Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Μια νέα σειρά μελέτη που θα παρουσιαστεί στην Αμερικανική Ακαδημία της 67ης Ετήσιας Συνάντησης Νευρολογίας στην Ουάσιγκτον, DC, προτείνει ένα ακόμα δυνητικό όφελος για την υγεία της κατανάλωσης του καφέ, που θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Εκτιμάται ότι περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν σκλήρυνση κατά πλάκας (MS), μια χρόνια ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος - ο εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός και οπτικά νεύρα.


Η MS πιστεύεται ότι είναι μια αυτοάνοση νόσος, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα που προκαλεί φλεγμονή καταστρέφει το προστατευτικό επίχρισμα των νευρικών ινών, που ονομάζεται μυελίνη. Τα συμπτώματα της ΣΚΠ ποικίλλουν, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν απώλεια της ισορροπίας, του συντονισμού, θολής όρασης, υπερβολική κόπωση , ρίγη και μούδιασμα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι κατανάλωση του καφέ μπορεί να προστατεύσει ενάντια σε άλλες νευρολογικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Alzheimer και της νόσος του Πάρκινσον . Σε αυτή την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές λένε ότι θα μπορούσε επίσης να προστατεύσει τα άτομα με ΣΚΠ.

Για να φτάσουν στα ευρήματά τους, η συγγραφέας της μελέτης Dr. Ellen Mowry, του Πανεπιστημίου Johns Hopkins School of Medicine στη Βαλτιμόρη, MD, και οι συνεργάτες της ανέλυσαν στοιχεία από δύο ξεχωριστές μελέτες με βάση τον πληθυσμό εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και τη ΣΚΠ.

Η πρώτη μελέτη ήταν μια σουηδική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 1.629 άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας και 2.807 υγιείς άτομα, ενώ η δεύτερη μελέτη ήταν μια αμερικανική μελέτη που περιλαμβάνει 1.159 άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας και 1.172 υγιείς άτομα.
Και στις δύο μελέτες καταγράφεται ότι η κατανάλωση καφέ μεταξύ των ανθρώπων με σκλήρυνση κατά πλάκας από 1 ως 5 έτη πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων. Και η σουηδική μελέτη κατέγραψε επίσης την κατανάλωση καφέ μεταξύ αυτών των συμμετεχόντων 10 χρόνια πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η  κατανάλωση συγκρίθηκε αυτών με MS με τους υγιείς σε παρόμοια χρονικά σημεία.

Η κατανάλωση τουλάχιστον τεσσάρων φλιτζανιών καφέ την ημέρα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Τα αποτελέσματα της σουηδικής μελέτης έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που δεν πίνουν καφέ κατά το έτος πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων ήταν περίπου 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τα συμπτώματα, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν έξι ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης μια προστατευτική δράση κατά της ΣΚΠ μεταξύ των συμμετεχόντων που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες καφέ από 5 ως 10 έτη πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Από τη μελέτη των ΗΠΑ, η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι οι συμμετέχοντες που δεν πίνουν καφέ κατά το έτος πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων ήταν περίπου 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τα συμπτώματα, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Η ομάδα λέει ότι η προστατευτική επίδραση της κατανάλωσης καφέ κατά της ΣΚΠ μπορεί να είναι προς τα κάτω με το κύριο συστατικό της καφεΐνης.

Εξηγούν:
«Η καφεΐνη έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες και φαίνεται να καταστέλλει την παραγωγή των προ-φλεγμονωδών κυτοκινών, οι οποίες μπορεί να είναι οι μηχανισμοί που εξηγούν την παρατηρούμενη συσχέτιση».

Η Δρ Mowry λέει η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να διερευνήσει το πώς η κατανάλωση καφέ επηρεάζει την μακροχρόνια αναπηρία και των συμπτωμάτων της υποτροπής σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Το Σουηδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας, το Σουηδικό Συμβούλιο Έρευνας για την Υγεία, Ζωής και Πρόνοιας, το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού Επεισοδίου, το Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας και το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης ήταν μεταξύ των υποστηρικτών αυτής της έρευνας.

Τα οφέλη για την υγεία και τους κινδύνους της κατανάλωσης καφέ
Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση καφέ με πολλά οφέλη για την υγεία. Τον Απρίλιο του 2014 το Medical News Today αναφέρθηκε σε μελέτη που υποστηρίζει ότι η αύξηση της πρόσληψης καφέ θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 , ενώ μια άλλη μελέτη διαπίστωσε το ρόφημα μπορεί να προστατεύσει από εμβοές.

Τον περασμένο μήνα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο ισχυρίστηκε η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος μελανώματος κατά το ένα πέμπτο, ενώ πιο πρόσφατα, το Ηνωμένο Βασίλειο ερευνητές διαπίστωσαν πίνοντας τέσσερα με τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της καρκίνο του ενδομητρίου σε γυναίκες έως 19%.

Το Medical News Today σε άρθρο του "Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία από τον καφέ;» - εξετάζει μερικούς τρόπους για τον καφέ άλλους που μπορεί να είναι καλό για εμάς, ενώ σημειώνει σε κάποια τους κινδύνους για την υγεία.
Υπερβολική κατανάλωση καφέ, για παράδειγμα, έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και του άγχους , ενώ μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη καφέ μπορεί να αλληλεπιδράσει με το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας.


Συντάχθηκε από την Honor Whiteman
Copyright: Medical News Today