Υπάρχει αίσθηση ότι η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και ιδιαίτερα αλκοολούχων ποτών όπως η μπύρα οδηγεί στην αύξηση λίπους στη κοιλιά. Ο λόγος όμως δεν είναι καθαρά το αλκοόλ αλλά οι θερμίδες που το συνοδεύουν, γιατί υψηλή κατανάλωση αλκοόλ σημαίνει πολλές θερμίδες και όταν μιλάμε για κυρίως το αντρικό φύλο, η εναπόθεση λίπους γίνεται κυρίως στη κοιλιά.

Όμως κανένα ως τώρα επιστημονικό εύρημα δεν μας έχει δείξει ότι αξίζει το αλκοόλ να ενοχοποιείται για την αύξηση λίπους αποκλειστικά στην κοιλιά.

Προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει μία άσχημη εικόνα ως προς το αισθητικό κομμάτι στη περιοχή της κοιλιάς, είναι η κατακράτηση υγρών και η κατακράτηση αέρα, φούσκωμα, τυμπανισμός, μετεωρισμός. Μιλώντας για την κατακράτηση υγρών το βασικό στοιχείο της διατροφής που εμπλέκεται σε αυτή είναι το νάτριο, το αλάτι κατ΄ επέκταση.

Κατακράτηση υγρών λόγω νατρίου θα μπορούσε να οφείλεται σε τροφές όπως είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, τα πάστα τρόφιμα, ή επίσης η χρήση μαγειρικού αλατιού στο μαγείρεμα. Αν επιλέγουμε λοιπόν ελεύθερα σε νάτρια προϊόντα ή τρόφιμα χαμηλής ή πολύ χαμηλή περιεκτικότητα έχουμε κάνει σημαντικό βήμα για να μειώσουμε τις κατακρατήσεις.

Η κατακράτηση υγρών σε ένα φυσιολογικό οργανισμό, μπορεί να ξεκινήσει από τα 300, 400, 500 γραμμάρια, μέχρι και εφτά κιλά μέσα σε μία ημέρα σε ακραία περιστατικά, το οποίο οδηγήσει πολύ μεγάλη διαφορά ως προς τον όγκο της περιοχής της κοιλιάς.

Επίσης άτομα τα οποία μασάνε πολύ γρήγορα, κάνουν τη λεγόμενη αεροφαγία, δηλαδή λόγω της γρήγορης μάσησης, καταπίνουν μεγάλη ποσότητα αέρα οι οποίες επικάθονται στην ενδοκοιλιακή χώρα και δείχνουν αυξημένο όγκο στην κοιλιά μας.

Πέρα από αυτό υπάρχουν και πολλά άτομα τα οποία έχουν το γνωστό σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα, σε αυτές λοιπόν τις περιπτώσεις η κατανάλωση διαφόρων τροφών όπως είναι τα όσπρια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο, είναι αυτά λοιπόν τα τρόφιμα που πάρα πολύ εύκολα δημιουργούν κατακράτηση αερίου στον οργανισμό, γι αυτό σε περίπτωση έξαρσης του ευερέθιστου εντέρου πρέπει τα άτομα αυτά να διακόψουν πλήρως κατανάλωση τέτοιων τροφίμων.

Αν εξασφαλίσουμε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να μην έχουμε κατακράτηση υγρών και να μην έχουμε προβλήματα τυμπανισμού, φουσκωμάτων, μετεωρισμού στην περιοχή της κοιλιάς, ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ανθρώπου, η διαφορά που μπορεί να δούμε στην περιφέρεια της μέσης σε πόντους, μπορεί να είναι από 2 πόντους έως και 10.


Λάμπρος Μελίστας - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος