Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Molecular Sciences , μια ομάδα ερευνητών από τη Γερμανία προσδιόρισε μια συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης  φυσικής δραστηριότητας και τη βελτίωση της  ψυχικής υγείας σε ασθενείς με Σκλήρυνση κατά πλάκας (MS).
Με βάση τα αποτελέσματα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η σωματική δραστηριότητα και η άσκηση έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία για τους ασθενείς με MS.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος που προσβάλλει κυρίως νέους. Η φλεγμονή του εγκεφάλου στη σκλήρυνση κατά πλάκας συχνά οδηγεί σε λειτουργική αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα, η οποία σχετίζεται τόσο με τα χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και μειωμένης ποιότητας που αφορούν την υγεία της ζωής (HRQoL) σε σύγκριση με υγιή άτομα.

Η σωματική αδράνεια και τα προκύπτοντα συμπτώματα στα συνοδό νοσήματα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν περαιτέρω την κατάσταση της υγείας στη ΣΚΠ. Έχει αποδειχθεί ότι η άσκηση έχει την ικανότητα να ανακουφίσει τα συμπτώματα και τα λειτουργικά ελλείμματα. Επίσης η άσκηση έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη βελτίωση της ικανότητας στα πόδια, καθώς και στη μυϊκή δύναμη..

Με βάση τα αποτελέσματα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σωματική δραστηριότητα και η άσκηση έχουν ένα σημαντικό όφελος για την υγεία για τους ασθενείς με ΣΚΠ και κατά συνέπεια, θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος της επιτυχούς διαχείρισης των συμπτωμάτων στη θεραπεία MS, ειδικά στα πρώτα στάδια της νόσου.

Κείμενο: Daniela Semedo, PhD
Η Daniela έχει εργαστεί στον τομέα της Κλινικής Ψυχολογίας / Ψυχιατρική. 
Οι βασικοί τομείς ενδιαφέροντος είναι η Ψυχοπαθολογία και την Πρόληψη των ψυχωτικών διαταραχών σε κλινικούς πληθυσμούς.