Η προετοιμασία για οποιαδήποτε φυσική καταστροφή που μπορεί να συναντήσετε μπορεί να σας βοηθήσει. Η αναπηρία σας δεν πρέπει να σας εμποδίσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ειδικά εάν είστε προετοιμασμένοι. Παραμείνετε ήρεμοι και κάντε ένα σχέδιο επιβίωσης ώστε να μπορείτε να αισθάνεστε σίγουροι και καλά εξοπλισμένοι κατά τη διάρκεια σεισμού.



Κάλυψης του σώματός σας

Καλύψτε το λαιμό και το κεφάλι. Αν βρίσκεστε σε αναπηρική καρέκλα, πιάστε το κεφάλι σας και καλύψτε το λαιμό σας για να προστατευτείτε από τα τυχών συντρίμμια, εάν είναι δυνατόν, κρατήστε ένα μαξιλάρι πάνω στο λαιμό σας. Μείνετε όσο το δυνατόν χαμηλότερα στο έδαφος.



Καλύψτε το σώμα σας. Όσοι μπορείτε καλυφτείτε κάτω από ένα τραπέζι ή ένα γραφείο όταν ξεκινά ο σεισμός. Χρησιμοποιήστε περιμετρικά αντικείμενα όπως μαξιλάρια για να καλύψετε όσο το δυνατόν περισσότερο το σώμα σας, καθώς η κίνηση του σεισμού είναι απρόβλεπτη και μπορεί να προκαλέσει την πτώση πολλών πραγμάτων από τους τοίχους.



Κρατήστε κάτι ασφαλές. Χρησιμοποιήστε το ένα χέρι για να σταθεροποιήσετε τον εαυτό σας. Εάν είναι δυνατόν, καθίστε κοντά στο έδαφος σε έναν καθαρό χώρο και μακριά από τα έπιπλα.



Μείνετε στη θέση σας κατά τη διάρκεια του σεισμού. Οι φυσικές καταστροφές έρχονται χωρίς προειδοποίηση και η μετακίνηση σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να είναι επικίνδυνη. Μείνετε στη θέση σας και περιμένετε να ολοκληρωθεί ο σεισμός πριν μετακινηθείτε, εκτός εάν βρίσκεστε σε επικίνδυνη τοποθεσία.

  • Εάν βρίσκεστε σε ασφαλή τοποθεσία, πηγαίνετε στον κοντινότερο εσωτερικό χώρο και βρείτε κάτι για να καλύψετε το κεφάλι και το λαιμό σας για να αποφύγετε την πτώση των συντριμμιών, είναι η πιο σημαντική κίνηση που μπορείτε να κάνετε.



Χρησιμοποιήστε το περιβάλλον προς όφελός σας. Εάν είστε στο κρεβάτι όταν συμβαίνει ο σεισμός, μείνετε εκεί. Χρησιμοποιήστε τα μαξιλάρια σας για να καλύψετε το κεφάλι και το σώμα σας. Κρατηθείτε από το κεφαλάρι ή από τις άκρες του κρεβατιού, έτσι ώστε να μην πεταχτείτε κατά τη διάρκεια της δόνησης.



Κρατήστε το κατοικίδιο ζώο κοντά σας. Εάν έχετε μαζί σας ένα ζώο, κρατήστε το κοντά σας δίπλα σας. Πείτε το να "καθίσει και να μείνει".

  • Να ξέρετε ότι το ζώο σας μπορεί να φοβάται και να μην είναι σίγουρο για το τι συμβαίνει, οπότε κρατήστε το ήρεμο, χαϊδεύοντας το σώμα του και με καθησυχαστική φωνή δώστε τις εντολές.



Αντίδραση μετά τον σεισμό

Βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε τραυματιστεί. Μετακινήστε τα άκρα σας και σιγουρευτείτε ότι δεν έχετε υποστεί ζημιά από την πτώση αντικειμένων κατά τη διάρκεια του σεισμού. Εάν αιμορραγείτε, τυλίξτε την πληγή σε μια πετσέτα ή επίδεσμο για να σταματήσετε τη ροή του αίματος. Ζητήστε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατόν.



Αποφύγετε τη χρήση ανελκυστήρων. Οι ανελκυστήρες είναι ανασφαλείς επειδή η δύναμη του σεισμού, μπορεί να εκτονωθεί εκεί και θα μπορούσατε να παγιδευτείτε. Ψάξτε για προσβάσιμες ράμπες εάν είστε ανάπηροι. Αν υπάρχουν μόνο σκάλες ή ανελκυστήρες, απλά μείνετε στη θέση σας και περιμένετε βοήθεια.



Μετακινηθείτε με προσοχή. Οι μετασεισμοί είναι πιθανοί, οπότε μεταβείτε άμεσα σε μια πιο ασφαλή τοποθεσία, περιμένετε τους διασώστες να σας βρουν.

  • Προσοχή στα σπασμένα γυαλιά ή άλλα συντρίμμια που μπορεί να προκύψουν από σεισμό. Εάν έχετε αναπηρία στην όραση, συνειδητοποιήστε ότι τα έπιπλα αν έχουν μετατοπιστεί και που κατά τη διάρκεια του σεισμού, έτσι ώστε να είστε ασφαλείς μέχρι να έρθει η βοήθεια.



Επικοινωνήστε με τα άτομα υποστήριξης. Αυτό άτομα θα πρέπει να βρίσκονται σε μικρή απόσταση και να έχουν πρόσβαση στο σπίτι σας. Δώστε εφεδρικά κλειδιά μόνο σε άτομα που εμπιστεύεστε και σε εκείνους που είναι σε θέση να προσφέρουν άμεση βοήθεια.


Δημιουργία σχεδίου πριν τον σεισμό


Φτιάξτε έναν σχέδιο με πληροφορίες σχετικά με σεισμούς. Αν είστε κωφός, για παράδειγμα, βεβαιωθείτε ότι η τηλεόραση σας έχει ρυθμιστεί σωστά για να εμφανίζει τους υποτίτλους ώστε να μπορείτε να μείνετε ενημερωμένοι στις τυχών προειδοποιήσεις. Σχεδιάστε με την οικογένεια, τους φίλους και τους γείτονες ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, αναθέτοντας συγκεκριμένες αρμοδιότητες στο κάθε άτομο, ανάλογα με το πιθανό σημείο που μπορεί να βρίσκεται ο καθένας.



Πάρτε ειδικά μέτρα. Ηλικιωμένοι, ανάπηροι ή άτομα που παίρνουν φάρμακα, ίσως έχουν δυσκολία να μετακινηθούν, σε περίπτωση σεισμού. Φροντίστε να υπάρχει κάποιος που θα τα βοηθήσει να εγκαταλείψουν το χώρο σε περίπτωση ανάγκης. Επίσης, ίσως χρειαστούν ειδική διατροφή και φάρμακα. Φροντίστε να προμηθευτείτε αυτά τα ειδικά εφόδια.



Δημιουργήστε ένα ασφαλές περιβάλλον διαβίωσης. Ασφαλίστε τον χώρο σας εξασφαλίζοντας ότι το περιβάλλον σας δεν θα σας θέσει σε κίνδυνο. Κρατήστε τις βιβλιοθήκες ή τα ψηλά ράφια μακριά από το κρεβάτι, τον καναπέ σας ή οπουδήποτε αλλού κοιμάστε. Μην αφήνετε ποτέ τις ηλεκτρικές συσκευές συνδεδεμένες κοντά στη μπανιέρα ή το νεροχύτη.

Πηγή: www.wikihow.com