Μια πρωτεΐνη που ενεργοποιείται από τη βιταμίνη D θα μπορούσε να συμμετέχει στην αποκατάσταση των ζημιών στη μυελίνη σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας (MS), σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Η μελέτη, που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό Journal of Cell Biology, προσφέρει σημαντικές ενδείξεις ότι η βιταμίνη D θα μπορούσε να είναι μια πιθανή θεραπεία για τη ΣΚΠ στο μέλλον.

Οι ερευνητές από την Cambridge Centre MS Society για την επισκευή της μυελίνης, προσδιορίζονται ότι τα ζεύγη «της υποδοχής βιταμίνης D» με μια υπάρχουσα πρωτεΐνη, που ονομάζεται γάμμα υποδοχέας RXR, είναι ήδη γνωστό ότι εμπλέκεται στην επιδιόρθωση της μυελίνης, το προστατευτικό περίβλημα που περιβάλλει τις νευρικές ίνες .

Με την προσθήκη βιταμίνης D στον εγκέφαλο και στα βλαστικά κύτταρα, όπου οι πρωτεΐνες ήταν παρούσες, βρήκαν το ρυθμό παραγωγής των ολιγοδενδροκυττάρων (κύτταρα που αποφασίζουν να παράγουν μυελίνη) αυξήθηκαν κατά 80%. Όταν μπλοκάρετε η υποδοχή της βιταμίνης D για να το σταματήσει από το να εργάζονται, η πρωτεΐνη γάμμα RXR δεν είναι ικανή να διεγείρει την παραγωγή των ολιγοδενδροκυττάρων.

Στην σκλήρυνση κατά πλάκας, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται του σώματος και κάνει ζημίες στη μυελίνη, προκαλώντας αναστάτωση σε μηνύματα που αποστέλλονται γύρω από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, τα συμπτώματα είναι απρόβλεπτα και περιλαμβάνουν τα προβλήματα με την κινητικότητα, την ισορροπία, τον πόνο  και την σοβαρή κόπωση. Το σώμα έχει μια φυσική ικανότητα να επισκευάσει την  μυελίνη, αλλά με την ηλικία αυτή γίνεται λιγότερο αποτελεσματική.

Ο καθηγητής Robin Franklin από το Cambridge Center MS Society για επισκευή της μυελίνης και το Wellcome Trust "Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας Ινστιτούτο Βλαστικών Κυττάρων", ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε: «Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες έχουν ψάξει για έναν τρόπο για να επισκευάσουν την βλάβη στη μυελίνη. Μέχρι στιγμής, η πλειοψηφία της έρευνας για βιταμίνης D εξέτασε τον ρόλο της στην αιτία της ασθένειας. Αυτή η εργασία παρέχει σημαντικές ενδείξεις ότι η βιταμίνη D εμπλέκεται επίσης στην αναγέννηση της μυελίνης όταν η νόσος έχει ξεκινήσει. Στο μέλλον θα μπορούσαμε να δούμε ένα φάρμακο επισκευής της μυελίνης που θα λειτουργεί με στόχευση της υποδοχής της βιταμίνης D ».

Ο Δρ Susan Kohlhaas, επικεφαλής του Ιατροβιολογικών Ερευνών στο MS Society, είπε: «Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι στη Βρετανία έχουν σκλήρυνση κατά πλάκας και την εξεύρεση θεραπειών που μπορεί να επιβραδύνει, να σταματήσει ή να αντιστρέψει την επιδείνωση της αναπηρίας αποτελεί προτεραιότητα για τα κράτη μέλη της κοινωνίας. Θα θέλαμε τώρα να δούμε περισσότερες μελέτες για να καταλάβουμε αν η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D θα μπορούσε, εν καιρώ, να είναι μια αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία για τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Συνέχισε: «Προς το παρόν όμως, αυτή η  έρευνα είναι σε πρώιμο στάδιο που έχει γίνει στο εργαστήριο και χρειάζεται περισσότερη δουλειά προτού να ξέρουμε αν θα ισχύει και σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας.»

Μετά από αυτή την έρευνα, οι επιστήμονες θα πρέπει να κατανοήσουν περισσότερα σχετικά με την υποκείμενη βιολογία πριν από την εξέταση πώς ο υποδοχέας της βιταμίνης D θα μπορούσε να είναι ακίνδυνος και αποτελεσματικά στοχευμένος σε μελλοντικές μελέτες σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας.


Πηγές: Πανεπιστήμιο του Cambridgebeforeitsnews.com

► Διαβάστε ακομη ποιες τροφές παρέχουν την Βιταμίνη D