«Αναγκαία και απαιτητή από την Ε.Σ.Α.μεΑ. η ισχυρή πολιτική βούληση προστασίας των ατόμων με αναπηρία με εξαγγελία συγκεκριμένων μέτρων από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ 2018»

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο δια του Ν.2430/96 (ΦΕΚ 156Α/10.7.96) Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας και ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum).

Όπως διακηρύξατε από την Ιθάκη, τα μνημόνια της λιτότητας, της ύφεσης, και της κοινωνικής ερήμωσης, επιτέλους τελείωσαν. Η χώρα μας ανακτά το δικαίωμα της, να ορίζει αυτή τις τύχες και το μέλλον της, χωρίς εξωτερικούς καταναγκασμούς και εκβιασμούς. Για μια πατρίδα ισότητας, δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η διακήρυξη της Ιθάκης πρέπει να βρει θέση στην πραγματική ζωή των ατόμων με αναπηρία, με χρόνια πάθηση και των οικογενειών τους. Υπάρχει μεγάλη απόσταση να διανυθεί. Επειδή γίνονται συνεχείς αναφορές από εσάς και τα μέλη του Υπουργικού συμβουλίου ότι θα ληφθούν μέτρα για τη μέριμνα των κοινωνικά αδυνάτων, τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτές τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και ειδικά αυτά που θα αφορούν στη λήψη συντονισμένων μέτρων και στοχευμένων πολιτικών, με στόχο την προστασία τους, δεδομένου ότι είναι κοινή παραδοχή ότι τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους συγκροτούν μία από τις ομάδες του πληθυσμού που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τα μέτρα λιτότητας και την κρίση, σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Ως εκ τούτου, αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις δεσμεύσεις σας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που αποτελεί ιστορικά το μεγαλύτερο ετήσιο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό γεγονός της χώρας, στο πλαίσιο του οποίου είθισται να ανακοινώνονται από τον Πρωθυπουργό οι κατευθυντήριοι άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για την κοινωνία και την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. καταθέτει με το παρόν, το πλαίσιο των μέτρων που πρέπει να ληφθούν άμεσα, έτσι ώστε να υπάρξει προστασία των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους:

1. Υλοποίηση του ν.4488/2017, όπου το Μέρος Δ «Κατευθυντήριες – οργανωτικές διατάξεις υλοποίησης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες» αφορά στην υλοποίηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Σήμερα όμως, ένα χρόνο μετά τη ψήφιση του ν.4488/17, δεν έχουν υπάρξει ουσιαστικές ενέργειες για την εφαρμογή της υλοποίησης της Σύμβασης.

2. Ψήφιση διάταξης, -όπως συζητήθηκε και με τον Υπουργό Οικονομικών στις 17.07.2018 – με την οποία θα εξαιρούνται ρητά και οριστικά τα αναπηρικά επιδόματα από τον υπολογισμό τους στα εισοδηματικά όρια και κριτήρια που μπαίνουν σε μέτρα στήριξης των πολιτών. Ζητάμε, όπως σωστά δεν υπολογίζονται ως εισόδημα για το ΚΕΑ, να μην υπολογίζονται ως εισόδημα σε καμία περίπτωση, δεδομένου ότι τα αναπηρικά επιδόματα δεν αποτελούν βιοποριστικό εισόδημα, η χορήγησή τους αφορά στην κάλυψη των πρόσθετων αναγκών που επιφέρει η αναπηρία και δεν πρέπει να αποκλείει τα άτομα με αναπηρία από άλλα μέτρα στήριξης που δικαιούνται λόγω υπέρβασης εισοδήματος, όπως η εγγραφή παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, οι μετεγγραφές φοιτητών, η λήψη κοινωνικού μερίσματος, η απαλλαγή από ΕΝ.Φ.Ι.Α. βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, το επίδομα στέγασης, η παροχή κοινωνικού τιμολογίου ρεύματος κ.λπ.

3. Αύξηση των κάθε είδους αναπηρικών επιδομάτων, που είναι γνωστό ότι έχουν σχεδιαστεί και δίδονται αποκλειστικά για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών κάθε ατόμου λόγω της αναπηρίας του, αντίστοιχη με την αύξηση που θα γίνει στον κατώτατο μισθό, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυξήσεις έχουν να δοθούν στα επιδόματα από το 2011.

