Συμβουλές που αν τις εφαρμόσεις θα αλλάξει η ζωή σου, αρκεί να έχεις την πειθαρχία και την υπομονή να τις εφαρμόσεις στη ζωή σου.

Η σύγχρονη καθημερινότητα είναι γεμάτη υποχρεώσεις προκλήσεις απογοητεύσεις και απαιτήσεις, έτσι που το άγχος είναι κοινός τόπος για τους περισσότερους ανθρώπους.  Σήμερα πάρα πολύς κόσμος ζει μέσα στο άγχος για διαφορετικούς λόγους.
Στην εποχή που ζούμε το να κυκλοφορείς ανέμελος μοιάζει σαν να ζεις σε άλλο πλανήτη ή μήπως όχι;
Η αλήθεια είναι αυτή είναι στο χέρι του καθενός να δημιουργήσει μία καθημερινότητα μέσα στην οποία θα βαδίζει ήρεμος συνειδητά και με επίγνωση ότι και αν συμβαίνει γύρω του, έτσι κάθε πρόβλημα και εμπόδιο γίνεται μία πρόκληση που εύκολα ξεπερνιέται πάμε να δούμε πώς.


1. Μείνε μακριά από ανθρώπους που δεν σε εξελίσσουν.

Λένε ότι διαμορφώνεις το χαρακτήρα των τριών πιο κοντινών σου ανθρώπων. Μερικές φορές είναι δύσκολο να κόψεις από μερικά άτομα αλλά αν επί χρόνια η σχέση μαζί τους έχει μονάχα αρνητικές συνέπειες για σένα δεν αξίζει να τους κόψεις για το δικό σου καλό. Πάντα θα υπάρχουν άτομα που έχουν κακή επιρροή στη ζωή σου, τέτοια άτομα είναι καλό να τα κάνεις πέρα κάθε φορά που αγανακτείς με έναν άνθρωπο. Προσπάθησε να είσαι ευγνώμων για αυτούς που πραγματικά αξίζουν να βρίσκονται στη ζωή σου και απομακρύνσου από αυτούς που δεν αξίζουν. Επίσης απομακρύνσου αν το περιβάλλον που μένεις σε κρατάει πίσω. Αν νιώθεις πιεσμένος μέσα στο ίδιο σου το σπίτι, πως περιμένεις τη ζωή σου να έχει εξέλιξη.

2. Νιώθε ευγνωμοσύνη εκτίμησε το εδώ και τώρα αυτό που ζεις αυτή τη στιγμή.

Σταμάτα να ζεις για το μέλλον με βάση το παρελθόν.  Απλά εκτίμησε όσα έχεις και θα βρεις τη γαλήνη και την ηρεμία που αναζητάς.  Δεν είναι ανάγκη να έχεις ακριβά αμάξια ή να μένει σε πολυτελές σπίτι. Δεν είναι ανάγκη να τρως αστακό για να εκτιμήσεις το φαγητό. Όχι μόνο δεν είναι ανάγκη, αλλά το να εστιάζεις σε αυτά που δεν έχεις σε βάζει σε τριπάκι να είσαι μόνιμα με ένα αίσθημα ανικανοποίησης.

Ξεκινά λοιπόν να εκτιμάς αυτά που έχεις και να νιώθεις ευγνωμοσύνη για ότι σου συμβαίνει. Και μόνο που είσαι ζωντανός και μπορείς και εκφράζεσαι μέσα σε αυτό τον κόσμο είναι ευλογία.  Μία πρακτική άσκηση που μπορείς να κάνεις με το που ξυπνάς, αφιέρωσε δύο λεπτά λέγοντας τον εαυτό σου είμαι τυχερός  που έχω ανθρώπους που με αγαπάνε, που έχω τους φίλους μου που με σκέφτονται, που έχω... και πρόσθεσε οτιδήποτε σου αρέσει, έτσι θα δημιουργήσεις ένα αίσθημα πληρότητας που σιγά σιγά αλλά σταθερά θα σε κάνει να δεις τη ζωή με άλλο μάτι. Δοκίμασέ το και θα σε εκπλήξει το που μπορεί να σε οδηγήσει μία τέτοια μικρή συνήθεια.

3. Μη ζηλεύεις και μη φθονείς τις ζωές των άλλων.

