MRI

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη δοκιμή MS-STAT2 , οι ερευνητές εξέτασαν τη σύνδεση μεταξύ της υγείας της καρδιάς, των αιμοφόρων αγγείων και της ΣΚΠ. 

Επικεντρώθηκαν σε παράγοντες κινδύνου που μπορούν να επηρεάσουν, όπως το κάπνισμα ή η αρτηριακή πίεση. Και βρήκαν ότι αυτός ο κίνδυνος συνδέεται με χαμηλότερο όγκο εγκεφάλου, ένα σημάδι απώλειας νευρικών κυττάρων, σε άτομα με δευτερογενή προϊούσα σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ο καρδιαγγειακός μας κίνδυνος (CVR) είναι πόσο πιθανό είναι να βιώσουμε ένα συμβάν που σχετίζεται με την υγεία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων μας. Για παράδειγμα, ένα εγκεφαλικό ή ένα έμφραγμα.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης αυτών των συμβάντων θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ΣΚΠ. Για παράδειγμα, έχει συνδεθεί με χαμηλότερο όγκο εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι τα νεύρα έχουν υποστεί βλάβη. Και έχει συνδεθεί με την εξέλιξη της αναπηρίας.

Τώρα, ερευνητές από το University College του Λονδίνου (UCL) βρήκαν περισσότερα στοιχεία για τη σύνδεση μεταξύ του CVR και του όγκου του εγκεφάλου και της μνήμης στη δευτερογενή προϊούσα ΣΚΠ.

Τι έκαναν οι ερευνητές;

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 218 άτομα με δευτερογενή προϊούσα σκλήρυνση κατά πλάκας. Όλοι συμμετείχαν στη δοκιμή MS-STAT2, αλλά οι ερευνητές εξέτασαν μόνο δεδομένα προτού οι άνθρωποι λάβουν την πρώτη τους δόση θεραπείας ή εικονικό φάρμακο.

Οι ερευνητές εξέτασαν μαγνητικές τομογραφίες για να μετρήσουν τον όγκο του εγκεφάλου. Και εξέτασαν τη σωματική αναπηρία και πράγματα όπως η μνήμη και η μάθηση.  

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια βαθμολογία βασισμένη σε τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για να μετρήσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο των ανθρώπων. Αυτά είναι πράγματα που μπορούν να αλλάξουν, όπως η αρτηριακή πίεση, ο ΔΜΣ και το αν καπνίζετε. Στη συνέχεια συνέκριναν αυτή τη βαθμολογία με άλλα άτομα της ίδιας ηλικίας, φύλου και εθνικότητας. Έτσι, μπορούσαν να δουν αν κάποιος είχε υψηλότερο ή χαμηλότερο τροποποιήσιμο κίνδυνο από άλλα άτομα σαν αυτούς.

Τι βρήκαν;

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πιθανότητα να βιώσετε ένα γεγονός που σχετίζεται με την υγεία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων συνδέθηκε με:

  • Μικρότερος όγκος εγκεφάλου
  • Πιο φτωχή λεκτική μνήμη εργασίας. Αυτό είναι το πόσο καλά μπορείτε να αποθηκεύσετε προσωρινά προφορικές πληροφορίες. Για παράδειγμα, να θυμάστε έναν αριθμό τηλεφώνου για αρκετό καιρό ώστε να τον τοποθετήσετε στο τηλέφωνό σας.

Δεν βρήκαν σχέση μεταξύ CVR και σωματικής αναπηρίας.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης πιο προσεκτικά κάθε παράγοντα κινδύνου ξεχωριστά. Βρήκαν ότι ο υψηλότερος ΔΜΣ είχε την ισχυρότερη σχέση με χαμηλότερο όγκο εγκεφάλου. Και τα επίπεδα χοληστερόλης είχαν την ισχυρότερη σχέση με τη λεκτική μνήμη εργασίας.

Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν ευρήματα από προηγούμενες μελέτες. Και επειδή οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μέτρο CVR που επικεντρώθηκε σε τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, δίνει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το ρόλο του κινδύνου που μπορούν να επηρεαστούν.

Τι σημαίνει αυτό για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας;

Τα αυξανόμενα στοιχεία δείχνουν ότι η υγεία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων σας θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα αποτελέσματα της ΣΚΠ. Αλλά δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν το υψηλότερο CVR είναι ο ένοχος που προκαλεί αυτά τα πράγματα. Μπορεί να είναι και το αντίστροφο. Ή ότι κάτι άλλο προκαλεί και τα δύο.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν μοτίβα σε ομάδες ανθρώπων. Και γνωρίζουμε ότι η ΣΚΠ του καθενός είναι μοναδική. Επομένως, το να έχετε υψηλότερο CVR δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα έχετε επίσης χαμηλότερο όγκο εγκεφάλου ή χειρότερη μνήμη.

Και υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας. Για παράδειγμα, προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της αναπηρίας της ΣΚΠ.

Αλλά η αλλαγή του τρόπου ζωής σας είναι προσωπική επιλογή και μπορεί να είναι πολύ δύσκολη. Σας ενθαρρύνουμε να μιλήσετε με τον ειδικό σας στην ΣΚΠ πριν κάνετε οποιεσδήποτε δραστικές αλλαγές.

Τι έπεται;

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα μόνο από μια στιγμή στο χρόνο. Χρειάζεται να συλλέγουμε δεδομένα σε πολλαπλά χρονικά σημεία για να δούμε την εξέλιξη με την πάροδο του χρόνου.

Η δοκιμή MS-STAT2 είναι ιδανική για αυτό. Έτσι, το MS-STAT2 θα μας βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα για την εξέλιξη με την πάροδο του χρόνου. Και πώς το CVR συνδέεται με αυτό.

Είναι φανταστικό να βλέπεις ότι τα δεδομένα της δοκιμής χρησιμοποιούνται ήδη για να απαντηθούν σημαντικά ερευνητικά ερωτήματα πέρα ​​από τον κύριο στόχο της δοκιμής. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατό χωρίς όλους τους καταπληκτικούς ανθρώπους που συμμετείχαν σε αυτή τη δοκιμή!

Πηγή: www.mssociety.org.uk