Τι είναι η εμβοή;

Η εμβοή είναι η ιατρική ορολογία για κάτι που όλοι έχουμε πιθανώς βιώσει κάποια στιγμή - ένα κουδούνισμα στα αυτιά.
Η εμβοή μπορεί να συμβεί ενώ είμαστε ξύπνιοι ή όταν κοιμόμαστε. Για ορισμένους, μια συνεχής περίπτωση εμβοής μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με το άγχος και την απώλεια ύπνου.

Γιατί τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν κουδούνισμα στα αυτιά;

Οι εμβοές δεν είναι συχνές σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας. Λιγότεροι από το 5 τοις εκατό των ατόμων με ΣΚΠ αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής που περιλαμβάνουν κουδούνισμα στα αυτιά.
Το κουδούνισμα στα αυτιά μπορεί να είναι συμπτωματικό για άλλα προβλήματα, όπως το υπερβολικό κερί του αυτιού, οι πολύποδες, η χρόνια ωτίτιδα, η ωτοσκλήρυνση, τα ακουστικά νευρινώματα, ή άλλες παθήσεις στο κανάλι του αυτιού. Μερικές φορές, όπως επισημαίνει το Harvard Women's Health Watch, τα κοινά φάρμακα όπως η ασπιρίνη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν προσωρινά κουδούνισμα στα αυτιά. Μια κατάσταση που ονομάζεται νόσος του Meniere , η οποία επηρεάζει το εσωτερικό αυτί, προκαλεί επίσης εμβοές.

Εάν ακούτε κουδούνισμα στα αυτιά σας, να έχετε κατά νου ότι η ΣΚΠ θα μπορούσε να είναι μια από τις πολλές πιθανές αιτίες. Ωστόσο, εάν η ΣΚΠ είναι η κύρια αιτία, μπορεί να εξηγηθεί από διάφορους νευρολογικούς παράγοντες , όπως:

  • Αισθητηριακή απώλεια ακοής που προκαλείται από βλάβες (ουλώδης ιστός) και παρεμβαίνει στα νευρικά δίκτυα των αυτιών λόγω απομυελίνωσης.
  • Δραστηριότητα της νόσου της λευκής ύλης  - συγκεκριμένα, οι κοιλίες του εγκεφάλου.

Για την ΣΚΠ που σχετίζεται με την εμβοή, το πρόβλημα μπορεί να είναι επίμονο, περιστασιακό ή να συμβεί ως ανταπόκριση στην αισθητηριακή υπερφόρτωση.

Μερικοί άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας που έχουν κουδούνισμα στα αυτιά μπορεί να εμφανίσουν υπερακουσία ή υπερευαισθησία στο θόρυβο.

Τι μπορείτε να κάνετε για τα κουδούνισμα στα αυτιά;

Δυστυχώς, η εμβοή δεν έχει ειδική θεραπεία. Η προσέγγιση για την αντιμετώπισή της, περιλαμβάνει τον εντοπισμό της αιτίας και στη συνέχεια την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Ευτυχώς, η εμβοή στις περισσότερες περιπτώσεις θα επιλυθεί μόνη της. Οι θεραπείες για προβλήματα μη-ΣΚΠ  που σχετίζονται με τα αυτιά περιλαμβάνουν αλλαγή συνταγογράφησης. Για παράδειγμα, οι κολυμβητές μπορεί να παρουσιάσουν εμβοές λόγω του θορυβώδους περιβάλλοντος μιας εσωτερικής πισίνας που υποχωρεί όταν περνούν το χρόνο τους μακριά από αυτό.

Εάν δεν μπορείτε να βρείτε μια αιτία για την εμβοή σας, και τα κουδούνισμα, τη νύχτα ή κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο νευρολόγος σας μπορεί να σας πει να πραγματοποιήσετε μια μαγνητική τομογραφία για να αποκλείσει μια έξαρση.

Εν τω μεταξύ, για τη γενική ανακούφιση από εμβοές την ώρα του ύπνου ή τη διάρκεια της νύχτας, μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές από αυτές τις συμβουλές:

  • Πρακτική χαλάρωση. Το κουδούνισμα στα αυτιά μπορεί να μην κρατάει όσο το άγχος που σας προκαλεί ο ήχος. Συνυπολογίστε ότι οι ασκήσεις αναπνοής, η προοδευτική χαλάρωση των μυών , η εύκολη γιόγκα ή ένα ζεστό (όχι καυτό) ντους μπορεί να σας βοηθήσει.
  • Έλεγχος έντασης. Ο θόρυβος από τα διάφορα gadgets και τα δυνατά κοινωνικά γεγονότα μπορούν να προκαλέσουν εμβοές. Κλείστε ότι ηλεκτρονικό προκαλεί θόρυβο τη νύχτα για να προετοιμάσετε τον εγκέφαλό σας για ξεκούραση και αποφύγετε τις εξόδους αργά τη νύχτα. Μπορείτε αν θέλετε να φορέσετε ωτοασπίδες σε αθλητικές εκδηλώσεις, συναυλίες και πάρτι. Παραδόξως, μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι η ακρόαση μουσικής μέσω των ακουστικών κατά το βραδινό ύπνο - σε χαμηλό όγκο - μπορεί να δημιουργήσει ένα ευχάριστο περιβάλλον στον οποίο μπορούν να επικεντρωθούν ενώ κοιμούνται.
  • Κάλυψη του θορύβου. Οι μηχανές λευκού θορύβου , οι εφαρμογές ήχου smartphone, τα μαξιλάρια που εκπέμπουν ήχο, ακόμα και τα ασύρματα ακουστικά ύπνου μπορούν να αποκρύψουν τους ήχους ενώ παράλληλα ενθαρρύνουν τη χαλάρωση που προκαλεί ο ύπνος.

Έχετε κουδούνισμα στα αυτιά; Αναφέρετε το στο νευρολόγο σας, εάν ο θόρυβος τονίζεται ή κρατά μέχρι τη νύχτα. Μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο για να αποκλείσετε άλλες συνήθεις αιτίες προτού προχωρήσετε στην ευθύνη της ΣΚΠ.