Η ζωή με την Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματα. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να συμβιβαστείτε με την ΠΣ, να είναι μέρος της ζωής σας. 

Αισθάνομαι διάφορα συναισθήματα για τη διάγνωση μου

Στο άκουσμα μιας αρχικής διάγνωσης ή η ενημέρωσή σας ότι η διάγνωσή σας έχει αλλάξει από υποτροπή, σε προοδευτική ΠΣ μπορεί να προκαλέσει έντονα συναισθήματα. Μπορεί να αισθανθείτε θυμωμένος, ανήσυχος  ή στεναχωρημένος. Μπορεί να αισθάνεστε σοκαρισμένος, ειδικά αν τα συμπτώματά σας ξεκίνησαν πολύ ξαφνικά και η διάγνωση σας έφτασε μέσα σε λίγες μέρες. Μπορεί να αισθάνεστε σαν να είναι εξωπραγματικό ή να συμβαίνει σε κάποιον άλλο. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε έλλειψη συναισθημάτων. Μπορεί να αισθανθείτε ανακούφιση, ειδικά εάν έχετε περάσει χρόνια προσπαθώντας για να ανακαλύψετε τον λόγο των συμπτωμάτων σας.

Ό, τι κι αν αισθάνεστε, έχετε δίκαιο. Δεν υπάρχει σωστός τρόπος για να αντιδράσετε στα νέα της διάγνωσης.

Μερικοί άνθρωποι λένε ότι η προσαρμογή στη διάγνωση της ΠΣ είναι παρόμοια με τη διαδικασία θλίψης, όπου οι άνθρωποι λέγεται ότι αντιμετωπίζουν πέντε στάδια θλίψης. Τα στάδια δεν συμβαίνουν σε μια καθορισμένη σειρά, μπορεί να πάνε μπροστά ή πίσω μεταξύ τους και ίσως να μην τα δοκιμάσετε όλα.

Τα στάδια είναι:

  • Αρνούμενος ότι κάτι έχει συμβεί.  Αυτό σας επιτρέπει να απομονώσετε τον εαυτό σας από την αιτία του πόνου σας και σας απομακρύνει από το αρχικό σοκ.
  • Νιώθετε θυμωμένος.  Αυτός ο θυμός μπορεί να απευθύνεται σε άλλους ανθρώπους ή σε άψυχα αντικείμενα, παρόλο που στην πραγματικότητα είναι σαφές ότι δεν φταίνε.
  • Διαπραγμάτευση.  Αυτός είναι ένας τρόπος να αισθάνεστε περισσότερο τον έλεγχο και μπορεί να σας αναγκάσει να σκεφτείτε πράγματα όπως «Αν είχα δει τον γιατρό νωρίτερα» ή «Αν είχα και μια δεύτερη γνώμη».
  • Κατάθλιψη ή χαμηλή διάθεση. Είναι η κακή διάθεση από τα συμπτώματα; που μερικές φορές τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα, αλλά μπορούμε να προσπαθήσουμε να τα ξεμπερδέψουμε.
  • Αποδοχή.  Αυτό σας επιτρέπει να γίνετε πιο ήρεμοι και, αν και όχι ευχαριστημένοι, θα αισθανθείτε καλύτερα να συνεχίζετε με τη ζωή σας.


Αισθάνομαι συναισθηματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μου

Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μπορεί να είναι πολύ αποστειρωμένη. Η κόπωση, ο πόνος, η κατάθλιψη, το άγχος και άλλα συμπτώματα μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε εύθραυστα. Μπορεί να μην κοιμάστε καλά και αυτό μπορεί να σας κάνει να φαίνεται ακόμα πιο δύσκολο. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα συμπτώματά σας ποικίλλουν από τη μία μέρα στην άλλη ή ακόμα και από τη μια στιγμή στην άλλη, γεγονός που μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να συνηθίσετε.

Μπορεί να είναι καλό να σκεφτείτε τι μπορεί να σας κάνει να νιώθετε συναισθηματικά καλύτερα. 

Ανησυχείτε για κάτι συγκεκριμένο και υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τα πράγματα; Μπορείτε να πάρετε θεραπεία για τα συμπτώματά σας; Θα μπορούσατε να βελτιώσετε τη ρουτίνα σας για το βραδινό ύπνο, έτσι ώστε να έχετε περισσότερες πιθανότητες για ξεκούραση; Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας ή είναι καιρός να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας;

Αισθάνομαι ανησυχία για την οικογένειά μου

Μπορεί να ανησυχείτε για τον αντίκτυπο στους γύρω σας, συμπεριλαμβανομένου του συντρόφου σας, των παιδιών, των αδελφών ή των γονέων σας. Μπορεί να αισθανθείτε ότι η ΠΣ παρεμβαίνει στις σχέσεις σας, συμπεριλαμβανομένων στενών στιγμών. Μπορεί να αισθάνεστε διαφορετικά για τον εαυτό σας ή τον σύντροφό σας ή ίσως να ανησυχείτε για το πώς τα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των δυσκολιών στην κόπωση, τον πόνο ή την αντοχή, περιορίζουν τις δραστηριότητές σας.

Το να είσαι ανεκτός για το πώς αισθάνεσαι και για το πώς επηρεάζει η ΠΣ, μπορεί να είναι πραγματικά πολύ χρήσιμο. Ίσως χρειαστεί να τονίσουμε την απρόβλεπτη φύση της ΠΣ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να υποσχεθείτε ότι θα κάνετε σίγουρα κάτι σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Σε αντάλλαγμα, καλό είναι να ενθαρρύνετε την οικογένειά σας να είναι ανεκτή μαζί σας. Θα έχουν τις δικές τους ερωτήσεις και ανησυχίες. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να μιλήσετε με ανθρώπους εκτός της οικογένειας για να έχετε μια ανεξάρτητη άποψη. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας καλός φίλος, ή άλλοι άνθρωποι με ΠΣ.

Αισθάνομαι ανησυχία για το μέλλον μου

Μπορεί να ανησυχείτε για το μέλλον και τι μπορεί να συμβεί σε εσάς. Αυτή είναι μια φυσική και κοινή ερώτηση στη διάγνωση όταν ζούμε με την ΠΣ μακροπρόθεσμα. Ίσως να είχατε ένα επεισόδιο με νέα ή αυξημένα συμπτώματα ή να υποτροπιάσατε και αυτό μπορεί να το σκεφτήκατε περισσότερο για το τι μπορεί να σημαίνει στο μέλλον. Η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) είναι μια απρόβλεπτη κατάσταση και για να μάθουμε να ζούμε με αυτήν την αβεβαιότητα μπορεί να είναι δύσκολο.

Η ζωή δεν έχει ποτέ σταθερό μονοπάτι, αλλά σημαντικά γεγονότα ή αλλαγές που υπογραμμίζουν τις αβεβαιότητες για εμάς. Προσπαθήστε να μην επικεντρωθείτε σε μεγάλο βαθμό για το τι μπορεί να συμβεί ή να υποθέσετε ότι η ΠΣ θα επηρεάσει κάποια συγκεκριμένη πτυχή της ζωής σας. Αυτή η ώρα και η ενέργεια θα μπορούσε να δαπανηθεί με θετικότερο τρόπο σε κάτι που είναι σημαντικό για εσάς αυτή τη στιγμή.