Ένα νέο χάπι για τη σκλήρυνση κατά πλάκας ενέκρινε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), ενώ θετική γνωμοδότηση εξέδωσε η αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

 Το νέο φάρμακο περιέχει την δραστική ουσία dimethyl fumarate και προορίζεται για τους ασθενείς με υποτροπιάζουσα - διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας.
Όπως αναφέρει η FDA στην ανακοίνωση της έγκρισης, η σκλήρυνση κατά πλάκας (αποκαλείται επίσης πολλαπλή σκλήρυνση) είναι μία αυτοάνοση ασθένεια, κατά την οποία ο οργανισμός από δυσλειτουργία επιτίθεται και καταστρέφει την προστατευτική ουσία (μυελίνη ουσία) που περιβάλλει τα νευρικά κύτταρα.

 Αυτό έχει ως επακόλουθο να επιβραδύνεται ή και να σταματά τελείως η μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ του εγκεφάλου και του υπολοίπου σώματος. Οι περισσότεροι ασθενείς με τη νόσο παρουσιάζουν εναλλαγές περιόδων εξάρσεων με περιόδους υφέσεων της ασθενείας τους.

Η ασθένεια προσβάλλει τις γυναίκες με τριπλάσια συχνότητα απ’ ό,τι τους άνδρες, ενώ συχνά αρχίζει σε νεαρή ηλικία (20-40 ετών). Δύο κλινικές μελέτες με το νέο φάρμακο έδειξαν πως όσοι το πήραν είχαν λιγότερες εξάρσεις απ’ ό,τι όσοι έπαιρναν μία ανενεργό ουσία, γράφει η FDA. Στις καταγεγραμμένες ανεπιθύμητες ενέργειές του, εξάλλου, συμπεριλαμβάνονται μείωση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων και γαστρεντερικά προβλήματα.

Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Ιατρικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων εξέδωσε θετική γνωμοδότηση για την κυκλοφορία του ίδιου φαρμάκου στην Ευρώπη. Εκκρεμεί η οριστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή : www.newsitamea.gr