… για τα κιλά, τη ζυγαριά, τον ύπνο, την κορτιζόλη, το ιδανικό βάρος

Ο Γιάννης Μαυρίδης είναι αθλητικός διαιτολόγος-διατροφολόγος και ένας από τους καλύτερους που μπορεί να σου μιλήσει για το σώμα σου, για το φαγητό, για τη ζυγαριά και για το αν νικάει η πείνα ή η λογική όταν ζητάς φαγητό το βράδυ. Διάβασε όσα άλλοι θα πλήρωναν για να μάθουν.


Το ιδανικό βάρος

Είναι σχετικό αυτό που αποκαλούμε “σωστό βάρος”. Υπάρχει για τον κάθε άνθρωπο το ιδανικό βάρος που όμως μεταβάλλεται ανάλογα με τη φάση της ζωής του που βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή. Έτσι, μπορεί να μεταβάλλεται κατά 3-5 κιλά για μια γυναίκα και 5-7 κιλά για έναν άντρα . Τόσο στον άντρα όσο και στη γυναίκα παίζουν και άλλοι παράγοντες ρόλο, όπως τι άσκηση έχει κάνει στο παρελθόν ή τι ποσοστό μυϊκής μάζας έχει.

Μπορώ να έχω το ιδανικό βάρος για πάντα;

Κατηγορηματικά, ναι! Αρκεί να μάθεις να ακούς τον εαυτό σου. Χρειάζεται να σταματήσεις να βλέπεις το βάρος με τα μάτια σου στη ζυγαριά και να ξεκινήσεις να ακούς… το στομάχι σου! Την ιδανική ποσότητα δεν την ξέρουμε ούτε εμείς, ούτε τα μάτια μας. Την ξέρει όμως το στομάχι μας.

Αν μάθεις να ακούς το στομάχι σου, κάθε φορά θα καταφέρνεις να τρως ακριβώς την ποσότητα που χρειάζεσαι για να τραφείς. Αν ακολουθήσεις αυτή την τακτική θα μάθεις ότι η ιδανική τροφή δεν έχει γραμμάρια, δε χρειάζεται μέτρημα με φλυτζάνια. Οι άνθρωποι που ακούνε το στομάχι στους έχουν το ιδανικό βάρος για μια ολόκληρη ζωή με κάποιες αποκλίσεις 3-5 κιλών. Το στομάχι είναι ένας δεύτερος εγκέφαλος. Να του δίνεις χρόνο να σου πει “Είμαι ΟΚ, χόρτασα”. Γι’ αυτό χρειάζεται να τρως αργά. Χρειάζονται 20 λεπτά για να εκκριθεί από τον εγκέφαλο η λεπτίνη που σε ειδοποιεί ότι χόρτασες.

Μα γιατί “λυσσάω” να φάω το βράδυ;

Γιατί τότε μειώνεται η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες. Είσαι στο χώρο σου και θέλεις να χαλαρώσεις, να απολαύσεις και να ευχαριστηθείς. Επειδή τροφή είναι συναίσθημα και απόλαυση, γι’ αυτό καταλήγεις στο ψυγείο το βράδυ. Όταν ο εγκέφαλος ζητάει τροφή το βράδυ, τις περισσότερες φορές κερδίζει.

Και είναι φυσιολογικό. Αν δεν έχει φάει σωστά ή και καθόλου μέσα στην ημέρα, τότε θα αναγκαστείς να φας το βράδυ, γιατί το σώμα χρειάζεται ενέργεια. Αν εσύ δεν του την έχεις δώσει, τότε παθαίνεις πολλά μικρά υπογλυκαιμικά σοκ μέσα στην ημέρα καθώς μειώνεται η γλυκόζη στο αίμα. Εντωμεταξύ, να ξέρεις ότι και ο εγκέφαλος τρέφεται με γλυκόζη. Αν όλη την ημέρα κινείσαι χωρίς να του δίνεις τροφή, τότε θα τη ζητήσει αργά το βράδυ που επιστρέφεις σπίτι και χαλαρώνεις.

Κανονικά χρειάζεται να μοιράζονται τα γεύματα μέσα στην ημέρα ώστε η γλυκόζη να είναι όσο πιο σταθερή και ισορροπημένη γίνεται για να μην έχεις εξάρσεις και υπογλυκαιμικά σοκ και τρέχεις στο ψυγείο για σοκολάτες και μερέντες. Και αυτό είναι τελικά που θα σε βοηθήσει να μην κάνεις βραδινά γεύματα.

Το καλύτερο για εμένα είναι να κάνεις το τελευταίο σου γεύμα στις οκτώ το βράδυ κι ας ακούγεται κάπως σκληρό.

Τι κάνω όταν τρώω έξω

Από τη στιγμή που το να τρως έξω είναι μέρος της ζωής σου, μαθαίνεις να προσαρμόζεσαι. Έξω, δύσκολα θα βρεις να έχουν χρησιμοποιήσει τις καλές πρώτες ύλες που θα είχες χρησιμοποιήσει εσύ στο σπίτι σου.

