο στόμα μου. Αυτές οι μικρότερες στιγμές στη ζωή μου μπορεί να αλλάξουν τη ζωή.

Προσπαθώντας να το βγάλω νόημα

Ίσως αυτά τα μικρά πράγματα με επηρεάζουν περισσότερο γιατί βαθιά μέσα μου ξέρω ότι είναι εντάξει.
Εάν πάτε πολύ ψηλά ή χαμηλά με βάση ένα σημαντικό περιστατικό, μπορεί να είναι είτε πιο δύσκολο να επιβιώσετε είτε να κάνετε το επόμενο εξαιρετικά χειρότερο. Ή, ίσως είχα τόσες πολλές σημαντικές αλλαγές στη ζωή που τα πράγματα χτίζονται και απελευθερώνονται μόνο όταν γίνεται κάτι μικρό. Ίσως οι μικρότερες στιγμές με επηρεάζουν περισσότερο γιατί υποσυνείδητα ξέρω ότι είναι απλά πιο ασφαλές έτσι. Ίσως είναι επειδή οι λιγότερο σημαντικές καταστάσεις είναι πραγματικά το πώς εκφράζονται οι μεγάλες στιγμές. Ποιος ξέρει?

Μου αρέσει όμως να σκέφτομαι ότι οι μικρές στιγμές έχουν τη μεγαλύτερη σημασία γιατί αυτό είναι πραγματικά το θέμα της ζωής μας. Σε όποια σημαντική κατάσταση κι αν βρισκόμαστε, καλή ή κακή, είναι εκείνες οι μικρότερες καθημερινές στιγμές που συνθέτουν το ταξίδι μας στη ζωή.

Ντέβιν
Πηγή: multiplesclerosis.net