Ο Διονύσης Δαλούκας είναι ο εμπνευστής μίας πρωτοποριακής ιδέας, η οποία σύντομα θα πάρει σάρκα και οστά, αφού εντός τριών εβδομάδων το αργότερο θα τεθεί σε λειτουργία μία επιχείρηση εστίασης που θα απασχολεί αποκλειστικά άτομα με αναπηρία. Το «La petite cantine» ετοιμάζεται να ανοίξει για το κοινό του Βόλου, με τον 36χρονο άντρα να δηλώνει έτοιμος να κερδίσει το στοίχημα που έβαλε μαζί με τους συνεργάτες του.
Η συνάντηση με τον Διονύση Δαλούκα έγινε στην έδρα της επιχείρησης στην περιοχή των Παλαιών, με τον ίδιον να αναλαμβάνει μία πρώτη ξενάγηση στο χώρο, για τον οποίο φιλοδοξεί να γίνει σημείο αναφοράς. Ανέλυσε όλα εκείνα που καθιστούν την ιδέα μοναδική σε όλη την Ελλάδα, μίλησε για τα όνειρά του για το μέλλον, αλλά και την επιθυμία του να επιτύχει το σχέδιο που υλοποιεί, ώστε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για τη θέση των ανθρώπων με αναπηρία στη σύγχρονη κοινωνία. «Θέλουμε να κάνουμε την υπέρβαση και μακάρι να το πετύχουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δαλούκας, ο οποίος θυμήθηκε βήμα-βήμα την πορεία των τελευταίων μηνών.
«Η ιδέα του «La petite cantine» δεν είναι τωρινή. Προέκυψε έπειτα από ένα ταξίδι μου στο εξωτερικό. Αρχίσαμε έτσι να στέλνουμε σε περιοδικά και εφημερίδες την ιδέα μας και άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστή. Προσπαθήσαμε και μέσω crowd funding, μία μορφή χρηματοδότησης κάποιου έργου ή μίας ιδέας μέσα από πλατφόρμες στο ίντερνετ από πολλούς ανθρώπους, αλλά ο Έλληνας είναι ακόμη καχύποπτος.
Συγκεντρώθηκε ένα μέρος του ποσού, το οποίο διατέθηκε στις πρώτες εργασίες, αλλά καταλήξαμε στη δημιουργία μίας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης. Αρχικά στοχεύαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο κοντά στη θάλασσα. Να πληρούσε όλες τις προδιαγραφές που θέλουμε και μέσα σ’ αυτό το χώρο να υπήρχε ένα αυτοκινούμενο, το οποίο είναι και το έμβλημά μας και θα χρησιμοποιούνταν ως κουζίνα.
Όμως, στην Ελλάδα η νομοθεσία και γενικότερα η κατάσταση με τις δημόσιες υπηρεσίες είναι ακόμη περίπλοκες. Δεν σου δίνουν τη δυνατότητα να είσαι ευέλικτος και να κάνεις πράγματα που θέλεις. Μας πήρε πάνω από ενάμιση χρόνο μέχρι να βρούμε τον κατάλληλο χώρο και να συστήσουμε την ΚοινΣΕπ, στην οποία είμαι πρόεδρος. Ήταν προσωπική επιλογή μου να το κάνουμε αυτό, γιατί θεώρησα ότι από το να είσαι απλά ένας ιδιώτης που έχει μία όμορφη ιδέα, θα ήταν καλύτερο να δημιουργηθεί μία ομάδα, να κατανεμηθούν οι αρμοδιότητες κι όλοι μαζί να τρέξουμε καλύτερο το σχέδιο».
Στη συνέχεια, ο κ. Δαλούκας αναφέρθηκε στην ανταπόκριση που υπήρξε: «Κάναμε πολλές παρουσιάσεις. Σε μία από αυτές με πλησίασε ο Ηλίας Ψινάκης, ο οποίος τώρα είναι Δήμαρχος Μαραθώνα και μου είπε: «Εγώ είμαι μάνατζερ και βγάζω καλλιτέχνες. Εσύ με μία ιδέα, την έμαθε όλη η Ελλάδα. Άρα είσαι πιο καλός από μένα». Στόχος μας είναι να πάμε καλά και να εξαπλωθούμε σε άλλες πόλεις. Ίσως ακούγεται μεγαλόπνοο, αλλά ονειρεύομαι σε μία δεκαετία να υπάρχουν αντίστοιχα καταστήματα σε όλη την χώρα. Μας έχουν στηρίξει τα μέσα ενημέρωσης. Γίναμε γνωστοί ακόμη και στο εξωτερικό. Μετά από μία συνέντευξη που έδωσα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μας έκαναν αφιέρωμα η γαλλική «Le Monde», η Daily Mirror από την Αγγλία, ακόμη και η Washington Post έγραψε».