Γνωρίζοντας το αυτό, μπορείς να κάνεις μια υγιεινή επιλογή, υπάρχουν πλέον πολλές υγιεινές επιλογές σε πολλά μενού. Εντωμεταξύ απλά βλέποντας ένα φαγητό, ξεχωρίζεις αν είναι υγιεινό ή ανθυγιεινό, λιπαρό ή όχι. Οπότε κάνεις σωστές επιλογές εξαρχής και μετά τρως αργά και μικρότερη ποσότητα από όση αν ήσουν σπίτι και είχες μαγειρέψει εσύ.

Κι αν το φαγητό είναι λαχταριστό;

Το κατοχικό σύνδρομο “τρώω μέχρι και την τελευταία μπουκιά” είναι μια λάθος τακτική. Θέλει λίγη επανεκπαίδευση -γιατί ως παιδιά τρώγαμε όσο πραγματικά χρειαζόμασταν- αλλά αξίζει.

Ένα φαγητό μπορεί να μοιάζει υπέροχο, να είναι μπροστά σου σε μεγάλη ποσότητα και να σε προκαλεί, όμως μαθαίνοντας να τρως με γνώμονα το στομάχι σου, ποτέ δε θα φας υπερβολικά αλλά όσο χρειάζεσαι. Και σου εγγυώμαι ότι θα ευχαριστηθείς το ίδιο και περισσότερο.

Η ζυγαριά

Είναι σύμμαχος του διαιτολόγου αλλά όχι και δική σου. Δεν είμαι υπέρ της ζυγαριάς παρά μόνο για να μας δείξει αποκλίσεις μεγάλες. Θα πρέπει να τη χρησιμοποιούν αθλητές που ασχολούνται με αθλήματα που έχουν να κάνουν με το βάρος σε λεπτομέρεια.

Για εσένα και για εμένα, δεν υπάρχει καλύτερη ζυγαριά από τα ίδια μας τα ρούχα. Πολλές φορές δε χρειάζονται ούτε κι αυτά. Όλοι έχουμε αίσθηση αν έχουμε βάλει βάρος. Ειδικά αν είμαστε στο ίδιο βάρος για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, μόλις πάρουμε κιλά αλλάζει η διάθεση μας. Ξέρουμε πολύ καλά πότε χάνουμε ή παίρνουμε βάρος και χωρίς τη ζυγαριά, άσχετα αν το παραβλέπουμε πολλές φορές.

Το νερό

Το νερό είναι μεγαλύτερος σύμμαχος από όσο λέγεται για την ευεξία μας. Το νερό είναι Η2Ο. Ουσιαστικά κάθε φορά που πίνεις νερό δίνεις μόρια οξυγόνου στο σώμα σου. Δίνεις μόρια οξυγόνου στο κύτταρο σου. Το κύτταρο τρέφεται με οξυγόνο, βασικό συστατικό του κυττάρου είναι το οξυγόνο. Δηλαδή όσο περισσότερο νερό πίνεις τόσο περισσότερο οξυγόνο δίνεις στο σώμα μου. Όσο περισσότερο νερό πίνεις τόσο περισσότερο καθαρίζεις τον γαστρεντερικό αυλό. Όσο περισσότερο νερό πίνεις τόσες περισσότερες τοξίνες αποβάλεις. Γι΄ αυτό και νερό είναι το βασικό συστατικό της υγείας οπότε ναι, όσο περισσότερο νερό γίνεται.

Ο ύπνος

Βασικότερος σύμμαχος του ανθρώπου για να καταφέρει όσα συζητάμε είναι η ξεκούραση. Ο εγκέφαλος τρέφεται με γλυκόζη αλλά χρειάζεται και ξεκούραση. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανάπλασης των κυττάρων, των μυικών κυττάρων και γενικά στου σώματος πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι αθλητές που προσπαθούν να αυξήσουν τη μυική μάζα, οι αθλητές που θέλουν να έχουν ενέργεια την επόμενη ημέρα αν δεν κοιμηθούν σωστά δε θα έχουν τίποτα από όλα αυτά. Η αποκατάσταση, μυϊκή και κυτταρική, δεν πραγματοποιείται την ώρα που είμαστε ξύπνοι αλλά την ώρα που ξεκουραζόμαστε.

Γι’ αυτό και μετά από έναν καλό ύπνο, νομίζεις ότι κάτι έχει αλλάξει. Δεν έχει αλλάξει μόνο σαν αίσθηση, έχει αλλάξει και στην πραγματικότητα. Ο σωστός ύπνος έχει να κάνει με την παραγωγή του ορμονικού προφίλ. Υπάρχει μεγαλύτερη ισορροπία στην παραγωγή και στην έκκριση των ορμονών. Ο ύπνος λειτουργεί ουσιαστικά ως αναστολέας της παραγωγής κορτιζόλης που είναι η ορμόνη του στρες. Όσο καλύτερα κοιμόμαστε τόσο λιγότερο στρες παράγουμε. Όσο λιγότερο στρες παράγουμε τόσο καλύτερα διαχειριζόμαστε το βάρος μας.

Καλή επιτυχία σε ό,τι θέλεις να επιτύχεις

Γιάννης Μαυρίδης
Αθλητικός διαιτολόγος-διατροφολόγος



πηγή: anewlife.gr