Η σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) είναι μια αυτοάνοση ασθένεια άγνωστης αιτίας που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Εκτιμάται ότι πάνω από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως επηρεάζονται από τη σκλήρυνση κατά πλάκας, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται μεταξύ 20 και 50 ετών. Τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας ποικίλλουν από άτομο σε άτομο.


Εντοπισμός κοινών συμπτωμάτων MS


Δείτε τα συναισθήματα της εξάντλησης. Σημειώστε σε ένα ημερολόγιο τις συγκεκριμένες ώρες της ημέρας όταν αισθάνεστε κουρασμένοι. Η κόπωση είναι ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα της ΣΚΠ, με το 80% των ατόμων να παρουσιάζουν κόπωση και εκδηλώνεται με τους εξής τρόπους:

  • Η κόπωση εμφανίζεται συνήθως σε καθημερινή βάση.
  • Η κόπωση επιδεινώνεται από τη θερμότητα και την υγρασία.
  • Κόπωσης μπορεί να εχετε νωρίς το πρωί, ακόμα και μετά από έναν καλό ύπνο.




Μουδιάσματα στο σώμα. Ένα από τα πρώτα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι το μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια ή το σώμα. Εάν αισθανθείτε μούδιασμα, συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό.

  • Αυτό το μούδιασμα μπορεί να κυμαίνεται από ήπιο έως σοβαρο.
  • Εάν αισθανθείτε σοβαρό μούδιασμα του προσώπου, πάρτε επιπλέον προφυλάξεις κατά το φαγητό ή το μάσημα, καθώς μπορεί να δαγκώσετε τυχαία τη γλώσσα σας. 
  • Εάν αντιμετωπίζετε σοβαρά μούδιασμα και σε άλλα μέρη του σώματός σας, να είστε προσεκτικοί γύρω από πηγές θερμότητας.




Μερική απώλεια της ισορροπίας, Ζάλη ή ίλιγγο. Με την σκλήρυνσης κατά πλάκας, μπορεί να αισθάνεστε ζαλάδα ή να νιώσετε σαν να γυρίζει το δωμάτιο γύρω σας. Ωστόσο, άλλες καταστάσεις εκτός από την σκλήρυνση κατά πλάκας, όπως μια φλεγμονή στα αυτιά, θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτά τα συμπτώματα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για σωστή διάγνωση.




Παρατηρήστε τυχόν αλλαγές στη διάθεση. Ο πόνος και η δυσφορία που συνδέονται με την ΣΚΠ και μπορεί να οδηγήσουν σε επίμονη ανησυχία.

  • Η μείζονα κατάθλιψη είναι συχνή μεταξύ των ανθρώπων με σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι τάσεις της ΣΚΠ μπορεί επίσης να προκαλέσουν ευερεθιστότητα, εναλλαγές της διάθεσης, καθώς και μια κατάσταση κατά την οποία το άτομο έχει εξάρσεις με ανεξέλεγκτο κλάμα ή γέλιο.




Σημειώστε εάν έχετε προβλήματα όρασης. Αυτά μπορεί να κυμαίνονται από θολή όραση έως πόνο όταν μετακινείτε το μάτι σας και σε διπλωπία (διπλή όραση). Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για κάθε ένα από αυτά τα συμπτώματα όρασης, επομένως συμβουλευτείτε το γιατρό σας για την κατάλληλη πορεία της.




Αμηχανία ή δυσκολία εστίαση. Η ΣΚΠ μπορεί να προκαλέσει γνωστικές αλλαγές. Αυτές οι αλλαγές είναι ένα από τα σύμπτωμα της, για πολλά άτομα που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια. Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε ομιχλώδης μνήμη, ή δυσκολία στην επεξεργασία πληροφοριών και τη συγκέντρωση, επιβράδυνση της λεκτικής ευχέρειας, ή δυσκολία στη διατήρηση νέων πληροφοριών.




Άλλα κοινά συμπτώματα. Μερικά συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας εμφανίζονται συνήθως στα τελευταία στάδια της νόσου. Αυτά περιλαμβάνουν μυϊκή αδυναμία, σεξουαλική αδυναμία και προβλήματα της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου.




Διαταραχές λόγου - ομιλίας. Τα προβλήματα με την ομιλία που σχετίζονται με την Πολλαπλή Σκλήρυνση συνήθως προκαλούν δυσκολία στην άρθρωση. Οι λέξεις δεν εκφέρονται καθαρά στον λόγο σας. Δεν είναι σαφές πόσο εκτεταμένο γίνεται το εν λόγω πρόβλημα. Σε μια έρευνα που βασίστηκε σε ασθενείς που ανέφεραν συμπτώματα ΣκΠ, το 23% θεώρησε ότι είχαν προβλήματα ομιλίας και φωνής.