Όλοι έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να ζηλεύουμε κάποιον άλλον. Πρέπει όμως να σκεφτείς ότι πολλές φορές τα πράγματα είναι διαφορετικά πίσω από κλειστές πόρτες.  Όλα στη ζωή έχουν το τίμημά τους και πολλές φορές αυτός στον οποίο φθονείς, για να φτάσει εκεί που έφτασε, μπορεί να το έχει πληρώσει με την ίδια του τη ζωή.
Στη ζωή πάντα κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις.  Δεν υπάρχει κατάσταση που να έχει μόνο θετική ή μόνο αρνητική πλευρά δεν υπάρχει αυτή η τελειότητα  και σίγουρα όλοι έχουμε τα θέματά μας.  Αν γίνεται στη ζωή σου κάποια αλλαγή μην την απορρίψεις αμέσως μπορεί να σου ανοίξει νέες ευκαιρίες.  Δεν είναι όλα τα πράγματα στη ζωή έτσι όπως φαίνονται, πάντα όλες οι καταστάσεις έχουν να σου μάθουν κάτι.

4. Πράξε και ας αποτύχεις.

Μη φοβάσαι να παίρνεις ρίσκα, μην αφήνεσαι μονάχα στις σκέψεις, μη φοβάσαι να δοκιμάσεις, αν δεν δοκιμάσεις δεν θα μάθεις.  Τα ρίσκα είναι επικίνδυνα αλλά χωρίς αυτά δεν μπορείς να προχωρήσεις ουσιαστικά στη ζωή και να εξελιχθείς.  Είναι καιρός να βγεις από τη ζώνη άνεσης που έχεις μάθει να ζεις και να δοκιμάσεις πράγματα, να δεις τι σου αρέσει, να μάθεις από τα λάθη σου να εξελιχθείς.
Αν δεν δοκιμάσεις δεν θα πάρεις ποτέ την απάντηση, του αν άξιζε και αν αποτύχεις δεν σημαίνει ότι ήταν ανούσια η προσπάθειά, σου δίδαξε κάτι.  Και την επόμενη φορά θα κοιτάξεις να είσαι καλύτερος ενώ ταυτόχρονα θα νιώσεις πιο δυνατός ξέροντας ότι πήρες το ρίσκο.

5. Πες και ένα όχι.

Μία έρευνα από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έδειξε πως όσο πιο δύσκολα λες όχι τόσο πιο εύκολα μπορεί να νιώσεις άγχος, στεναχώρια, ή και κατάθλιψη.  Η λέξη όχι είναι μία ισχυρή λέξη την οποία δεν πρέπει να φοβάσαι να χρησιμοποιήσεις.  Οι έξυπνοι άνθρωποι δεν θα πούνε δεν ξέρω ή δε νομίζω, θα πουν όχι. Το να πεις όχι σε μία δέσμευση στην οποία δεν θες να δεχθείς όχι μόνο δεν σε κάνει λιγότερο αρεστό, αλλά σου δίνει και μία υπόσταση σαν άνθρωπο ότι η γνώμη σου μετράει και ότι επεξεργάζεται τα δεδομένα και κρίνεις αν αξίζει να αφιερώσεις  το χρόνο σου σε ότι σου προκύπτει.  Πρέπει να επιλέγεις σοφά τις μάχες που θα δώσεις από εδώ και πέρα. Ζύγισε την κατάσταση και αν δεις ότι δεν αξίζει, επιλογή σου είναι να την αρνηθείς.

6. Μη σπαταλάς το χρόνο σου βλέποντας τηλεόραση.

Πολλοί άνθρωποι έπειτα από μία κουραστική μέρα στη δουλειά αράζουν στον καναπέ και βλέπουν τηλεόραση για το υπόλοιπο της νύχτας για να χαλαρώσουν.  Οι πετυχημένοι άνθρωποι δεν χάνουν το χρόνο τους βλέποντας τηλεόραση, ακόμα και μετά από μία κουραστική μέρα θα επιλέξουν να κάνουν κάτι πιο παραγωγικό για τις οποίες ώρες τους απομένουν.  Θα επιλέξουν να ασκηθούν, να φτιάξουν ένα υγιεινό γεύμα, να περάσουν χρόνο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, να διαβάσουν, ή να προγραμματίσουν την επόμενη μέρα, ή όλα τα παραπάνω μαζί.  Είναι καιρός να αφήσεις το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης και να πάρει στα χέρια σου το τηλεκοντρόλ της ζωής σου.

