Φανταστείτε μία συσκευή που μοιάζει με κινητό και σας ενημερώνει για τις θερμίδες που έχει το πιάτο που ετοιμάζεστε να φάτε.

Το «Tellspec» είναι μία συσκευή προηγμένης τεχνολογίας, δημιούργημα Καναδών ερευνητών, που πωλείται μέσω του Διαδικτύου. Με τη συσκευή αυτή ενημερώνεστε για τις θερμίδες των τροφίμων και όχι μόνο. Η προηγμένη τεχνολογία με την οποία έχει εξοπλιστεί το μηχάνημα του δίνει τη δυνατότητα να σκανάρει τα φαγητό που μπορεί να είναι ακόμα και στη συσκευασία του.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», το Tellspec ενημερώνει επίσης τον κάτοχό του και για τα θρεπτικά συστατικά που εμπεριέχουν τα φαγητά.
Όπως επισημαίνουν οι Καναδοί δημιουργοί του, η συσκευή αποτελείται από ένα σπεκτρόμετρο το οποίο κάνει αναλύσεις των χημικών ουσιών που εντοπίζονται στα τρόφιμα.

«Σου δίνει όλες τις πληροφορίες που θέλεις προτού αγοράσεις ή καταναλώσεις τροφές»

Σε συνέντευξή τους στη βρετανική εφημερίδα, ο Στήβεν Γουάτσον και η Ιζαμπέλ Χόφμαν υποστήριξαν ότι το επόμενο βήμα τους είναι να ρίξουν την τιμή της συσκευής για να μπορεί να απευθύνεται στο ευρύ καταναλωτικό κοινό. Αυτή τη στιγμή το Tellspec πωλείται στην ιστοσελίδα «Indiegogo» έναντι 180 λιρών.

Αναφορικά με τη χρηστικότητά του, ο καθηγητής Γουάλτσον θεωρεί ότι το Tellspec μπορεί να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του καταναλωτή αφού θα τον προειδοποιεί για τα τρόφιμα που μπορει να του δημιουργήσουν ακόμα και αλλεργία (εάν είναι αλλεργικός) και να τον κατευθύνουν, εάν ακολουθεί κάποια δίαιτα, να αποφύγει κάποιες τροφές με πολλά λιπαρά και ζάχαρη.