Τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS) που προκαλούνται από βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Η θέση των αλλοιώσεων καθορίζει τα συγκεκριμένα συμπτώματα του κάθε ασθενή. Ναυτία είναι ένα από μια ευρεία ποικιλία των πιθανών συμπτωμάτων, αλλά δεν είναι από τα πιο κοινά.

Ναυτία μπορεί να είναι μια άμεση σύμπτωμα της ΣΚΠ ή μια παραφυάδα του άλλου συμπτώματος. Επίσης, ορισμένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία συγκεκριμένων συμπτωμάτων μπορεί να προκαλέσει ναυτία.

MS Pretenders

Δεν υπάρχει ένα μοναδικό τεστ που μπορεί να διαγνώσει με βεβαιότητα MS. Μέρος των κριτηρίων για τη διάγνωση είναι η εξάλειψη των άλλων συνθηκών. Εάν έχετε συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, αλλά δεν έχουν διαγνωσθεί ακόμη, ο γιατρός σας θα εξετάσει πιθανώς άλλες δυνατότητες για να δούμε αν μπορεί να αποκλειστεί.

Μερικοί όροι μοιράζονται πολλά από τα ίδια συμπτώματα, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά είναι πιο πιθανό να συνεπάγεται ναυτία. Αυτά περιλαμβάνουν:

    ■ κτύπημα
    ■ ημικρανία
    ■ όγκου στον εγκέφαλο
    ■ τραύμα στο κεφάλι

Ζάλη, ίλιγγος, και Κίνημα

Ζάλη και ζαλάδα είναι κοινά συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, που είναι συνήθως φευγαλέα, αλλά μπορεί να προκαλέσει ήπια ναυτία.

Ο ίλιγγος δεν είναι το ίδιο πράγμα όπως ζάλη. Είναι η ψευδής αίσθηση ότι το περιβάλλον σας κινούνται γρήγορα ή γυρίζοντας σαν μια βόλτα πάρκο ψυχαγωγίας. Παρά γνωρίζοντας ότι το δωμάτιο πραγματικά δεν γυρίζει, ίλιγγος μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικό και να σας αφήσει άρρωστος.

Ένα επεισόδιο του ιλίγγου μπορεί να διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα ή αρκετές ημέρες. Μπορεί να είναι σταθερή ή μπορεί να έρχονται και να φεύγουν. Μια σοβαρή περίπτωση του ιλίγγου μπορεί να προκαλέσει διπλή όραση, ναυτία, ή έμετος.

Όταν συμβαίνει ίλιγγος, βρείτε ένα άνετο μέρος για να καθίσετε και να κρατήσει ακόμα. Αποφύγετε τις απότομες κινήσεις και λαμπερά φώτα. Μην προσπαθήσετε να διαβάσετε. Η ναυτία κατά πάσα πιθανότητα θα υποχωρήσουν όταν η αίσθηση της περιστροφής σταματάει. Over-the-counter αντι-κίνηση φάρμακο ασθένεια μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσει.

Αν ίλιγγο και ναυτία που συνδέονται γίνει ένα μόνιμο πρόβλημα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Μερικά συνταγογραφούμενα φάρμακα αντοχής μπορεί να είναι σε θέση να πάρετε ίλιγγος σας υπό έλεγχο. Σε ακραίες περιπτώσεις, ίλιγγος μπορεί να αντιμετωπιστεί με κορτικοστεροειδή.

Μερικές φορές, κίνηση στο πεδίο της όρασής σας, ή ακόμα και την αντίληψη της κίνησης, είναι αρκετή για να προκαλέσει σοβαρή ναυτία και έμετο σε ασθενείς με ΣΚΠ. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν έχετε βιώσει μια παρατεταμένη περιόδους της ναυτίας.

Φάρμακα Παρενέργειες

Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ιδιαίτερα συμπτώματα σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορεί να προκαλέσει ναυτία.

Dalfampridine είναι ένα από του στόματος φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της ικανότητας να περπατήσει. Μία από τις πιθανές παρενέργειες του παρόντος αποκλειστή διαύλου καλίου είναι η ναυτία.

Ένα μυοχαλαρωτικό ονομάζεται δαντρολένη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μυϊκών σπασμών και σπαστικότητα οφείλεται σε μια ποικιλία συνθηκών, συμπεριλαμβανομένης της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Η ναυτία και ο έμετος μετά τη λήψη του στόματος φαρμακευτική αγωγή θα μπορούσε να αναφέρει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης και της ηπατικής βλάβης.

Μιτοξαντρόνη (ΜΙΤ) και κυκλοφωσφαμίδη (CTX) Τα ανοσοκατασταλτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Αυτά τα ενδοφλέβια φάρμακα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της επιδείνωσης MS.

Κοινές παρενέργειες αυτών των φαρμάκων περιλαμβάνουν ναυτία και έμετο.
Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι η κόπωση. Μια ποικιλία φαρμάκων χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν ασθενείς με MS ξεπεράσει την κούραση, πολλά από τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ναυτία. Μεταξύ αυτών είναι:

    ■ Provigil
    ■ Nuvigil
    ■ Αμανταδίνη
    ■ Ritalin
    ■ Dexedrine
    ■ Zoloft
    ■ Paxil
    ■ Prozac

Αναφορά ναυτία και άλλες παρενέργειες από τα φάρμακα σας με το γιατρό σας. Μια αλλαγή στη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι όλα όσα χρειάζεστε για να πάρει και πάλι στο προσκήνιο.


πηγή: healt-gr.mednews.in.ua