Πώς να διώξω το άγχος; Αν αυτή είναι μια απορία που σε βασανίζει συχνά, είσαι στο σωστό άρθρο. Ζήσε μια πιο ευτυχισμένη και υγιέστερη ζωή με αυτές τις χαλαρωτικές στρατηγικές!


Μπορείς να διαβάσεις όλες τις συμβουλές κατά του άγχους στον κόσμο, αλλά τίποτα δεν έχει σημασία αν δεν αναλάβεις δράση. Για να αισθάνεσαι πιο χαλαρά, για να κοιμάσαι ήσυχα το βράδυ και να ξοδεύεις την ενέργειά σου σε αυτά που πραγματικά έχουν σημασία, αφιέρωσε λίγα λεπτά για να δεις πόσα πράγματα μπορείς να κάνεις για να ξεφορτωθείς το άγχος σου:

Βαθιές αναπνοές

1. Κάθισε με τα μάτια σου κλειστά και στρέψε την προσοχή σου στην αναπνοή σου. Ανάπνεε φυσικά, κατά προτίμηση μέσω των ρουθουνιών, χωρίς να προσπαθείς να ελέγχεις την αναπνοή σου.
2. Συγκεντρώσου στην αίσθηση της αναπνοής, καθώς ο αέρας εισέρχεται και εξέρχεται. Τοποθέτησε το ένα χέρι στην κοιλιά σου και το άλλο στο στήθος σου. Πάρε μια βαθιά ανάσα μετρώντας ως το 4. Κράτησε την αναπνοή σου και μέτρησε ως το 3. Απόβαλε αργά τον αέρα μετρώντας ως το 4. Το χέρι στην κοιλιά σου θα πρέπει να κινείται προς τα μέσα όσο εισπνέεις και προς τα εξω καθώς εκπνέεις.
3. Επικεντρώσου στην αναπνοή σου και ξέχνα οτιδήποτε άλλο. Το μυαλό σου θα είναι πολύ απασχολημένο, και ίσως ακόμη και να αισθανθείς ότι ο διαλογισμός κάνει το μυαλό σου πιο απασχολημένο, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι απλώς αντιλαμβάνεσαι καλύτερα πόσο απασχολημένο είναι πραγματικά το μυαλό σου.
4. Αντιστάσου στον πειρασμό να ακολουθήσεις τις διάφορες σκέψεις που προκύπτουν, και επικεντρώσου στην αίσθηση της αναπνοής. Αν ανακαλύψεις ότι το μυαλό σου περιπλανείται και ακολουθεί τις σκέψεις σου, επίστρψε αμέσως στην αναπνοή.
5. Επανάλαβε τη διαδικασία όσες φορές χρειάζεται, μέχρι το μυαλό σου να μείνει στην αναπνοή.

Όσο πιο γρήγορα κάνεις αυτή τη συνήθεια καθημερινή, τόσο πιο γρήγορα και εύκολα θα χαλαρώνεις.

Διαλογισμός και όχι φάρμακα

Η ηρεμία είναι μια εσωτερική διεργασία. Δώσε στον εαυτό σου το δώρο της γαλήνης και ξεκίνησε τη μέρα σου με δέκα λεπτά μοναχικότητας και θετικής ενέργειας. Σκέψου ήρεμα, μετρημένα και ανοιχτόμυαλα, και οι καθημερινές σου δραστηριότητες θα «ανταποκριθούν» ανάλογα.

Φρόντισε τον εαυτό σου

Κάνε ένα μασάζ, ένα μανικιούρ/πεντικιούρ ή ένα κούρεμα. Εάν τα οικονομικά σου είναι σφιχτά, αναζήτησε μια έκπτωση ή μια σχολή κατάρτισης που προσφέρει υπηρεσίες ομορφιάς και χαλάρωσης για ανθρώπους με χαμηλό budget. Μπορείς να κλείσεις τα μάτια σου και να φανταστείς ότι απολαμβάνεις μια υπηρεσία πέντε αστέρων!

Οργάνωσε τα οικονομικά σου

Η οικονομική πίεση είναι μια κοινή αιτία που πολλοί άνθρωποι επιζητούν την ψυχοθεραπεία. Ένα χρέος μπορεί να σε βασανίζει από το πρωί μέχρι το βράδυ και να συμβάλει σε αισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης και απελπισίας. Πάρε στα χέρια σου την κατάσταση και σταμάτα τις δαπάνες για προϊόντα που δεν είναι πρώτης ανάγκης. Παρακολούθησε τα καθημερινά σου έξοδα για μια εβδομάδα ή δύο και αποφάσισε τι μπορείς να περικόψεις.