7. Κοιμήσου καλά, φάε σωστά και γυμνάσου.

Ο  σωστός και ποιοτικός ύπνος, σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη διατροφή καταπολεμά το άγχος και την κούραση.  Μόνο με αυτό τον τρόπο ζωής μπορείς να αποδώσεις καλύτερα μέσα στη μέρα.
 Πως περιμένεις να αποδώσει καλά το σώμα σου κατά τη διάρκεια της μέρας, αν τα καύσιμα που του δίνεις είναι χαμηλής αξίας! Φρόντισε το σώμα σου για να σε φροντίσει και αυτό.  Επίσης η γυμναστική σε βοηθά να αποβάλεις το άγχος και συνεισφέρει στην ανεβασμένη διάθεση και την ευεξία. Νους υγιής εν σώματι υγιή. Οπότε φρόντισε να φροντίζεις το σώμα σου, για να σου κάνει τα χατίρια για πολλά-πολλά χρόνια. Αν δεν το κάνεις Θα έρθει η στιγμή που θα το μετανιώσεις και θα ευχόσουν να γυρίσει ο χρόνος πίσω.

8. Σταμάτα να ασχολείσαι με τις ζωές των άλλων.

Μην μπαίνεις σε διαδικασία να αναλώνεσαι σε καταστάσεις που δεν έχουν νόημα και που το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να σπαταλήσεις άσκοπα το χρόνο σου ή να δημιουργήσεις πρόβλημα εκεί που δεν υπάρχει. Το κουτσομπολιό, η γκρίνια και το να δραματοποιούμε τις καταστάσεις, δεν βοηθά ποτέ.  Εστίασε στον εαυτό σου και μη δίνεις σημασία στο τι κάνουν οι άλλοι. Τόσο καιρό που γνωρίζεις τις ζωές τους σε οδήγησε αλήθεια κάπου;  Περιττές πληροφορίες που δεν σε εξελίσσουν, δεν έχουν χώρο πλέον στη ζωή σου.

9. Να έχεις κριτική σκέψη και να φιλτράρεις στις πληροφορίες που δέχεσαι.

Μην τα τρως όλα αμάσητα. Ως γνωστόν ο μεγαλύτερος εχθρός της γνώσης δεν είναι η άγνοια, αλλά η ημιμάθεια και στις μέρες μας όπου οι ψεύτικες και ανακριβείς ειδήσεις εξαπλώνονται τόσο γρήγορα, η κριτική σκέψη όχι μόνο μας προστατεύει από την παραπληροφόρηση αλλά εκπαιδεύει και τον εγκέφαλό μας.  Είναι σημαντικό ειδικά στην εποχή του ίντερνετ που ζούμε, να επιλέγουμε ποια πληροφορία αξίζει να αποθηκευθεί στο σκληρό μας δίσκο, δηλαδή στο νου μας.  Διαφορετικά η αλήθεια της γνώσης θα χαθεί σε έναν ωκεανό σύγχυσης και ασχέτων πληροφοριών.

Επεξεργάσου λοιπόν αυτά που ακούς, επίσης ξεκινά να μαθαίνεις. Οι πετυχημένοι άνθρωποι συνέχεια μαθαίνουν, το διάβασμα είναι στην καθημερινότητά τους.  Ο Mark zuckerberg, ο Bill Gates, ο Steve Jobs και τόσοι άλλοι, δεν έγινα πετυχημένη επειδή ήταν τυχεροί, έγιναν επειδή διψούσαν για γνώση και για ζωή.

10. Σταμάτα να κυνηγάς το χρήμα.

Ξεκινά να κυνηγάς πράγματα που σου αρέσουν. Η δουλειά είναι αγάπη που γίνεται ορατή. Αν δεν ισχύει αυτό για σένα, ίσως είναι καιρός να αλλάξεις δουλειά, μία ζωή την έχεις ποιος ο λόγος να τη σπαταλήσεις κάνοντας κάτι που δεν σου αρέσει.  Βρες μία ασχολία που να παρέχει αξία σε άλλους ανθρώπους και το χρήμα θα επακολουθήσει.  Το χρήμα δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό, είναι απλά ένα χαρτί με σύμβολα δεν σου παρέχει τίποτα μέχρι να χρησιμοποιηθεί. Οι πλούσιοι έχουν πράγματι ένα πλεονέκτημα έναντι των φτωχών, διότι αυτοί ξέρουν ότι το χρήμα δεν αρκεί για να σε κάνει ευτυχισμένο.  Δεν χρειάζεται να γίνεις πλούσιος σε χρήματα για να το καταλάβεις,  πλούσιος είναι αυτός που ζει μία ζωή γεμάτη, μία ζωή με νόημα, τέτοια ζωή αξίζει να κυνηγάς.

