Η ζωή είναι γεμάτη με μικρά μυστήρια, ένας από τους οποίους είναι και ο λόγος για τον οποίο χασμουριόμαστε.

Πολλοί έχουν συνδυάσει το χασμουρητό με κάποια βαρετή δραστηριότητα ή όταν αισθανόμαστε κουρασμένοι.
Δεν ισχύει όμως κάτι τέτοιο, μόνο και μόνο βλέποντας ή μιλώντας για χασμουρητό άπλα χασμουριέσαι, από τι προκαλείται λοιπόν. Οι επιστήμονες δεν έχουν προσδιορίσει με σιγουριά από πού προέρχεται το χασμουρητό, διάφορες έρευνες έχουν γίνει πάνω στο θέμα αλλά καμία δεν κατάφερε να αποδεχθεί σωστή, η πιο διαδεδομένη εξηγήσει την οποία ίσως γνωρίζετε ήδη, είναι ότι χασμουριόμαστε όταν υπάρχει έλλειψη οξυγόνου στο σώμα μας.

Αυτή θεωρία προέρχεται από τον Ιπποκράτη, ο οποίος υπέθεσε πως μέσα από τη διαδικασία του χασμουρητού εισέρχεται άμεσα μεγάλη ποσότητα οξυγόνου στο σώμα μας, αποβάλλοντας ταυτόχρονα διοξείδιο του άνθρακα.
Κανείς όμως δεν κατάφερε ποτέ να αποδείξει πως χασμουρητό, επηρεάζει τα επίπεδα οξυγόνου στο σώμα μας.

Πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι το χασμουρητό αναπτύχθηκε ως τρόπος για τη σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας του εγκεφάλου, όπως και ένας υπολογιστής ο εγκέφαλός μας λειτουργεί καλύτερα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Όταν ο εγκέφαλος γίνεται πιο ζεστός, το χασμουρητό επεμβαίνει ως φυσικός θερμοστάτης, αυξάνοντας τους παλμούς της καρδιάς και τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να επαναφέρει τη σωστή θερμοκρασία.

Την νύχτα λίγο πριν κοιμηθείς η θερμοκρασία του σώματος φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο, αυτό εξηγείται όταν το χασμουρητό συνδέετε με την εξάντληση και την έλλειψη ύπνου.