5 Αυγούστου 2015 νέα έρευνα για την σκλήρυνσης κατά πλάκας

Η πρόσληψη δίαιτας υψηλή σε αλάτι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS), δείχνει νέα έρευνα.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού έχει επιρροές στα ανοσοκύτταρα που προκαλούν την ασθένεια για την οποία δεν υπάρχει σήμερα καμία θεραπεία.

Η MS διαταράσσει την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και άλλων μερών του σώματος. Η ασθένεια προσβάλλει τους ανθρώπους με απρόβλεπτους τρόπους. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τα πόδια και να προκαλέσει ακόμα και προβλήματα με τη συγκέντρωση, την προσοχή, τη μνήμη και την κακή κρίση.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το διαιτητικό αλάτι είναι πιθανό μόνο ένας από τους πολλούς περιβαλλοντικούς παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή την σύνθετη ασθένεια και σε μεγάλο βαθμό από το γενετικό υπόβαθρο του ατόμου.
"Ελπίζουμε να παρέχουν μια πλήρη κατανόηση του πώς και γιατί οι περιβαλλοντικοί παράγοντες αλληλεπιδρούν στη μοναδική γενετική των ατόμων μέχρι να επηρεάσουν τα αυτοάνοσα νοσήματα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας," δήλωσε ένας από τους ερευνητές ο Dimitry Krementsov από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ στο Μπέρλινγκτον, ΗΠΑ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η γενετική ήταν ο κρίσιμος παράγοντας. Στα ποντίκια που είχαν ανταποκριθεί σε αλάτι, δεν υπήρχαν άμεσες αλλαγές στη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος τους, αλλά έδειξε σημάδια ενός αποδυναμωμένου φράγμα αίματος εγκεφάλου.

"Όπως συμβαίνει και με άλλα πράγματα, θα πρέπει να πάρετε αλάτι, έτσι λειτουργεί το σώμα σας σωστά, αλλά όχι πάρα πολύ γιατι  τα πράγματα αρχίζουν να πηγαίνουν ανεξέλεγκτα," δήλωσε ο Gerald Weissmann, editor-in-chief του The FASEB Journal, όπου δημοσίευσε και την μελέτη.

"Αυτή η έκθεση βοηθά ρίξει φως στο τι μπορεί να πάει στραβά σε άτομα με γονίδια που κάνουν ένα ευαίσθητο στην αυτοάνοση ασθένεια," σημείωσε ο Weissmann.

Τα ευρήματα περιγράφονται στο The FASEB Journal.


Πηγή: www.thenewsreports.com