Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι οι ειδικές δίαιτες κάνουν τη διαφορά στο πώς αισθάνονται, ίσως μειώνοντας τον αριθμό των υποτροπών που έχουν ή βελτιώνοντας τη συνολική ποιότητα ζωής τους. Άλλοι πάλι δεν αισθάνονται έτσι. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν ότι οι ειδικές δίαιτες είναι αποτελεσματικές.

Η παρακολούθηση μιας από αυτές τις δίαιτες είναι μια ατομική επιλογή - αλλά αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε μια νέα διατροφή, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι εξακολουθείτε να έχετε αρκετή ενέργεια και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά σας. Θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές στη δίαιτα, ειδικά εάν έχετε οποιεσδήποτε άλλες καταστάσεις υγείας που μπορεί επίσης να επηρεάσουν τις διατροφικές σας ανάγκες.

Η διατροφή Swank

Η δίαιτα Swank είναι ίσως η πιο γνωστή δίαιτα που σχετίζεται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Ονομάστηκε από τον Δρ Roy Swank, καθηγητής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, ο οποίος ανέπτυξε τη διατροφή τη δεκαετία του 1940. Περιορίζει την ποσότητα λίπους που μπορείτε να φάτε, όχι περισσότερο από 15 γραμμάρια κορεσμένου λίπους την ημέρα και μεταξύ 20-50 γραμμάρια ακόρεστου λίπους. Περιορίζει επίσης την πρόσληψη κόκκινου κρέατος και λιπαρών ψαριών, αν και μπορείτε να φάτε όσα λευκά ψάρια θέλετε.

Η έρευνα σε αυτήν τη διατροφή δεν απέδειξε σίγουρα οφέλη. Αν και έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες, αλλά γενικά δεν έχουν σχεδιαστεί καλά. Είχαν επίσης πολύ υψηλά ποσοστά εγκατάλειψης, οπότε χωρίς να γνωρίζουν τι συνέβη στους ανθρώπους που εγκατέλειψαν τη μελέτη, είναι δύσκολο να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα. Αλλά μετά από αυτό μια παρόμοια δίαιτα γενικά δεν θα θεωρείται κακό για την υγεία.

Η μείωση του κρέατος και των γαλακτοκομικών τροφών για τη μείωση των κορεσμένων λιπών μπορεί να αφήσει ένα έλλειμμα πρωτεΐνης, επομένως είναι σημαντικό να βρείτε εναλλακτικές πηγές όπως ψάρια, φασόλια και όσπρια.

Το λάδι του ήπατος γάδου έχει αραίωση του αίματος και θα πρέπει να λαμβάνεται με προσοχή εάν παίρνετε ασπιρίνη, φάρμακα που βοηθούν στην πρόληψη θρόμβων στο αίμα (γνωστά ως αντιπηκτικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της βαρφαρίνης) ή έχουν διαταραχή αιμορραγίας.

Εάν έχετε διαβήτη θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν πάρετε λάδι γάδου. Αυτή η δίαιτα μπορεί να έχει χαμηλή ενέργεια και αν δεν ληφθεί μέριμνα για τη διατήρηση της πρόσληψης ενέργειας, μπορεί να μην είναι κατάλληλη εάν έχετε υψηλές ενεργειακές ανάγκες ή είστε λιπόβαροι.

Το πρόγραμμα υπέρβασης ΣΚΠ του George Jelinek

Το πρόγραμμα Overriving MS (OMS) αναπτύχθηκε από τον Δρ George Jelinek το 1999 μετά τη δική του διάγνωση με σκλήρυνση κατά πλάκας. Συνδυάζει έναν αριθμό διαφορετικών στοιχείων, όπως διατροφή, άσκηση, διαλογισμός, βιταμίνη D και φάρμακα.

Οι συστάσεις διατροφής OMS είναι παρόμοιες με τη δίαιτα Swank. Υποστηρίζει τη μείωση του γάλακτος και του κρέατος και τη μείωση της πρόσληψης λίπους - ιδιαίτερα κορεσμένου λίπους. Συνιστά επίσης συμπλήρωση, ιδιαίτερα με ωμέγα 3 (με τη μορφή ιχθυελαίου ή λιναρόσπορου) και βιταμίνης D εάν η έκθεσή σας στο ηλιακό φως είναι περιορισμένη.

Η έρευνα σε αυτήν τη διατροφή δεν παρείχε πειστικά στοιχεία για τα οφέλη της. Ωστόσο, όπως και με τη δίαιτα Swank, η παρακολούθηση του προγράμματος OMS δεν είναι πιθανό να θεωρηθεί κακό για εσάς. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή σας, τρώγοντας πολλά ψάρια, φασόλια ή όσπρια. Ομοίως, η δίαιτα μπορεί να έχει χαμηλή ενέργεια, οπότε μπορεί να μην είναι κατάλληλη για εσάς εάν έχετε υψηλές ενεργειακές ανάγκες ή είστε ήδη λιπόβαροι.

Η δίαιτα Best Bet

Η δίαιτα Best Bet συνιστά την αποφυγή πολλών διαφορετικών τύπων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων, των δημητριακών και του κόκκινου κρέατος. Τα ψάρια, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα συνιστώνται για πρωτεΐνες. Συνιστά επίσης να κάνετε τεστ αλλεργίας για να ανακαλύψετε άλλα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε και περιλαμβάνει μια λίστα με 18 συνιστώμενα συμπληρώματα.

Επί του παρόντος, η έρευνα δεν υποδηλώνει ότι υπάρχουν οφέλη για τη σκλήρυνση κατά πλάκας από τη λήψη μεγάλου αριθμού συμπληρωμάτων ή από την πλήρη διακοπή οποιουδήποτε από αυτούς τους τύπους τροφίμων. Αξίζει επίσης να θυμάστε ότι η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να είναι δαπανηρή.
Όπως και η δίαιτα Swank, αυτή η δίαιτα μπορεί επίσης να έχει χαμηλή ενέργεια, οπότε θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα εάν έχετε υψηλές ενεργειακές ανάγκες ή είστε λιπόβαροι.

Η διατροφή Paleo

Η Paleo - ή Paleolithic - δίαιτα βασίζεται σε αυτά τα είδη των τροφίμων που το σώμα μας προσαρμόζεται καλύτερα στο φαγητό. Αυτό περιλαμβάνει κρέατα, ψάρια, ξηρούς καρπούς, λαχανικά και φρούτα, αλλά δεν περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα, δημητριακά, όσπρια, πατάτες και μεταποιημένα τρόφιμα.

Έχει γίνει πολύ λίγη έρευνα σχετικά με τα οφέλη αυτής της διατροφής για τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι θα επηρεάσει την πορεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας κάποιου. Μια μικρή μελέτη, που εξέτασε ένα πρόγραμμα που περιελάμβανε τη διατροφή Paleo παράλληλα με την άσκηση, τα συμπληρώματα και τον διαλογισμό, διαπίστωσε ότι μπορεί να μειώσει την κόπωση.

Ακολουθώντας τη δίαιτα Paleo γενικά δεν θα θεωρείται κακό για εσάς, αν και θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε. Η αποκοπή ολόκληρων ομάδων τροφίμων, όπως γαλακτοκομικά, ολικής αλέσεως και όσπρια, είναι περιοριστική. Οι μεγάλες ποσότητες κρέατος που συνιστώνται είναι υψηλότερες από τις τρέχουσες συμβουλές για την υγεία σχετικά με το πόσο κρέας πρέπει να τρώτε και μπορεί επίσης να είναι ακριβές.


Πηγή: www.mssociety.org.uk