Bonus tip

Μάθε να περνάς καλά μόνος σου. Οι πιο πολλοί άνθρωποι δεν έχουν μάθει να περνούν καλά όταν είναι μόνοι τους.  Τους κατακλύζει ένα αίσθημα μοναξιάς.  Έχουμε μάθει σε μία κοινωνία όπου το να είσαι μόνος, ακούγεται περίεργο και μας ξενίζει, σε μία κοινωνία που το μόνο που μας έχει δώσει, είναι να γεμίζουμε συνέχεια το χρόνο μας με ανούσιες ασχολίες.  Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν ποια είναι αυτά που τους αρέσουν και πώς να μπορέσουν να μάθουν.  Άλλωστε αφού είναι μεγαλωμένοι σε μία κοινωνία με ανόητους περισπασμούς.  Γι αυτό ξεκινά να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου.

Μπορείς να είσαι καλά ενώ είσαι μόνος σου, αλλά πρέπει πρώτα να αγαπήσεις τον εαυτό σου.  Μόνο έτσι θα αρχίσεις να χαίρεσαι τον χρόνο που θα έχεις για σένα και αυτός ο χρόνος θα γίνει πολύ-πολύ ποιοτικός.  Ο πιο πλούσιος ανάμεσα στους ανθρώπους, είναι αυτός που δεν έχει την ανάγκη κανενός. Διαμόρφωσε τις συνθήκες που θα σε βοηθήσουν να ζήσεις μία αληθινή ζωή.

Κλείνοντας, ή δράσε ή σκάσε.
Η ευτυχία σου εξαρτάται από τη στάση ζωής που κρατάς και το πώς περνάς το χρόνο σου. Ο χρόνος είναι το πιο πολύτιμο αγαθό που έχεις.  Ξεκινά να ζεις ελεύθερα. Είναι τεράστια ανακούφιση να διαπιστώνει κανείς πως είναι ελεύθερος, πως δεν έχει κάποια συγκεκριμένη αποστολή, πως δεν έχει κάτι συγκεκριμένο να πετύχει.  Όλα γύρω μας γιορτάζουν διαρκώς τη ζωή, μόνο το ανθρώπινο είδος έχει απομακρυνθεί από αυτή τη γιορτή. Είμαστε εδώ για να κάνουμε ο ένας τον άλλον ευτυχισμένο, αλλά μας έχουν μάθει στον ανταγωνισμό στο φθόνο, στην έχθρα, στην αντιπαλότητα, σε τόσα κακά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι βγάζουν την κακή τους πλευρά, αλλά όλοι οι άνθρωποι μέσα τους έχουν καλοσύνη. Πόσο όμως να τους βγει η καλοσύνη όταν λίγο οι εποχές που ζούμε, λίγο η άγνοιά μας, μας έχουν κάνει να είμαστε ψεύτικοι να φοβόμαστε μέχρι και τη σκιά μας και μας έχουν απομακρύνει τόσο από τον αληθινό μας εαυτό.

Είναι καιρός να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες μας, να αρχίσουμε να ζούμε με γνώμονα τις αληθινές αξίες, το σεβασμό, την εκτίμηση, την ευγνωμοσύνη, την αξιοπρέπεια, την καλοσύνη και την αλληλεγγύη, για όλα αυτά που μας περιβάλλουν.
Πρέπει να αγαπήσουμε τον εαυτό μας.

Ζούμε σε μία εποχή μεγάλων αλλαγών, μία εποχή όπου τα πράγματα, μπορεί να μη φαίνεται αλλά πάνε προς το καλύτερο και οι πιο πολλοί δηλώνουν έτοιμοι για αυτή την αλλαγή, εσύ !!!


Πηγή: TolioStyle