Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται εδώ και καιρό στην Ιαπωνία για άσθμα μπορεί να επιβραδύνει τη συρρίκνωση του εγκεφάλου σε άτομα με προοδευτική πολλαπλή σκλήρυνση.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 30 Αυγούστου 2018 στην New England Journal of Medicine και εξέτασε ένα φάρμακο που ονομάζεται Ibudilast. Δεν έχει εγκριθεί ακόμη στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά χρησιμοποιείτε εδώ και χρόνια στην Ιαπωνία ως θεραπεία για το άσθμα, τον ίλιγγο και για τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το φάρμακο επιβράδυνε την συρρίκνωση του εγκεφάλου κατά 48% σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο μεταξύ ασθενών με προοδευτική ΣΚΠ.

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι μια νευρολογική διαταραχή που προκαλείται από μια λανθασμένη επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στο προστατευτικό περίβλημα γύρω από τις νευρικές ίνες της σπονδυλικής στήλης και του εγκεφάλου. Ανάλογα με τον τόπο της βλάβης, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν προβλήματα όρασης, μυϊκή αδυναμία, μούδιασμα, δυσκολία ισορροπίας και συντονισμού.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας αρχικά διαγιγνώσκονται με τη μορφή "υποτροπιάζουσας- διαλείπουσα ", που σημαίνει ότι τα συμπτώματά τους φλεγμονώνονται για λίγο καιρό και στη συνέχεια είναι πιο ήπια.

Οι ασθενείς σε αυτή τη δοκιμή είχαν προοδευτική ΣΚΠ, όπου η ασθένεια επιδεινώνεται σταθερά χωρίς περιόδους ανάκαμψης.

Και ενώ υπάρχουν πολλά φάρμακα που είναι διαθέσιμα για τη διαχείριση τις υποτροπιάζουσα Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, υπάρχουν λίγες επιλογές για την προοδευτική μορφή της νόσου. Γενικά, τα φάρμακα για υποτροπιάζουσα Σκλήρυνση Κατά Πλάκας δεν λειτουργούν για άτομα με προοδευτικές μορφές, δήλωσε ο νευρολόγος στο Cleveland Clinic,  Dr. Robert Fox, επικεφαλής και ερευνητής στη νέα μελέτη.

Η βιολογία της προοδευτικής ΣΚΠ, εξήγησε ο Fox, φαίνεται να είναι «ριζικά διαφορετική». Οι φλεγμονώδεις κινήσεις παρουσιάζουν υποτροπιάζουσα ΣΚΠ, ενώ οι προοδευτικές μορφές φαίνεται να οδηγούνται από τον εκφυλισμό των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο, μετά από βλάβη από τη φλεγμονώδη φάση.

Το Ibudilast μπορεί να καταστείλει τη φλεγμονή και δοκιμάστηκε κατά της υποτροπιάζουσας ΣΚΠ, όπου απέτυχε να αποτρέψει υποτροπές. Αλλά ο Fox είπε, το φάρμακο έκανε αργή την συρρίκνωση του εγκεφάλου (ατροφία). Και αυτό οδήγησε τους ερευνητές να υποψιάζονται ότι μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με προοδευτική ΣΚΠ.

Ο Fox και οι συνεργάτες του, στρατολόγησαν 255 ασθενείς με προοδευτική ΣΚΠ από 28 ιατρικά κέντρα των ΗΠΑ. Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν είτε Ibudilast είτε εικονικά χάπια για 96 εβδομάδες.
Στο τέλος, οι ασθενείς στο φάρμακο έδειξαν κατά μέσο όρο 48% λιγότερη ατροφία στον εγκεφαλικό τους ιστό.

Το μεγάλο ερώτημα, είπε ο Fox, είναι εάν θα επιβραδυνθεί η πρόοδος των ασθενών στην αναπηρία.

