Η κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών – 10 μερίδων την ημέρα – μπορεί να μας δώσει περισσότερα χρόνια ζωής, λένε οι ερευνητές. 

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Imperial College του Λονδίνου, υπολογίζει πως τέτοιου είδους διατροφικές συνήθειες θα μπορούσαν να αποτρέψει 7,8 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο.

Η ομάδα προσδιόρισε επίσης συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Η ανάλυση έδειξε ότι ακόμη και οι μικρές ποσότητες είχαν όφελος για την υγεία, αλλά όσο περισσότερα τόσο καλύτερα.

Ως μια μερίδα θεωρείται ποσότητα 80g  από φρούτα ή λαχανικά – δηλαδή μια μικρή μπανάνα, ένα αχλάδι ή τρεις κουταλιές της σούπας σπανάκι ή αρακά.

Τα συμπεράσματα έγιναν με τη συγκέντρωση δεδομένων από 95 ξεχωριστές μελέτες, από τις οποίες μαζεύτηκαν στοιχεία για τις διατροφικές συνήθειες δύο εκατομμυρίων ανθρώπων.

Χαμηλότερο κίνδυνος καρκίνου συνδέθηκε με την κατανάλωση:

  – πράσινων λαχανικών (π.χ. σπανάκι)

  – κίτρινων λαχανικών (π.χ. πιπεριές)

  – σταυρανθών λαχανικών (π.χ. το κουνουπίδι)

Χαμηλότερος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων συνδέθηκε με την κατανάλωση:

  – μήλων

  – αχλαδιών

  – εσπεριδοειδών

  – πράσινων φυλλωδών λαχανικών (π.χ. μαρούλι)

  – σταυρανθών λαχανικών

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση International Journal of Epidemiology, αξιολόγησε επίσης τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Σε σύγκριση με τη μηδενική κατανάλωση φρούτων ή λαχανικών την ημέρα, έδειξε ότι:

  – 200g φρούτων και λαχανικών μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 13%, ενώ 800g μειώνουν τον κίνδυνο κατά 28%

  – 200g μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου κατά 4%, ενώ 800g μειώνουν τον κίνδυνο κατά 13%

  – 200g μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 15%, ενώ 800g μειώνουν τον κίνδυνο κατά 31%

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν αν η κατανάλωση ακόμη περισσοτέρων φρούτων και λαχανικών θα έχει ακόμα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να εξετάσουν.

Ο Δρ Dagfinn Aune, ένας από τους ερευνητές, είπε: «Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και ενισχύουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων μας και το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο πολύπλοκο δίκτυο θρεπτικών ουσιών που περιέχουν. Για παράδειγμα, περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να μειώσουν τις βλάβες του DNA και να οδηγήσουν σε μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου».

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται για να φάνε ακόμη και τις πέντε μερίδες την ημέρα (400g) που συνιστώνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Πηγή: www.iatrikanews.gr