Η σωστή διατροφή είναι μια εξαιρετική αντιφλεγμονώδης λύση και φαίνεται πως αυτό είναι ευρέως γνωστό. Η φλεγμονή των αρθρώσεων μπορεί να οφείλεται σε πολλές καταστάσεις, όπως μεταξύ άλλων η φλεγμονώδης αρθρίτιδα, ο λύκος και οι τραυματισμοί. Οι αρθρώσεις μπορεί να πρηστούν, κατάσταση εξαιρετικά επώδυνη, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα απελευθερώνει χημικές ουσίες για την καταπολέμηση της μόλυνσης ή των παραγόντων που προκαλούν τους ερεθισμούς. Το γεγονός αυτό μπορεί να επηρεάσει μόνο μία άρθρωση ή να προκαλέσει οίδημα σε όλο το σώμα, ανάλογα με την αιτία.

Όταν μια φλεγμονή προσβάλλει τις αρθρώσεις, τα αιμοφόρα αγγεία που τις περιβάλλουν διαστέλλονται, ώστε να φτάσει στην πληγείσα περιοχή περισσότερο αίμα. Στη συνέχεια, τα λευκά αιμοσφαίρια κινούνται προς τις φλεγμονώδεις αρθρώσεις για να ξεκινήσει η επούλωση. Η οξεία φλεγμονή βοηθά στην καταπολέμηση ξένων εισβολέων και απειλών, αλλά η χρόνια φλεγμονή μπορεί να καταστρέψει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Σε περίπτωση τραυματισμού, το οίδημα και ο πόνος συνήθως υποχωρούν μετά από μερικές ημέρες ή μια εβδομάδα. Ωστόσο, τα άτομα με φλεγμονές που επιμένουν ίσως υποφέρουν από συμπτώματα εφ΄όρου ζωής, γεγονός που πρέπει να διαχειριστούν με διάφορες θεραπείες. Μερικές φορές, ένας υγιεινός τρόπος ζωής που περιλαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να ανακουφίσει ή να μειώσει τον πόνο που οφείλεται σε φλεγμονές των αρθρώσεων. Ας δούμε μερικές θρεπτικές τροφές που μπορείτε να προσθέσετε στην καθημερινή σας διατροφή για να βοηθήσετε τις αρθρώσεις σας να παραμείνουν υγιείς.

6 Τροφές που καταπραΰνουν φλεγμονές στις αρθρώσεις

Λιπαρά ψάρια

Εάν υποφέρετε από φλεγμονές στις αρθρώσεις καλό θα είναι να προσθέσετε στη διατροφή σας λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός ή η πέστροφα. Αυτές οι ποικιλίες ψαριών έχουν άφθονα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία προκαλούν αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό. Σύμφωνα με έρευνες, άτομα που κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες λιπαρών ψαριών σε εβδομαδιαία βάση είχαν λιγότερους δείκτες ασθένειας από τα άτομα που κατανάλωναν ψάρι μια φορά τον μήνα.

Σύμφωνα με άλλες μελέτες η κατανάλωση ψαριών και λαχανικών ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής ενδεχομένως να μειώνει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡΑ). Τα ψάρια περιέχουν επίσης άφθονη βιταμίνη D, η οποία ωφελεί όσους υποφέρουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, καθώς συχνά αυτοί οι ασθενείς έχουν ανεπάρκεια στο συγκεκριμένο συστατικό.

Εάν υποφέρετε από φλεγμονή των αρθρώσεων λόγω αρθρίτιδας, η κατανάλωση ψαριού τουλάχιστον δύο έως τέσσερις φορές την εβδομάδα θα σας βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Σκόρδο

Το σκόρδο περιέχει υψηλές ποσότητες θειικού άλατος, ενός βιοδραστικού συστατικού ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία και αποκατάσταση των χόνδρων. Σύμφωνα με μελέτες η λήψη συμπληρωμάτων σκόρδου ενδέχεται να ανακουφίζει από τα συμπτώματα  φλεγμονών στις αρθρώσεις και εκείνων της αρθρίτιδας. Έρευνα που έγινε σε 70 γυναίκες με ΡΑ, οι οποίες έλαβαν δόση 1.000 mg συμπληρώματος σκόρδου για οκτώ εβδομάδες έδειξε αποτελέσματα που γεννούν πολλές ελπίδες. Οι συμμετέχουσες υπέφεραν από λιγότερους πόνους στις αρθρώσεις, με βελτιωμένους αιματολογικούς δείκτες νόσου μετά την περίοδο της μελέτης.

Η προσθήκη σκόρδου στη διατροφή μας ενδέχεται να καταπολεμά φλεγμονές στις αρθρώσεις, ωστόσο ακόμη αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από σχετικές μελέτες. Παρ΄όλα αυτά, το σκόρδο περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά που ωφελούν πολλές πτυχές της υγείας μας.

Μπρόκολο

Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο περιέχουν μεγάλες ποσότητες θειικού άλατος και μια βιολογικά ενεργή ένωση που ονομάζεται γλυκοσινολάτη, που βοηθά στην καταπολέμηση τυχόν φλεγμονών. Σύμφωνα με μελέτες σε πειραματόζωα, τα θηλυκά που κατανάλωναν συχνότερα μπρόκολο είχαν μικρότερους δείκτες φλεγμονών. Φροντίστε να μαγειρέψετε το μπρόκολο στον ατμό ή να το βράσετε, καθώς το ωμό μπρόκολο μπορεί να προκαλέσει πεπτικές διαταραχές.

