Η καταπόνηση που δέχεται ο οργανισμός μας είναι μεγαλύτερη το καλοκαίρι, γι' αυτό χρειαζόμαστε αντιοξειδωτικές βιταμίνες

Ξέχνα τον διαδεδομένο αστικό μύθο που λέει πως χρειαζόμαστε περισσότερες βιταμίνες τον χειμώνα για να αμυνθούμε έναντι των ιώσεων.

Στην πραγματικότητα, η καταπόνηση που δέχεται ο οργανισμός μας είναι μεγαλύτερη το καλοκαίρι λόγω της έκθεσής μας στο φωτοχημικό νέφος (το τοξικό κοκτέιλ της UV ακτινοβολίας με την ατμοσφαιρική ρύπανση) και του έντονου στρες από τη ζέστη.

Αυτό έχει ως συνέπεια να βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από οξειδωτικές ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για όλα τα χρόνια εκφυλιστικά νοσήματα.

Για να προστατευτούμε από αυτήν την οξειδωτική... βροχή χρειαζόμαστε αντιοξειδωτικές βιταμίνες και οι κορυφαίοι «παίκτες» σε αυτό το τερέν είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Α και η βιταμίνη Ε.

Για να προστατευτούμε από αυτήν την οξειδωτική... βροχή χρειαζόμαστε αντιοξειδωτικές βιταμίνες και οι κορυφαίοι «παίκτες» σε αυτό το τερέν είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Α και η βιταμίνη Ε. Τη βιταμίνη C τη βρίσκουμε στα σύκα, στα εσπεριδοειδή, στις φράουλες, στις πιπεριές, στο σπανάκι, στα σταφύλια, στα κολοκυθάκια, στα κεράσια, στις πατάτες και στα μήλα.

Βιταμίνη Α παίρνουμε από τα παντζάρια, τα καρότα, το πεπόνι, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα και τις κόκκινες και πορτοκαλί πιπεριές, ενώ βιταμίνη Ε λαμβάνουμε από το ελαιόλαδο, τους σπόρους, τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Million dollar question: Τελικά, χρειαζόμαστε έξτρα βιταμίνη D;

Με τις πιο πρόσφατες έρευνες να επιβεβαιώνουν πως η βιταμίνη D είναι ο απόλυτος ρυθμιστής του ανοσοποιητικού μας συστήματος και πως η έλλειψή της αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσων ασθενειών σαν τη πολλαπλή σκλήρυνση, πολλών μορφών καρκίνου και της παχυσαρκίας, όλοι διερωτόμαστε αν έχουμε επάρκεια βιταμίνης D

Ε, λοιπόν, η απάντηση θα σας σοκάρει: το 60% των Ελλήνων έχει έλλειψη βιταμίνης D, ακριβώς επειδή χρησιμοποιούμε υπερβολική ποσότητα αντηλιακού.   Είναι απαραίτητη η πρόσληψη έξτρα βιταμίνης D από τρόφιμα (όπως τα γαλακτοκομικά, τα τυριά, τα ψάρια, τα αυγά, τα εμπλουτισμένα δημητριακά του πρωινού και το εμπλουτισμένο γάλα), καθώς και από τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα. Έτσι δεν θα χρειάζεται να καθόμαστε ατελείωτες ώρες στον ήλιο.


ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πηγή: www.lifo.gr