Η διακοπή της σκλήρυνσης κατά πλάκας σημαίνει επίτευξη μιας κατάστασης χωρίς νέα δραστηριότητα ασθένειας ή βλάβη στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, χωρίς επιδείνωση της καθημερινής ζωής ή της ποιότητας ζωής και χωρίς νέα σημάδια της νόσου. Κάνοντας αυτό, αποτρέπουμε την αναπηρία και δημιουργούμε ένα περιβάλλον για την αποκατάσταση της βλάβης και την αποκατάσταση της λειτουργίας.

Ακολουθούν μερικά μόνο παραδείγματα ερευνητικών ομάδων που χρηματοδοτούνται από την κοινωνία που πρωτοστατούν:
 
Διακοπή της προόδου
Επί του παρόντος, υπάρχουν πολύ περισσότερες θεραπευτικές επιλογές για άτομα που ζουν με υποτροπιάζουσες μορφές σκλήρυνσης κατά πλάκας από ό,τι για άτομα με προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας. Ο Francisco Quintana, PhD (Brigham and Women's Hospital Boston) και οι συνεργάτες του εντοπίζουν υποψήφιους με δυνατότητα προστασίας του νευρικού συστήματος ή/και επιδιόρθωσης της μυελίνης, του λιπώδους περιβλήματος που περιβάλλει και προστατεύει τα νευρικά σύρματα και είναι κατεστραμμένο στη ΣΚΠ. Αυτοί είναι στόχοι για νέες θεραπείες για όλες τις μορφές σκλήρυνσης κατά πλάκας, και ιδιαίτερα για την προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας.

Υπάρχουν πιθανώς πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην πορεία της νόσου ενός ατόμου, καθιστώντας δύσκολη την πρόβλεψη της βέλτιστης θεραπείας ή της μελλοντικής σοβαρότητας. Η Amber Salter, PhD, MPH (The University of Texas Southwestern Medical Center, Dallas) και οι συνεργάτες της εφαρμόζουν εξελιγμένα εργαλεία ανάλυσης δεδομένων για να κατανοήσουν καλύτερα τους παράγοντες που οδηγούν την εξέλιξη της ΣΚΠ. Εξετάζουν τους δεσμούς μεταξύ συννοσηροτήτων (ΣΚΠ συν άλλες διαταραχές σε ένα άτομο) και εκβάσεων από ολοκληρωμένες κλινικές δοκιμές θεραπείας της ΣΚΠ. Εργάζονται για να εναρμονίσουν αυτές και άλλες πηγές δεδομένων για την αναπηρία, ώστε να ρίξουν φως στην εξέλιξη και τη θεραπεία της ΣΚΠ.

Καλύτεροι Βιοδείκτες
Καλύτεροι «βιοδείκτες» μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της εξαιρετικά απρόβλεπτης φύσης της ΣΚΠ. Οι βιοδείκτες είναι δοκιμές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση και πιθανή πρόληψη της ΣΚΠ πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και για την παρακολούθηση της πορείας της εξέλιξης της νόσου και την παρακολούθηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία προκειμένου να εξατομικευτεί η θεραπεία. Ο Peter Calabresi, MD (Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Βαλτιμόρη, MD) ηγείται μιας ομάδας για να προσδιορίσει εάν τα επίπεδα αίματος της ελαφριάς αλυσίδας νευροινιδίων (NfL, μια πρωτεΐνη που απελευθερώνεται όταν τα νεύρα καταστρέφονται) μπορούν να ελεγχθούν για την παρακολούθηση της ΣΚΠ και την πρόβλεψη της πορείας της.