Αντιμετώπιση της ζέστης στη Πολλαπλή Σκλήρυνση

Πάνω από το 60% των ατόμων με ΣΚΠ λένε ότι παρουσιάζουν ευαισθησία στη θερμότητα. Μιλήσαμε με τον επιστήμονα της ευαισθησίας στη θερμότητα Δρ Davide Filingeri για να μάθουμε πώς αντιμετωπίζει αυτό το αόρατο σύμπτωμα.

Τι είναι η ευαισθησία στη θερμότητα;

Πολλοί άνθρωποι με ΣΚΠ διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματά τους χειροτερεύουν στη ζέστη. Αυτό μπορεί να προκληθεί από ζεστά μπάνια, τον ήλιο ή την άσκηση.

Οι επιπτώσεις της θερμότητας είναι προσωρινές, αλλά η ευαισθησία στη θερμότητα μπορεί να είναι εξαιρετικά δυσάρεστη. Μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στις καθημερινές δραστηριότητες όπως η εργασία, η άσκηση ή ακόμα και η βόλτα σε μια ζεστή ηλιόλουστη μέρα.

Γιατί συμβαίνει;

Οι αλλαγές στη θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας των νεύρων μας και να δυσκολέψουν την αποστολή μηνυμάτων.

Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο όταν η επικάλυψη μυελίνης γύρω από τα νεύρα είναι κατεστραμμένη, όπως μπορεί να συμβαίνει στην ΣΚΠ. Αυτό συμβαίνει επειδή, εκτός από την προστασία των νεύρων από βλάβες, η μυελίνη προστατεύει επίσης τα νεύρα από αλλαγές στη θερμοκρασία.

Εξακολουθούμε να μην καταλαβαίνουμε πλήρως γιατί τα νεύρα χωρίς μυελίνη είναι λιγότερο ικανά να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις της θερμοκρασίας. Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος κατά μισό βαθμό Κελσίου μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ΣΚΠ.

Ποια είναι τα τελευταία νέα στην έρευνα για την ευαισθησία στη θερμότητα;

Ερευνητές στις ΗΠΑ διερευνούν πώς το σώμα μας ρυθμίζει τη θερμοκρασία και αν αυτό μπορεί να επηρεάσει την ευαισθησία στη θερμότητα στη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματος όπως και όσοι δεν έχουν ΣΚΠ. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός τους αυξάνεται πιο γρήγορα, προκαλώντας ευαισθησία στη θερμότητα.

Μια ομάδα στην Αυστραλία αναπτύσσει επίσης νέους τρόπους για να διατηρείσται ψύχραιμοι κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αυτό θα βοηθούσε στην πρόληψη της κόπωσης που σχετίζεται με τη θερμότητα σε άτομα με ΣΚΠ.

Ήμουν πραγματικά τυχερός που συνεργάστηκα και με τις δύο αυτές ομάδες. Μαζί στοχεύουμε να κατανοήσουμε περισσότερα για τη βιολογία της ευαισθησίας στη θερμότητα. Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση για να αναπτύξουμε πιο αποτελεσματικές λύσεις για αυτήν.

Πάνω σε τι είναι η εργασία σας;

Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα πώς ενεργοποιείται η ευαισθησία στη θερμότητα στην ΣΚΠ.

Συνήθως διαπιστώνουμε ότι μια υψηλή εσωτερική θερμοκρασία στον πυρήνα του σώματος μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που λειτουργούν τα νεύρα. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας διαπιστώνουν ότι και μόνο η έκθεση στον ήλιο μπορεί να επιδεινώσει συμπτώματα όπως η κόπωση.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μια αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος είναι αρκετή για να προκαλέσει συμπτώματα. Η ομάδα μου εργάζεται για να κατανοήσει πώς οι αλλαγές στη θερμοκρασία του δέρματος και του πυρήνα του σώματος μπορούν να επηρεάσουν τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, όπως αλλοιωμένες αισθήσεις και προβλήματα με τη μνήμη, τη σκέψη και την κίνηση.