Όσο για το τι κάνει μοναδική την επιχείρηση; Ο 36χρονος φωτογράφος στο επάγγελμα, σημείωσε: «Πρόκειται για κατάστημα που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί. Κατ’ αρχήν, όσοι θα εργάζονται, θα είναι αποκλειστικά άτομα με αναπηρία.
Θα έχουμε παιδιά κωφά, με κινητική αναπηρία, με νοητική στέρηση, με καρδιοπάθειες, προχωρημένο βαθμό σακχαροδιαβήτη που έχει χτυπήσει και τα μάτια, ενώ μελλοντικά σκεφτόμαστε να εντάξουμε και άτομα με ολική τύφλωση.
Με μεγάλη μας χαρά περιμένουμε και το ΦΕΚ του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την κοινωφελή εργασία, ώστε να απασχολούμε άτομα με υψηλή παραβατικότητα και να μειώνεται η ποινή τους, συνήθως για οικονομικά εγκλήματα. Κάτι ανάλογο δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα. Επίσης απασχολούμε και δύο άστεγους από το πρόγραμμα ένταξης της Κοινωνικής Μέριμνας και συζητάμε μελλοντικά και από το ΚΕΘΕΑ για πρώην χρήστες και φορείς οροθετικούς.
Αν και για το τελευταίο, έχουμε δεχθεί τρομερό πόλεμο, γιατί δυστυχώς ακόμη εν έτει 2016 κάποιοι πιστεύουν ότι και να σε αγγίξει ένας οροθετικός μπορεί σου μεταδώσει AIDS. Από θέμα υλικοτεχνικών δομών θα έχουμε τουαλέτες ΑΜΕΑ, πάτωμα ειδικό για να κινούνται άνετα στο χώρο τα αμαξίδια, οδηγό τυφλών, καταλόγους Braille, καταλόγους σήμανσης τυφλών για να «βλέπουν» τους χώρους και που θα κινούνται.
Επίσης, θα λειτουργήσει το μπαρ για αμαξίδια. Μέχρι τώρα υπάρχει μόνο ένα στην Σκωτία, το δικό μας θα είναι το δεύτερο στην Ευρώπη, που δεν θα απομονώνει έναν άνθρωπο που θέλει να πιει ένα ποτό του. Το «La petite cantine» θα είναι πλήρως προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία. Στην ουσία δημιουργούμε έναν πολυχώρο, όπου θα πραγματοποιούνται πολλές δράσεις, π.χ. στο κομμάτι της ψυχοθεραπείας μια και θα απασχολούμε κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, του πολιτισμού, των εικαστικών και άλλων πολιτιστικών δρώμενων, θα κάνουμε παρουσιάσεις βιβλίων κ.α.».
Με τον ίδιο να είναι πιστοποιημένος με πρόβλημα αναπηρίας 80%, λόγω της καρδιοπάθειας που αντιμετωπίζει, ευελπιστεί ότι μέσα από όλο αυτό, θα κερδηθεί μία μικρή «μάχη» στον αγώνα των ατόμων με αναπηρία: «Πάμε να σπάσουμε πολλά ταμπού. Βέβαια, είναι και το άλλο. Οι Έλληνες έχουμε ένα κακό. Θέλουμε να τα κάνουμε όλα τέλεια. Όμως, για να γίνει κάτι τέλεια, πρέπει να κάνεις θυσίες. Αν δεν πάει καλά, θα μας σταυρώσουν κι ας ακούγεται σκληρό. Παλεύουμε όμως να κερδίσουμε μία ισότιμη θέση στην κοινωνία».
Πηγή: e-thessalia.gr
0 Σχόλια