Βάλε σε τάξη τα πράγματά σου

Έχεις ποτέ αναρωτηθεί πόσο χρόνο χάνεις όταν δεν μπορείς να βρεις τα κλειδιά του αυτοκινήτου ή ένα στιλό ή το μελάνι για τον εκτυπωτή σου; Πιθανότατα έχεις πολλά πράγματα που «φορτώνουν» το χώρο σου. Δοκίμασε να οργανώσεις την κατάσταση! Επίλεξε ένα συρτάρι ή ντουλάπι για τα μικροαντικείμενα, ξεχώρισε τα πράγματα που δεν χρησιμοποιείς και πέταξε ό,τι δεν χρειάζεσαι.

Προγραμμάτισε μια βόλτα στη φύση

Όταν περνάς χρόνο στη φύση, δίνεις στο μυαλό και το σώμα σου ένα πολύ αναγκαίο διάλειμμα από τη φασαρία που σου προκαλεί άγχος (και σε κάνει να αναζητάς απαντήσεις στο ερώτημα Πώς να διώξω το άγχος). Είναι πολύ πιθανό πως, όπου και αν βρίσκεσαι, κάπου κοντά θα υπάρχει ένα γαλήνιο μέρος που μπορείς εύκολα να επισκεφθείς.

Πήγαινε νωρίς για ύπνο

Μπορεί να σου ακούγεται αδύνατο, αν έχεις συνηθίσει να κοιμάσαι πολύ αργά. Αλλά αυτή η αλλαγή είναι, πραγματικά, απαραίτητη! Η στέρηση ύπνου είναι ένας τεράστιος παράγοντας άγχους. Η ανεπαρκής ξεκούραση μπορεί να ενισχύσει προληπτικά τις αντιδράσεις του εγκεφάλου, ανεβάζοντας τα συνολικά επίπεδα άγχους, σύμφωνα με έρευνα. «Όλοι έχουμε προληπτικό άγχος», εξηγεί ο ερευνητής Fugen Neziroglu. «Το να διατηρούμε μέτρια επίπεδα άγχους για να είμαστε καλά είναι σημαντικό. Αλλά μπορεί να γίνει καταστροφικό, όταν αρχίζει να παρεμβαίνει στη ζωή σου». Είναι αδύνατο να έχουμε υγιή συναισθηματική λειτουργία χωρίς επαρκή ύπνο.

Ξύπνα 15 λεπτά νωρίτερα

Όπως και οι περισσότεροι ανήσυχοι άνθρωποι, ίσως είσαι από αυτούς που τρέχουν πανικόβλητοι το πρωί φωνάζοντας «Φεύγω! Θα αργήσω!». Φρόντισε να ξυπνάς λίγο πιο νωρίς, ώστε να ξεκινάς την ημέρα σου πιο χαλαρά.

Εκμεταλλεύσου τη δύναμη της λεβάντας!

Το έλαιο λεβάντας έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια φυσική θεραπεία, για να μειώσεις το άγχος σου. Δες τι μπορείς να κάνεις:

1. Πρόσθεσε αιθέριο έλαιο λεβάντας στο νερό του μπάνιου σου για στιγμές χαλάρωσης.
2. Κοιμήσου πιο γρήγορα προσθέτοντας λίγες σταγόνες σε ένα χαρτομάντιλο και τοποθετώντας το κάτω από το μαξιλάρι σου.
4. Αν έχεις πονοκέφαλο, ρίξε λίγο έλαιο λεβάντας σε ένα κομμάτι βαμβάκι ή στα δάχτυλά σου και κάνε μασάζ σιγά-σιγά στους κροτάφους σου. Η μυρωδιά θα σε χαλαρώσει, όσο το λάδι θα ανακουφίζει τον πονοκέφαλο.
5. Η λεβάντα χρησιμοποιείται σε μασάζ αρωματοθεραπείας ως μυοχαλαρωτικό. Κάνε μασάζ με το λάδι στο δέρμα και μαλάκωσε τους μύες της πλάτης.
6. Η λεβάντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης ως αποχρεμπτικό.
7. Κάνε εισπνοές με έλαιο λεβάντας για να σε βοηθήσει με τη διαχείριση του πόνου, ειδικά μετά από μια προπόνηση ή χειρουργική επέμβαση.

