Την ανάγκη για συστηματική απεικονιστική εκτίμηση του εγκεφάλου των ανθρώπων που πάσχουν από Σκλήρυνση κατά Πλάκας επεσήμαναν δύο κορυφαίοι επιστήμονες από την Ελβετία και τη Γερμανία στο συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανανοσολογίας που ολοκληρώθηκε χθες στην Αθήνα.

«Ο παράγοντας της εγκεφαλικής ατροφίας και οι φλεγμονές είναι εξαιρετικά σημαντικές στην πρόοδο της νόσου και επιταχύνουν την εκδήλωση των συμπτωμάτων που δυσχεραίνουν την καθημερινότητά και την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τα κάνουμε συστηματικά μαγνητική τομογραφία, η οποία είναι η μόνη μέθοδος με την μετράμε τον όγκο του εγκεφάλου. Άλλωστε αποτελεί και την πιο σημαντική προγνωστική εξέταση παράγοντας για την εξέλιξη της νόσου. Με πιο δραστικές θεραπείες που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας, επιτυγχάνουμε τον στόχο της μη δραστηριότητας της νόσου, κάτι που σημαίνει ότι ο ασθενής δεν θα έχει υποτροπές, άρα δεν θα έχει πρόοδο στις αναπηρίες και εργαστηριακά δεν θα αυξάνουν οι αλλοιώσεις στον εγκέφαλο», ανέφερε ο δρ. Ολαφ Χόφμαν, Υπεύθυνος του τμήματος Νευρολογίας και Σκλήρυνσης κατά Πλάκας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης.

Μάλιστα, είναι σημαντικό για την παρακολούθηση την εξέλιξη της νόσου, οι μαγνητικές τομογραφίες να γίνονται προληπτικά, σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, ακόμα και στον ίδιο αξονικό τομογράφο, ώστε τα αποτελέσματα που λαμβάνονται κάθε φορά να είναι συγκρίσιμα με τα προηγούμενα. «Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε αξιόπιστη εικόνα για την πρόοδο της εγκεφαλικής ατροφίας και τη φλεγμονή. Και αυτός θα είναι και ο πιο αξιόπιστος παράγοντας αξιολόγησης για την κλιμάκωση της θεραπείας», εξηγεί δρ Στιβ Σίπλινγκ, Αναπληρωτής Διευθυντής του τμήματος Νευρολογίας και Σκλήρυνσης κατά Πλάκας στο Ιατρικό Κέντρο Πότσνταμ της Γερμανίας.

«Το πιο βασικό χαρακτηριστικό όταν μιλάμε για δραστηριότητα της νόσου είναι ότι τα συμπτώματα έρχονται και φεύγουν. Και μιλάμε προβλήματα αισθητικότητας, συμπτώματα στην ουροδόχο κύστη, τις γνωσιακές λειτουργίες κ.ά. Όταν αυτά επιδίνονται, με τα χρόνια εγκαθίστανται και ακολούθως προκαλούν και αναπηρίες, με πιο γνωστή τα προβλήματα βάδισης. Ολα αυτά συνδέονται με τη μείωση του εγκεφαλικού όγκου. Όσο μειώνεται ο όγκος, τόσο πιο πιθανό είναι να εκδηλωθεί κάποιας μορφής αναπηρία. Για αυτό και είναι σημαντική όχι μόνο η μέτρηση του όγκου του εγκεφάλου με ειδικές απεικονιστικές τεχνικές, αλλά και η όσο το συντομότερο δυνατό καθυστέρησής της μείωσή του με την επιλογή της κατάλληλης αγωγής», εξηγεί ο ίδιος. «Φάρμακα όπως η φιγκολιμόδη έχουν αποδείξει ότι μπορούν να καθυστερήσουν την εξέλιξη της μείωσης του όγκου του εγκεφάλου και να σταματήσουν ενεργητικότητα της νόσου, απομακρύνοντας την εξέλιξη των συμπτωμάτων και την εμφάνιση νέων. Και έχει αποδειχθεί ότι με την αλλαγή της αγωγής υπάρχει και μεγάλη βελτίωση στην κατάστασή τους», προσθέτει ο κ. Σίπλινγ.

Η Ελληνική Ακαδημία Νευροανοσολογίας είναι επιστημονικός φορέας ο οποίος ιδρύθηκε από κλινικούς νευρολόγους και ερευνητές με αντικείμενο τη νευροανοσολογία. Δηλαδή τα νοσήματα στα οποία εμπλέκεται το ανοσιακό σύστημα και αφορούν σε πάθηση του Κεντρικού και περιφερικού νευρικού συστήματος. Η πιο αντιπροσωπευτική αυτοάνοση νόσος είναι η Πολλαπλή Σκλήρυνση, η οποία αφορά κυρίως νεαρό πληθυσμό. «Στο συνέδριο έγιναν δέκα συμπόσια έξι δορυφορικές ομιλίες έξι φροντιστηριακά μαθήματα. Όλα αφορούσαν θέματα σχετικά με τη ανοσοποαθολογία της νόσου τη διάγνωσή της, την εξέλιξή την και τη θεραπεία της. Συμμετείχαν περισσότεροι από 250 σύνεδροι μεταξύ των οποίων κλινικοί γιατροί, ερευνητές, και μεταπτυχιακοί φοιτητές», μας ενημερώνει ο κ. Νίκος Γρηγοριάδης, Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Νευροανοσολογίας και Καθηγητής Νευρολογίας στο ΑΠΘ. Στο συνέδριο που διεξήχθη επικαιροποιήθηκε η επιστημονική γνώση που αφορά τη ΣΚΠ.

Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι τα έσοδα της ακαδημίας από τις δραστηριότητές της, διατέθηκαν για την ενίσχυση του ερευνητικού κέντρου στην Ελλάδα. Χρηματοδοτήθηκαν 7 ερευνητικές προτάσεις, δόθηκαν 4 υποτροφίες σε νέους ερευνητές και 5 χρηματικά βραβεία στις καλύτερες ερευνητικές εργασίες που παρουσιάστηκαν.

«Η ελληνική ακαδημία νευροανοσολογίας αποτυπώνει την αξία της συλλογικής προσπάθειας στον επιστημονικό χώρο για την ενίσχυση της έρευνας στην πατρίδα μας ακόμη και σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο», καταλήγει ο κ. Γρηγοριάδης.