Νέα αυστραλιανή μελέτη έδειξε και πάλι τη σχέση μεταξύ του λιγότερου φωτός του ήλιου (βιταμίνης D) και της σκλήρυνσης κατά πλάκας, που μελετάτε από ερευνητές από το 1974.

Με απλά λόγια, το λιγότερο φως του ήλιου προκαλεί έλλειψη της  βιταμίνης D και το ανθρώπινο δέρμα πρέπει να είναι σε επαφή με το φως του ήλιου.

Ποιο ρόλο παίζει η βιταμίνη D στην ΣΚΠ;
Η βιταμίνη D παίζει έναν ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος στο ανθρώπινο σώμα. Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία ανοσολογική νόσος , η βιταμίνη D θα μπορούσε να έχει μια ρυθμιστική προστατευτική δράση που επηρεάζει την ασθένεια θετικά.

Τι στοιχεία υπάρχουν;
Ένας αριθμός μελετών έδειξε ότι η ΣΚΠ είναι πιο διαδεδομένη σε χώρες με λιγότερο ηλιακό φως. Επιπλέον, οι μελέτες έδειξαν ότι είναι περισσότερο διαδεδομένη σε περιπτώσεις ανεπάρκειας βιταμίνης D. Η δραστηριότητα της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι πάρα πολύ μεγαλύτερη σε χώρες με λιγότερο ηλιακό φως και υψηλότερη σε ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Το ανθρώπινο δέρμα πρέπει να είναι σε άμεση επαφή με το φως του ήλιου για την παραγωγή βιταμίνης. Αν το δέρμα που καλύπτεται με τα ρούχα δεν μπορεί να την παράγει πια και δεν έχει σημασία πόσο ηλιόλουστη χώρα είναι.  Έως και 80% πάσχουν από την ανεπάρκεια βιταμίνης, καθώς οι γυναίκες πιο συχνά και από σκλήρυνση κατά πλάκας.


Πηγή: www.gncdubai.com