Μείωσε την καφεΐνη, τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα από τη διατροφή σου

Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει ταχυκαπαλμία, αν καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει κρίσεις πανικού ή άγχους, ειδικά αν έχετε αγχώδη διαταραχή. Η υπογλυκαιμία μπορεί επίσης να προκαλέσει ταχυπαλμίες. Η ζάχαρη δρα ως διεγερτικό των επινεφριδίων και μπορεί να προκαλέσει άγχος ή ακόμα και κρίσεις πανικού. Εκτός από την καφεΐνη και τη ζάχαρη, οι τροφικές αλλεργίες είναι ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει σε ένα υπερδραστήριο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Ξεκίνα τη μέρα υγιεινά

Η διατροφή επηρεάζει το άγχος. Ένα ποτήρι με πράσινο χυμό το πρωί μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις ήρεμος. Δοκίματε αυτή τη συνταγή: Συνδύασε μια μπανάνα ή ένα πράσινο μήλο, λίγο λάχανο, τζίντζερ κομμένο σε φέτες, ένα λάιμ, φέτες αγγούρι, μερικά παγάκια και ένα φλιτζάνι νερό σε ένα μπλέντερ ή αποχυμωτή. Για επιπλέον πρωτεΐνη, πρόσθεσε ένα αυγό, γιαούρτι ή καρύδια.

Κατάλαβε ότι τα συναισθήματα δεν είναι γεγονότα

Μία από τις πιο δύσκολες δουλειές του ψυχοθεραπευτή είναι να πείσει τον ανήσυχο πελάτη του ότι τα συναισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, η ενοχή και η ντροπή δεν είναι ακριβή. Οι αρνητικές σκέψεις προκαλούν αρνητικά συναισθήματα. Αυτό και μόνο είναι δύσκολο να αποφευχθεί, διότι πολλές από τις αρνητικές σκέψεις μας είναι αυτόματες, βαθιά εσωτερικευμένες και έχουν τις ρίζες τους στο ασυνείδητο.

Ασκήσου στην ευγνωμοσύνη

Όσο κακή και αν είναι η κατάστασή σου, υπάρχει πάντα κάποιος σε χειρότερη κατάσταση. Βγες έξω, δες τίτλους εφημερίδων. Να είσαι ευγνώμων που η ζωή σου δεν βρίσκεται στο πρωτοσέλιδο. Σημείωσε στο μυαλό σου τα θετικά πράγματα στη ζωή σου. Να θυμάσαι ότι τα πάντα στη ζωή είναι προσωρινά – το καλό, το κακό και το άσχημο.

Παρακολούθησε μια κοινωνική συγκέντρωση (ακόμα κι αν δεν το θέλεις)

Εάν είσαι επιρρεπής στο κοινωνικό άγχος, είναι σημαντικό να αφιερώσεις χρόνο στην κοινωνικοποίηση. Μπορεί να σου αρέσει να είναι ένας εσωστρεφής, αλλά πρέπει να ξέρεις ότι ζούμε σε ένα σύμπαν που περιστρέφεται γύρω από τη σύνδεσή μας με άλλους.

Άσκηση, άσκηση, άσκηση!

Η άσκηση είναι ένα φυσικό φάρμακο αντι-στρες! Εκτός από το ότι καθαρίζει το μυαλό, παράγει ενδορφίνες και σε βοηθάει να κοιμάσαι ήσυχος το βράδυ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ασκούνται έντονα και τακτικά έχουν 25% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια αγχώδη διαταραχή εντός πέντε ετών.

Αποδέξου το άγχος σου

Είτε έχεις κληρονομήσει το «γονίδιο του άγχους» από τους γονείς σου ή από τον τρόπο ζωής σου (ή και τα δύο), αποδέξου το άγχος σου αντί να το πολεμάς. Δεν εννούμε να τα παρατήσεις! Πρέπει να κατανοήσεις ότι θα πρέπει να δουλεύεις σκληρά κάθε μέρα για να φέρεις ηρεμία στο περιβάλλον σου. Να θυμάσαι ότι πάντα υπάρχουν επιλογές στη ζωή, και ότι υπάρχουν χειρότερες μοίρες από το να είναι κάποιος αγχώδης. Άλλωστε, όταν τα πράγματα φτάνουν στα όρια, στο τέλος της ημέρας οι αγχώδεις άνθρωποι είναι που ολοκληρώνουν τη δουλειά!


πηγή: lavitaebella.gr