4. Ψήφιση διάταξης νόμου με την οποία θα υπάρχει πλήρης αποσύνδεση των κάθε είδους επιδομάτων αναπηρίας από την ένταξη των ατόμων σε θέσεις εργασίας.

5. Κατάργηση της άδικης διάταξης των άρθρων 7 και 27 του ν.4387/2016, η οποία αφορά στην αναλογική μείωση του ποσού της εθνικής σύνταξης βάσει του ποσοστού αναπηρίας του δικαιούχου. Η σύνταξη δεν είναι επίδομα αναπηρίας, για να δίνεται με βάση τη βαρύτητα αναπηρίας και για το λόγο αυτό ζητάμε την άμεση εφαρμογή της χορήγησης του 100% του ποσού που αντιστοιχεί στην Εθνική Σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους με αναπηρία ανεξαρτήτως ποσοστού. Επίσης την πρόβλεψη κατώτατου ορίου σύνταξης για τους δικαιούχους αναπηρικής σύνταξης, όπως πρόσφατα προβλέφθηκε για τους δικαιούχους σύνταξης λόγω θανάτου, με την ψήφιση τροπολογίας στη Βουλή, στο σχέδιο νόμου: «Ρυθμίσεις για την αγορά παιγνίων»

6. Την υλοποίηση της δέσμευσής σας για την εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς των συντάξεών τους.

7. Νομοθετική ρύθμιση για την εφαρμογή του Πορίσματος της Επιτροπής του Υπουργείου Εργασίας, για τη θέσπιση νέων, ενιαίων κανόνων για όλες τις συντάξεις αναπηρίας.

8. Τη συνέχιση της καταβολής του ΕΚΑΣ στα άτομα με αναπηρία.

9. Επαναφορά της ρύθμισης της παρ. 5α του άρθρου 5 του ν. 3232/04, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 26 του ν. 4075/2012, σύμφωνα με την οποία, παιδιά ορφανά και από τους δύο γονείς, που πάσχουν από νοητική αναπηρία ή αυτισμό ή σύνδρομο down, ή από πολλαπλές βαριές αναπηρίες, ή από βαριά κινητική αναπηρία, ή από χρόνιες ψυχικές διαταραχές που επιφέρουν μόνιμο ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, να δικαιούνται το σύνολο του ποσού της σύνταξης που ελάμβανε ο θανών γονέας.

10. Κατάργηση των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ των ατόμων με αναπηρία.

11. Ουσιαστική βελτίωση και θωράκιση της λειτουργίας των ΚΕΠΑ, με αντικειμενική και επιστημονική αξιολόγηση και όχι τη θέσπιση από την αρχή ενός συστήματος πιστοποίησης της αναπηρίας κι εκ νέου ταλαιπωρία χιλιάδων αναπήρων πολιτών, που ήδη έχουν αξιολογηθεί. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να γίνεται προσεκτικός έλεγχος νομοθετημάτων που αφορούν στα ΚΕΠΑ, όπως π.χ. του ν. Παρασκευόπουλου, ο οποίος χρειάζεται παρεμβάσεις και αλλαγές, ώστε να εισαχθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις και να μην επαναληφθούν φαινόμενα Φλώρου, η οποία έφερε πάλι στο δημόσιο διάλογο το θέμα των «αναπήρων – μαϊμού», ζήτημα που πληγώνει τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, αφού θίγει τον πυρήνα της αξιοπρέπειας της Αναπηρίας.

12. Ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Ζητάμε την απαλλαγή όλων των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό τουλάχιστον 67%, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και των οικογενειών που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με βαριά αναπηρία, από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

13. Διατήρηση των φοροαπαλλαγών που είναι σε ισχύ για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.

14. Απαλλαγή των ατόμων με αναπηρία από τα τεκμήρια του εισοδήματος. Να μην φορολογείται το τεκμαρτό εισόδημα των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό 67%, παρά μόνο το πραγματικό.

15. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Ζητάμε την απαλλαγή όλων των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67%, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και των οικογενειών που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με βαριά αναπηρία από τον ΕΝΦΙΑ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, για την πρώτη κατοικία, καθώς και τη θέσπιση ειδικού καθεστώτος προστασίας των ατόμων με αναπηρία στον ΕΝΦΙΑ.

16. Την αύξηση του ακατάσχετου ποσού σε λογαριασμό μισθού ή σύνταξης ατόμων με αναπηρία στο ύψος των 3.000 ευρώ, λόγω αυξημένων αναγκών εξ αιτίας της αναπηρίας τους.

17. Λήψη προστατευτικών φορολογικών μέτρων για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις με ποσοστό αναπηρία 67% και άνω που έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα.

18. Επαναφορά του άρθρου 18 του ν. 4172/2013 που προέβλεπε μείωση φόρου από ιατρικές δαπάνες, για τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, καθώς και διεύρυνση αυτού.

19. Την προστασία από πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας που ανήκει σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, καθώς και στα πρόσωπα που έχουν στην οικογένειά τους άτομα με βαριές αναπηρίες.

20. Τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την Ανεξάρτητη Διαβίωση των ατόμων με αναπηρία και τη μετάβαση στην κοινοτική φροντίδα, μέσω της εκπόνησης Εθνικού Σχεδίου Αποϊδρυματοποίησης και της θεσμοθέτησης του προσωπικού και οικογενειακού βοηθού.

21. Τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΗΦ και ΚΔΗΦ ΑμεΑ) και μετά το 2019 που ολοκληρώνεται η χρηματοδότηση τους μέσω ΕΣΠΑ , αλλά και την αναμόρφωση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για την οργάνωση και λειτουργία των εν λόγω Κέντρων , καθώς και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία ( ΚΔΑΠ – μεΑ ) και των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ( Σ.Υ.Δ.)

22. Σχεδιασμός και εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην εργασία, μέσω του οποίου θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν και να προωθηθούν αφενός πάγια αιτήματα του αναπηρικού κινήματος της χώρας, αφετέρου οι σχετικές απαιτήσεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (βλ. άρθρο 27 «Εργασία και Απασχόληση»), η οποία πλέον αποτελεί μέρος του εθνικού θεσμικού μας πλαισίου (Ν.4074/2012 – Αρ. ΦΕΚ 88 Α’/11.04.2012).

23. Το μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών γενικής και ειδικής εκπαίδευσης, Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. στα γενικά και ειδικά σχολεία που φοιτούν μαθητές με αναπηρίες. Ζητάμε την επέκταση της εφαρμογής των ρυθμίσεων του άρθρου 25 του ν.4440/2016 στη γενική και ειδική εκπαίδευση για την πρόσληψη μόνιμων ή αναπληρωτών εκπαιδευτικών με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των εκπαιδευτικών που έχουν υπό την προστασία τους άτομο με αναπηρία.

24. Την άμεση στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων της χώρας για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, συμπεριλαμβανομένων όλων των Κέντρων και Μονάδων Παρακολούθησης χρονίως πασχόντων, που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους.

25. Μηδενική συμμετοχή των ασφαλισμένων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στα συνταγογραφούμενα φάρμακα και στα τεχνικά βοηθήματα, στα ιατροτεχνολογικά βοηθήματα, στα είδη ειδικής διατροφής και τις βιταμίνες.

26. Να εξασφαλιστεί ότι στις αποφάσεις του ΕΟΠΥΥ και στις συμφωνημένες τιμές, δεν θα ζητούνται επιπλέον χρήματα από τους ασθενείς.

27. Καθολική εφαρμογή της εθνικής νομοθεσίας και των διεθνών συμβάσεων για την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων με αναπηρία.

28. Ένταξη των προσφύγων ή αιτούντων άσυλο με αναπηρία που διαμένουν είτε σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας είτε σε διαμερίσματα παραχωρούμενα από κάποια Οργάνωση, στη διαδικασία λήψης επιδόματος αναπηρίας.

29. Καθολική συμμετοχή των προσφύγων και αιτούντων άσυλο παιδιών με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις στα σχολικά πλαίσια.


Πηγή: www.esamea.gr