Θέλουμε επίσης να καταλάβουμε γιατί η έκθεση στο κρύο μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ΣΚΠ.

Έχετε κάποιες συμβουλές για την αντιμετώπιση της ευαισθησίας στη θερμότητα;

Η έρευνα έχει επισημάνει τα οφέλη της «προ-ψύξης», που ουσιαστικά σημαίνει ψύξη πριν από την άσκηση για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αύξησης της θερμοκρασίας. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε ένα δροσερό μπάνιο ή ένα κρύο ρόφημα πριν από την άσκηση ή να βγείτε έξω όταν έχει ζέστη.

Υπάρχουν επίσης γιλέκα ψύξης που μπορείτε να φορέσετε κατά τη διάρκεια της άσκησης ή το καλοκαίρι. Μερικοί άνθρωποι τα βρίσκουν άβολα, αλλά ίσως αξίζει να τα δοκιμάσετε αν είστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στη ζέστη.


Ενημέρωση έρευνας

Το 2020, ο Davide και μια ομάδα ερευνητών εξέτασαν τη θερμοκρασία του πυρήνα και τις διαφορές στη ρύθμιση της θερμότητας μεταξύ των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας και των ατόμων χωρίς.

Ζήτησαν από μια μικρή ομάδα ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας να κάνουν ποδήλατο στους 35 βαθμούς Κελσίου. Η ομάδα μέτρησε την ικανότητα των συμμετεχόντων να ιδρώνουν ως τρόπο να δει πόσο καλά μπορούν να δροσιστούν.

Το συνέκριναν αυτό με μια μικρή ομάδα ατόμων χωρίς σκλήρυνση κατά πλάκας. Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας άρχισαν να ιδρώνουν πιο αργά από τα άτομα χωρίς σκλήρυνση κατά πλάκας όταν ασκούνταν στη ζέστη. Αλλά οι θερμοκρασίες του πυρήνα τους εξακολουθούσαν να αλλάζουν με τον ίδιο ρυθμό. Άρα η διαφορά στην εφίδρωση δεν είναι ο λόγος για την ευαισθησία στη θερμότητα. 

Το 2023 ο Davide και η ομάδα του δημοσίευσαν τα αποτελέσματα μιας μελέτης που συνέκρινε πώς τα άτομα με και χωρίς σκλήρυνση κατά πλάκας βιώνουν διαφορετικές θερμοκρασίες. Ανέβασαν τη θερμοκρασία δωματίου στους 39 βαθμούς Κελσίου ή την ψύξαν στους 12 βαθμούς Κελσίου. Ταυτόχρονα κατέγραψαν τις σωματικές αντιδράσεις των συμμετεχόντων, για παράδειγμα τη θερμοκρασία του σώματος, τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Κατέγραψαν επίσης εάν οι συμμετέχοντες ένιωθαν κάποια ψυχική και σωματική δυσφορία. Και χρησιμοποίησαν ένα γνωστικό τεστ για να δουν πόσο καλά οι συμμετέχοντες ήταν σε θέση να επεξεργαστούν τις πληροφορίες.

Διαπίστωσαν ότι οι σωματικές αποκρίσεις δεν διέφεραν μεταξύ των ατόμων με και χωρίς σκλήρυνση κατά πλάκας. Και διαπίστωσαν ότι η επεξεργασία των πληροφοριών δεν επηρεάστηκε από το κρύο ή τη ζέστη. Ωστόσο, βρήκαν περισσότερα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας από ό,τι τα άτομα χωρίς σκλήρυνση κατά πλάκας ένιωσαν άβολα στο τέλος της περιόδου καύσωνα. Και τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας ανέφεραν ότι αισθάνονται πιο κουρασμένοι ψυχικά και σωματικά κατά τη διάρκεια της περιόδου της ζέστης και του κρύου.

Ο Davide και η ομάδα του πιστεύουν ότι η δυσφορία και η κούραση που βιώνουν τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για τη δυσανεξία στη ζέστη και το κρύο της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Πηγή: www.mssociety.org.uk