"Αυτή είναι μια έννοια απόδειξη της", είπε. «Έχουμε δείξει ότι αυτό επιβραδύνει την ατροφία του εγκεφάλου. Δεν έχουμε δείξει ότι επιβραδύνει την κλινική πρόοδο».
Απαιτούνται μακροπρόθεσμες μελέτες για να αποδειχθεί αυτό. Προς το παρόν, ο Fox τόνισε: "αυτό το φάρμακο δεν είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ."

Ο Bruce Bebo είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος της έρευνας για την Εθνική Εταιρεία Πολλαπλής Σκλήρυνσης επικαλέστηκε τα ευρήματα ως "ορόσημο", αλλά προειδοποίησε ότι το φάρμακο θα πρέπει να παρουσιάσει οφέλη για την πορεία της νόσου και όχι μόνο για τη μη συρρίκνωση του εγκεφάλου.

"Αυτά τα κλινικά οφέλη χρειάζονται περισσότερο χρόνο για μέτρηση", είπε. Για τους ασθενείς και τις οικογένειες, ωστόσο, αυτό είναι ένα ακόμη θετικό βήμα εναντίον της προοδευτικής ΣΚΠ, πρόσθεσε.

"Αυτό είναι ένα από μια σειρά δοκιμών που δοκιμάζουν νέες θεραπείες για προοδευτική Σκλήρυνση Κατά Πλάκας", δήλωσε ο Bebo. "Είναι μόνο θέμα χρόνου να έχουμε περισσότερες και καλύτερες θεραπείες."

Το Ibudilast είχε ανεπιθύμητες παρενέργειες: Ανέφερε στη δοκιμή, το 92% των ασθενών. Οι πονοκέφαλοι και τα γαστρεντερικά συμπτώματα - όπως ο κοιλιακός πόνος και η ναυτία - ήταν τα κύρια προβλήματα που συνδέονταν με το φάρμακο.

Επιπλέον, το 9% των ασθενών με Ibudilast ανέπτυξαν κατάθλιψη, σε σύγκριση με το 3% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Ο Fox είπε: "Αυτό είναι κάτι που θα θέλουμε να προσέξουμε πολύ για να προχωρήσουμε μπροστά."

Ωστόσο, συνολικά μόνο το 8 % ασθενείς με Ibudilast αποσύρθηκαν από τη μελέτη λόγω παρενεργειών. Αυτό δείχνει ότι το φάρμακο ήταν καλά ανεκτό, δήλωσε ο Fox.

Υπάρχουν δύο μορφές προοδευτικής ΣΚΠ: Η δευτερογενής, η οποία αναπτύσσεται μετά από μια αρχική διάγνωση υποτροπιάζουσας σκλήρυνσης κατά πλάκας. και πρωτογενής, πράγμα που σημαίνει ότι σταδιακά επιδεινώνεται από την αρχή, χωρίς περιόδους ύφεσης.

"Η προοδευτική Σκλήρυνση Κατά Πλάκας ήταν το ξεχασμένο παιδί", δήλωσε ο Fox. «Νομίζω ότι αυτή η μελέτη μπορεί να τους προσφέρει ένα άλλο κεφάλαιο ελπίδας».

Τι έπεται! Αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να οδηγήσουν τον έλεγχο σε μεγαλύτερες δοκιμές, οι οποίες θα χρειαστούν πριν η εταιρεία μπορέσει να υποβάλει αίτηση έγκρισης από την FDA, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ή άλλους ρυθμιστικούς οργανισμούς. Το Ibudilast  χαρακτηρίστηκε από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ως ένα «προϊόν ταχείας παρακολούθησης» το  οποίο θα μπορούσε να επιταχύνει τη μελλοντική του εξέλιξη ως μια πιθανή θεραπεία προοδευτικής Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας.


Τα έντυπα γνωστοποίησης που παρέχονται είναι διαθέσιμα με το πλήρες κείμενο αυτού του άρθρου στο www.nejm.org

Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου είναι αποκλειστικά ευθύνη των δημιουργών και δεν αντιπροσωπεύει απαραιτήτως τις επίσημες απόψεις των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας.

Πηγή: consumer.healthday.com