Το ότι στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ειδικά στην Αθήνα, επικρατεί καθημερινά το αδιαχώρητο από ταλαιπωρημένους ασθενείς και κυρίως καρκινοπαθείς, που περιμένουν ενίοτε και όρθιοι σε ουρές για να πάρουν το φάρμακό τους, είναι λίγο πολύ γνωστό στους …κοινούς θνητούς.

Βέβαια είναι γνωστό και στους αρμόδιους του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας, αλλά αυτοί απλά σφυρίζουν αδιάφορα. Και να σκεφτεί κανείς ότι μόλις πρόσφατα είχε ξεσπάσει και διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ποιος θα …πρωτοστέλνει με courier τα φάρμακα κατ’ ευθείαν στο σπίτι των ασθενών.
εικόνα από liberal.gr

Εντύπωση είχε προκαλέσει μάλιστα το γεγονός ότι η κυβέρνηση υποστήριξε ότι ήδη το μέτρο εφαρμόζεται και τα φάρμακα στέλνονται κατ’ οικον.

Από την άλλη είναι απορίας άξιον ότι ο ΕΟΠΥΥ μέσα στην κατανομή των κονδυλίων του φαίνεται να τσιγκουνεύεται μερικές χιλιάδες ευρώ για να εντάξει κι άλλους εργαζόμενους στις υπερωρίες για να λειτουργούν περισσότερες ώρες τα φαρμακεία του και να εξυπηρετούνται οι πάσχοντες.

Και να σκεφτεί κανείς πως για 343 υπαλλήλους που θα δουλέψουν υπερωρίες σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα, για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο χρειάζονται μόλις 330.000 ευρώ. Χρήματα τα οποία μάλιστα δεν βγαίνουν από την «τσέπη» του ΕΟΠΥΥ αλλά από τις τσέπες των φαρμακευτικών εταιρειών και από τις εκπτώσεις (rebate) που προσφέρουν για τα φάρμακά τους.

Και είναι να απορεί κανείς γιατί για παράδειγμα δεν καταβάλλονται υπερωρίες σε περισσότερους εργαζόμενους, ώστε να μένουν τα φαρμακεία και περισσότερες ημέρες και το απόγευμα ανοικτά;
Ακούει κανείς;

Δήμητρα Ευθυμιάδου 



πηγή: HealthReport.gr