Τους 10 μήνες φτάνουν οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ.

Με εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (Σ.Ε.Α.ΑΝ.) συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής (21/07/2017) ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

Είχε προηγηθεί η κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας, κατά την οποία οι συγκεντρωμένοι (παιδιά με ειδικές ανάγκες, ανάπηροι, γονείς και κηδεμόνες ΑμΕΑ και εργαζόμενοι στην ειδική αγωγή) ζήτησαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου.

Κύριο αίτημα των εκπροσώπων της Συντονιστικής Επιτροπής ήταν η άμεση καταβολή όλων των οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ σε γονείς και ασθενείς για τις θεραπείες τους με την κατάθεση των δικαιολογητικών, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν όλα τα παιδιά κανονικά τις θεραπείες τους από το Σεπτέμβρη.

Ο Παύλος Πολάκης παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα σε δύο από τις έξι περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ στην Αττική, γεγονός που οφείλεται στη μεταφορά της αρμοδιότητας εκκαθάρισης των παραστατικών από τα ασφαλιστικά ταμεία στον Οργανισμό, ο οποίος καλείται να εξυπηρετήσει το διπλάσιο αριθμό ασφαλισμένων. Επίσης, ανέφερε πως στις Περιφερειακές Διευθύνσεις της επαρχίας δεν αντιμετωπίζεται πρόβλημα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει εκκαθάριση χωρίς έλεγχο, διαδικασία που ακολουθούνταν στο παρελθόν και ζημίωσε τον ΕΟΠΥΥ και ενημέρωσε τους εκπροσώπους του συλλόγου ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια, με ενίσχυση της στελέχωσης των Περιφερειακών Διευθύνσεων αλλά και της Κεντρικής Υπηρεσίας του Οργανισμού, ώστε το πρόβλημα να λυθεί στο επόμενο διάστημα και να ομαλοποιηθούν οι καταβολές των αποζημιώσεων.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων τόνισαν ότι ήδη οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τις οικογένειες φτάνουν και τους 10 μήνες, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να αναγκάζονται να διακόψουν τις θεραπείες των παιδιών τους γιατί δεν μπορούν να τις πληρώσουν. Παράλληλα, οι φορείς ζητούν την κάλυψη 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των θεραπειών που έχουν ανάγκη τα παιδιά με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις.

Επίσης, παρουσίασαν στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των οφειλών αφορούν το σύνολο των περιφερειακών διευθύνσεων. Τέλος, προειδοποίησαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι αν δεν έχουν αποπληρωθεί οι οφειλές το επόμενο διάστημα, η οργή του κόσμου θα εκφραστεί στο δρόμο οργανωμένα και συντονισμένα το Σεπτέμβρη. Για το μήνα που μεσολαβεί οι φορείς κλιμακώνουν τη δράση τους στα ΚΕΠΑ και στον ΕΟΠΥΥ, ενημερώνοντας τον κόσμο.


Πηγή: www.newsbomb.gr