Σε μια πρόσφατη πιλοτική μελέτη (2017) που έγινε σε ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, χορηγήθηκε μάλαξη προκειμένου να εκτιμηθεί η επίδρασή της. Φαίνεται ότι το μασάζ μείωσε τον πόνο, το αίσθημα κόπωσης και την σπαστικότητα, και φυσικά βελτίωσε την ποιότητα ζωής.

Η μελέτη, “Impact of Massage Therapy on Fatigue, Pain, and Spasticity in People with Multiple Sclerosis: a Pilot Study,” δημοσιεύτηκε στο περιοδικό International Journal of Therapeutic Massage & Bodywork. Πρόκειται για άλλη μια μελέτη που δείχνει πώς το μασάζ μπορεί να αποτελέσει μια μη φαρμακολογική προσέγγιση στην ανακούφιση του πόνου.

Μετείχαν 24 άτομα, τα οποία ολοκλήρωσαν τις προβλεπόμενες συνεδρίες μασάζ, καθώς και τα ερωτηματολόγια. Η μελέτη ήταν μη τυχαιοποιημένη και διεξάχθηκε σε μια μη κερδοσκοπική μονάδα φροντίδας και αποκατάστασης. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ευρέως αποδεκτές κλίμακες αξιολόγησης και καθιερωμένα ερωτηματολόγια.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία αυτοάνοση φλεγμονώδης ασθένεια στην οποία τα μονωτικά καλύμματα των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη καταστρέφονται. Αυτή η καταστροφή διαταράσσει την ικανότητα τμημάτων του νευρικού συστήματος να επικοινωνούν, με αποτέλεσμα ένα ευρύ φάσμα ενδείξεων και συμπτωμάτων, που συμπεριλαμβάνουν τα σωματικά, πνευματικά, και μερικές φορές ψυχιατρικά προβλήματα.
Η νόσος παίρνει αρκετές μορφές, με τα νέα συμπτώματα είτε να λαμβάνουν χώρα με μεμονωμένες κρίσεις (υποτροπιάζουσες μορφές) είτε να δημιουργούνται με την πάροδο του χρόνου. Δεν υπάρχει καμία γνωστή θεραπεία. (Πηγή: Wikipedia.)

Οι μετέχοντες λάμβαναν μασάζ μια φορά την εβδομάδα, επί έξι εβδομάδες. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η μάλαξη είναι μια ασφαλής και ευεργετική παρέμβαση για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Η μείωση του πόνου και της κόπωσης συμβαδίζει με την βελτίωση της ποιότητας ζωής, και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα άτομα των οποίων η υγεία χρήζει χρόνιας ειδικής φροντίδας».

Στις ΗΠΑ, περίπου το ένα τρίτο των ασθενών με σκλήρυνση καταφεύγει στην μάλαξη, ως συμπληρωματικό μέσο.

Η φροντίδα ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας συνεπάγεται με τεράστια ηθική ανταμοιβή.

πηγή: jointheflow.weebly.com