Καρύδια

Η τακτική κατανάλωση καρυδιών ενδέχεται επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση ασθενειών των αρθρώσεων λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε άλφα-λινολενικό οξύ. Αυτός ο τύπος ωμέγα-3 λιπαρών οξέων εντοπίζεται συνήθως σε τροφές φυτικής προέλευσης και μπορεί να καταπολεμήσει τυχόν φλεγμονές. Σύμφωνα με μελέτες σε 5.013 άτομα, τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερα καρύδια είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα στους δείκτες της φλεγμονής.

Μούρα

Τα μούρα όπως οι φράουλες και τα βατόμουρα περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που ονομάζονται ανθοκυανιδίνες, τα οποία βοηθούν στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου. Γνωρίζατε ότι το κολλαγόνο αποτελεί τα 2/3 του ξηρού βάρους του χόνδρου στα γόνατα και σε άλλες αρθρώσεις; Καθώς το σώμα γερνά, παράγει λιγότερο κολλαγόνο, ενθαρρύνοντας την πρόκληση φλεγμονών στις αρθρώσεις. Επομένως, το κολαγόνο είναι απαραίτητη ουσία για τη διατροφή μας.

Τα μούρα ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου και μειώνουν τον κίνδυνο φλεγμονών. Σύμφωνα με πρόσφατες κλινικές μελέτες οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 40 γραμμάρια αποξηραμένης σκόνης βατόμουρου καθημερινά για τέσσερις μήνες είδαν βελτίωση στα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας στα γόνατα. Οι φράουλες μπορούν επίσης να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα των φλεγμονών σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο, όπως αποκάλυψε μια άλλη μελέτη.

Οι άφθονες βιταμίνες και μέταλλα ευθύνονται για την αντιφλεγμονώδη δράση των μούρων. Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με τη μείωση των βιοδεικτών των φλεγμονών. Για περισσότερα οφέλη, μπορείτε να προσθέσετε βατόμουρα, ή φράουλες στην καθημερινή σας διατροφή.

Ελαιόλαδο

Τέλος, το ελαιόλαδο μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα φλεγμονών στις αρθρώσεις και των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας. Αποτελεί βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής για πολλούς λόγους, ένας από αυτούς είναι η μείωση του πόνου στις αρθρώσεις. Σύμφωνα επίσης με άλλες μελέτες, ορισμένες ενώσεις που εντοπίζονται στο ελαιόλαδο ενδέχεται να πυροδοτήσουν την αυτοφαγία, μια φυσική διαδικασία που εξαλείφει τα δυσλειτουργικά κύτταρα από τον οργανισμό. Επιπλέον, μια άλλη μελέτη ανέλυσε τα αποτελέσματα σε πειραματόζωα που κατανάλωναν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για έξι εβδομάδες, διαπιστώνοντας ότι η εξέλιξη της αρθρίτιδας ανεστάλη, ενώ η φλεγμονή είχε σχετική επούλωση κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Τροφές που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές στις αρθρώσεις.

Ας δούμε τώρα ποιες τροφές είναι επικίνδυνες και ενθαρρύνουν την ανάπτυξη φλεγμονών στις αρθρώσεις.

  • Τηγανητά.
  • Λευκό ψωμί, αρτοσκευάσματα, γλυκά, δημητριακά με ζάχαρη και άλλους επεξεργασμένους υδατάνθρακες.
  • Γαλακτοκομικά.
  • Αναψυκτικά.
  • Λιπαρά κρέατα.
  • Αλκοόλ.
  • Ζάχαρη.
  • Κορεσμένα λιπαρά και τρανς λιπαρά.

Οι προαναφερόμενες τροφές και ποτά ενθαρρύνουν την ανάπτυξη φλεγμονών ή επιδεινώνουν τα επίπεδα σε υφιστάμενες φλεγμονές. Ο οργανισμός αντιλαμβάνεται αυτές τις ουσίες ως απειλή και ανταποκρίνεται αναλόγως απελευθερώνοντας φλεγμονώδεις ενώσεις. Τα γαλακτοκομικά μπορεί να μην προκαλούν προβλήματα σε όλους, αλλά τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη θα πρέπει να τα αποφεύγουν όσο γίνεται. Η κατανάλωση άφθονων φρέσκων τροφών, όπως εκείνα αναφέρονται παραπάνω, ενδεχομένως να ανακουφίζουν στη μείωση των επιπέδων φλεγμονών των αρθρώσεων και να βελτιώνουν την υγεία μας συνολικά.

Ανακεφαλαιώνοντας…

Η φλεγμονή των αρθρώσεων μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, όπως η αρθρίτιδα ή ένας τραυματισμός. Ανάλογα με τον λόγο που την προκαλεί, η  φλεγμονή μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα, ή να προσβάλει μόνο μία άρθρωση. Τα περισσότερα άτομα με χρόνια φλεγμονή χρειάζονται ποικιλία θεραπειών για τη διαχείριση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, ένας υγιεινός τρόπος ζωής, μια πλήρης και ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση, μπορεί να προσφέρει μεγάλη ανακούφιση.

Κείμενο – επιμέλεια, Λ.Τ.
Πηγή: naturalsoul.gr