Γράφει: Ειρήνη Μπαμπαρούτση

Η κάθε περίπτωση ασθενούς με σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι διαφορετική. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι υπέρβαροι, ενώ άλλοι λιποβαρείς. Κάποιοι μπορεί να έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμινών και ανόργανων στοιχείων ή μπορεί να έχουν δυσκολία στην κατάποση.

Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία με τον γιατρό και τον διαιτολόγο σας για να φτιάξετε ένα πρόγραμμα διατροφής που θα καλύπτει τις ανάγκες σας.

Τι είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας;

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια νόσος που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Μπλοκάρει τα νευρικά σήματα που ελέγχουν εάν οι μύες είναι ισχυροί και πόσο καλά λειτουργούν.

Η εμπειρία του κάθε ανθρώπου με την ασθένεια είναι διαφορετική. Οι άνθρωποι με μπορεί να αισθάνονται καλά τη μία μέρα και την επόμενη να έχουν επώδυνα συμπτώματα. Τα συμπτώματα, επίσης, διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Τα συνήθη συμπτώματα είναι πόνος, αδυναμία, μειωμένη κινητικότητα και προβλήματα όρασης.

Ενώ η θεραπεία είναι διαφορετική για κάθε άτομο, οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα. Αυτές είναι:

    Λήψη φαρμάκων, όπως ορίζεται από τον γιατρό σας.
    Αρκετός ύπνος
    Φυσική άσκηση
    Υγιεινές διατροφικές επιλογές

Θα μπορούσε μια ειδική διατροφή να βοηθήσει;

Δεν υπάρχει μια θεραπεία που να λειτουργεί καλά για όλους, δεδομένου ότι οι άνθρωποι μπορεί να έχουν διαφορετικά συμπτώματα. Πολλοί τύποι ειδικών διαιτών έχουν προταθεί για την διαχείριση της ασθένειας.

Δημοφιλείς ειδικές δίαιτες για σκλήρυνση κατά πλάκας συνήθως περιορίζουν ορισμένα τρόφιμα ή θρεπτικά συστατικά, όπως σιτάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα ή λίπος. Αυτές οι δίαιτες μπορεί να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε σημαντικές βιταμίνες ή μέταλλα, γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβές εάν είστε λιποβαρής ή δεν παίρνετε τις σωστές ποσότητες σε ορισμένες θρεπτικές ουσίες.

Εάν πάσχετε από την ασθένεια, ακολουθώντας διατροφικές οδηγίες θα σας παρέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε. Μην δοκιμάσετε κάποια ειδική δίαιτα χωρίς να μιλήσετε με κλινικό διαιτολόγο. Εάν θέλετε να κάνετε αλλαγές στα τρόφιμα που τρώτε, ένας διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να καταλήξετε σε ένα πλάνο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

Συνήθως διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να παίρνετε λιγότερες βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

Ασβέστιο και βιταμίνη D:
Μερικοί άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν χαμηλή οστική πυκνότητα και είναι πιο πιθανό να έχουν εύθραυστα οστά ή να εμφανίσουν οστεοπόρωση. Η λήψη αρκετού ασβεστίου και βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη οστεοπόρωσης. Καλές πηγές ασβεστίου είναι:

    Γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί)
    Αυγά
    Αμύγδαλα, σουσάμι
    Τόφου ενισχυμένο με ασβέστιο
    Λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, σολωμός, τόνος)

Βιταμίνη Β12
Χαμηλά επίπεδα σε βιταμίνη Β12 μπορεί να προκαλέσουν αναιμία και αίσθημα κόπωσης. Στα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Β12 περιλαμβάνονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα εμπλουτισμένα με σόγια ροφήματα, τα αυγά, το κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά.

Σελήνιο

Αυτό το ιχνοστοιχείο είναι συχνά χαμηλό σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας . Καλές πηγές είναι τα καρύδια Βραζιλίας, τα θαλασσινά και τα ψάρια.

Ψευδάργυρος

Η έλλειψη ψευδάργυρου είναι συχνή σε άτομα με ΣκΠ. Καλές πηγές είναι το κρέας, τα θαλασσινά, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, τα ξερά φασόλια και οι φακές.

Εκτός από την κατανάλωση σωστών τροφίμων, μπορεί να χρειαστεί να καταναλώσετε συμπληρώματα βιταμινών και ανόργανων συστατικών για να λάβετε επαρκείς ποσότητες. Συνεργαστείτε με τον γιατρό σας και τον διαιτολόγο σας για να μάθετε τι ποσότητα είναι κατάλληλη για εσάς. Δεν υπάρχει καμμία απόδειξη ότι η λήψη πολύ υψηλών δόσεων συγκεκριμένων θρεπτικών ουσιών βοηθάει, γι’αυτό βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις συμβουλές του γιατρού σας.

Καλό θα ήταν να αλλάξετε και τον τρόπο ζωής σας.

Παραμείνετε δραστήριοι

Αυτό μπορεί να σας φανεί δύσκολο, καθώς μπορεί να κουράζεστε ευκολότερα από πριν ή μπορεί η κίνηση να μοιάζει πιο επώδυνη, αλλά είναι σημαντικό να προσπαθήσετε. Τακτική άσκηση, όπως περπάτημα, κολύμπι ή διατάσεις, μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση της υγείας των μυών. Όντας δραστήριοι μπορεί να σας βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους σας και στην μείωση της κούρασης που νιώθετε. Επιλέξτε μια δραστηριότητα που σας αρέσει και που μπορείτε να κάνετε σε τακτική βάση. Εάν είστε αρχάριοι στην άσκηση, μιλήστε με τον γιατρό σας, έτσι ώστε να μπορεί να καταλήξει σε ένα πρόγραμμα κατάλληλο για εσάς.

Ελέγχετε το βάρος σας

Μερικοί άνθρωποι με συγκεκριμένη ασθένεια μπορεί να χάνουν βάρος εάν δεν έχουν όρεξη ή νιώθουν πολύ κουρασμένοι για να μαγειρέψουν. Κάποιοι άλλοι μπορεί να έχουν δυσκολία στην κατάποση. Είναι σημαντικό να ενημερώνετε τον γιατρό σας εάν παρατηρείτε ότι χάνετε βάρος.

Δοκιμάστε φυσική θεραπεία

Μπορείτε να επωφεληθείτε από την θεραπεία για να διατηρήσετε την ισορροπία σας και να μειώσετε την μυϊκή αδυναμία σας. Μιλήστε με τον γιατρό σας.

Από τη στιγμή που κάθε περίπτωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας διαφέρει έστω και λίγο από τις υπόλοιπες, θα πρέπει να βρείτε ένα πρόγραμμα διατροφής που θα σας ταιριάζει. Δεν υπάρχουν αποδεδειγμένες ειδικές δίαιτες για την πρόληψη της νόσου ή για την επιρροή τους στον τρόπο που μπορεί να αναπτυχθεί. Ξεκινήστε ένα σχέδιο για τη φροντίδα σας τρώγοντας σωστά και παραμένοντας δραστήριοι. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής θα σας ωφελήσει όχι μόνο στο πώς αισθάνεστε σωματικά, αλλά και ψυχολογικά.

Ειρήνη Μπαμπαρούτση είναι κλινική Διαιτολόγος – αθλητική Διατροφολόγος, επιστημονική υπεύθυνη του διαιτολογικού γραφείου «ΘΕΡΜΙΔΑ» κι επιστημονικός συνεργάτης Ε.Π.Ο.

www.aixmi.gr