  • Ένας λογοθεραπευτής μπορεί συχνά να βοηθήσει να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα ομιλίας.




Τρέμουλο χεριών. Το τρέμουλο είναι ένα από τα πιο αγχωτικά συμπτώματα στην Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Πρόκειται για τρέμουλο που διαφέρει από εκείνο στη νόσο του Πάρκινσον.

  • Εάν έχετε Πολλαπλή Σκλήρυνση, μπορεί να αντιμετωπίσετε τρόμο χεριών, όταν πιάνετε ένα ποτήρι, ή σηκώνετε ένα πιρούνι.
  • Το τρέμουλο επηρεάζει κυρίως τα χέρια.
  • Ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να σας συνταγογραφήσει κάποιο φάρμακο που μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.
  • Ένας τρόπος για να αντιμετωπίσετε το τρέμουλο είναι να δουλέψετε με έναν φυσιοθεραπευτή για ασκήσεις.




Απώλεια ή δυσκολία στην ακοή. Η δυσκολία στην ακοή είναι ένα ασυνήθιστο σύμπτωμα στην Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να κυμαίνεται από ένα κουδούνισμα στα αυτιά έως μια ξαφνική απώλεια ακοής. Η απώλεια ακοής μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι της ΣΚΠ. Επίσης, επειδή αυτό το σύμπτωμα είναι τόσο σπάνιο, είναι πιο πιθανό να είναι από κάτι άλλο. Συζητήστε με το γιατρό σας αν αντιμετωπίζετε δυσκολία στην ακοή. Η κώφωση είναι σπάνια αποτέλεσμα της ΣΚΠ, αλλά δεν είναι και απίθανο.




Διάγνωση και τη θεραπεία της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας


Δείτε το γιατρό σας. Κάντε μια συνάντηση με το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα που μοιάζουν με σκλήρυνση κατά πλάκας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας πει τα επόμενα βήματα και, αν χρειαστεί, να κάνετε διάγνωσή της.

  • Μην περιμένετε να κλείσετε ραντεβού. Επισκεφθείτε το γιατρό σας νωρίτερα παρά αργότερα, μπορείτε να ξεκινήσετε οποιαδήποτε απαραίτητη θεραπεία νωρίτερα. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε τα σημερινά σας συμπτώματα.




Διάγνωση της ΣΚΠ. Μια διάγνωση ΣΚΠ περιλαμβάνει τη χρήση ειδικών εξετάσεων για να αποκλειστούν άλλες διαγνώσεις. Η διάγνωση συνήθως περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος για να αποκλειστούν άλλες πιθανότητες και μια μαγνητική τομογραφία για τις λεπτομερείς εικόνες του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Μπορεί να γίνει μια συστηματική εξέταση του νευρικού συστήματος με μια σειρά εξετάσεων των αντανακλαστικών (χτύπημα με το σφυράκι στο γόνατο) ή μέτρηση των αντιδράσεων σε εξωτερικούς ερεθισμούς (τσίμπημα με βελόνα). Μετά από μια εκτεταμένη νευρολογική εξέταση, ο γιατρός είναι σε θέση να παρατηρήσει όποιες δυσλειτουργίες παρουσιάζονται στο νευρικό σύστημα.




Ελέγξτε τις επιλογές θεραπείας σας. Διαφορετικά φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της ΣΚΠ, την τροποποίηση της πορείας της νόσου και τη θεραπεία υποτροπών.Σήμερα, οι πάσχοντες έχουν στη διάθεσή τους πολυάριθμες εγκεκριμένες θεραπευτικές επιλογές. Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες για βελτιωμένες θεραπείες που μπορεί να καταστούν διαθέσιμες στο μέλλον. Η επιλογή της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής , η διατήρησή της και η στενή συνεργασία με το θεράποντα νευρολόγο, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στον επιτυχή έλεγχο της ΣΚΠ.



Παρότι είναι κατανοητό ότι η Σκλήρυνση κατά Πλάκας εμφανίζεται ως ανοσολογική απάντηση, αυτό που πυροδοτεί αυτή την απάντηση παραμένει ένα μυστήριο. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η πιο πιθανή αιτία πυροδότησης της νόσου είναι ένας συνδυασμός περιβαλλοντικών, γενετικών και ιογενών παραγόντων.
Η ΣΚΠ είναι πιο συνηθισμένη σε άτομα από τη Βόρεια Ευρώπη και σε ψυχρότερα κλίματα σε σύγκριση με τα πιο εύκρατα. Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, η συχνότητα εμφάνισης ΣΚΠ αυξάνει προχωρώντας από το νότο στον βορρά. Ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι, εκτός από τη γενετική και τη γεωγραφική τοποθεσία, και οι ιοί ενδεχομένως διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ΣΚΠ.


Πηγές: www.wikihow.com | www.iatropedia.gr | www.onmed.gr