Κάθε τραύμα επηρεάζει τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αντιμετώπισή του.

Κοπήκατε; Τρυπήσατε το χέρι σας; Καλό είναι να μη το παίρνετε αψήφηστα γιατί τα προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν μπορεί να αποδειχθούν επώδυνα και επικίνδυνα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε τραύμα -απο το τσίμπημα βελόνας μέχρι σε και κάθε μικρή ή μεγάλη τομή του δέρματος-επηρεάζει τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Αυτό συμβαίνει επειδή το τραύμα "μπλοκάρει" την προστασία του οργανισμού που παρέχεται από το δέρμα, καθιστώντας δυνατή την "εισβολή" και την ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων.

Και κάποια απο τα μικρόβια που μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό όπως αυτό του τετάνου είναι επικίνδυνα.

Ο τέτανος είναι μία φοβερή μετατραυματική ασθένεια. Από τη στιγμή της εισόδου του μικροβίου μέχρι να εκδηλωθούν τα συμπτώματα της νόσου απαιτείται ένα χρονικό διάστημα (χρόνος επώασης) 2-20 ή και 30 ημερών -συνήθως 6-14 ημέρες.Το χαρακτηριστικό του μικροβίου είναι ότι δεν κυκλοφορεί στο αίμα αλλά παραμένει στο σημείο εισόδου όπου αναπτύσσεται, πολλαπλασιάζεται και παράγει τοξίνες.

Οι τετανικοί σπασμοί δίνουν στο σώμα την κλασική τοξοειδή κάμψη, με το κυρτό προς τα πάνω, ενώ το βάρος του στηρίζεται στο κεφάλι και τις φτέρνες. Επίσης, ο έντονος σπασμός των μυών του στόματος δίνει μια άγρια έκφραση του προσώπου, μαζί με τον τριγμό των δοντιών.

Το μικρόβιο είναι ευαίσθητο σε αντιβιοτικά (π.χ., πενικιλίνη, τεραμυκίνη, μετρονιδαζόλη), αλλά για τις τοξίνες απαιτούνται ειδικές ουσίες οι αντιτοξίνες, οι οποίες περιέχονται στον αντιτετανικό ορό. Ο αντιτετανικός ορός σήμερα είναι ασφαλής και δεν προκαλεί αναφυλακτικό σοκ. Επιπλέον, εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζεται συστηματικός εμβολιασμός από την ηλικία των 3 μηνών.

Πηγή: www.iatronet.gr