Έχω διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας. Κάνει να ασκηθώ;

Ναι, τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορούν να ασκηθούν. Όμως, είναι καλύτερο να ακολουθήσετε μια ατομική προσέγγιση, καθώς τα επίπεδα ικανότητας μπορεί να διαφέρουν. Τα κοινά συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, όπως κόπωση, αδυναμία και κακός συντονισμός, μπορεί να κάνουν την προοπτική άσκησης δύσκολη. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα οφέλη της άσκησης υπερτερούν κατά πολύ των προκλήσεων εάν έχετε σκλήρυνση κατά πλάκας - αρκεί να θυμάστε να μην το παρακάνετε και ότι η μετριοπάθεια είναι απαραίτητη.

Εάν έχετε σκλήρυνση κατά πλάκας, επικοινωνήστε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε. Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορούν να επωφεληθούν από τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής άσκησης τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα. Για κάποιον με σκλήρυνση κατά πλάκας , η άσκηση που είναι πολύ επιθετική μπορεί να προκαλέσει σοβαρή κόπωση, τραυματισμό και να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Αν και η τακτική αερόβια άσκηση μπορεί να αυξήσει τη δύναμη και την ισορροπία, να βελτιώσει τον έλεγχο του εντέρου και της ουροδόχου κύστης και να μειώσει τη σπαστικότητα που σχετίζεται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, μπορεί να αποτρέψει αν δεν ακολουθήσετε μια πιο ήπια προσέγγιση.

Μπορεί να αισθανθείτε μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή θολή όραση όταν αρχίζετε να ασκείστε. Αυτό οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος όταν ασκείστε. Συνήθως, τα συμπτώματα θα χαλαρώσουν καθώς το σώμα σας κρυώνει. Μπορείτε να διαχειριστείτε τη θερμοκρασία του σώματός σας ενώ ασκείστε με ένα δροσερό ρούχο ή με μια συσκευή ψύξης.

Ένας φυσιοθεραπευτής ή εκπαιδευτής φυσικής κατάστασης εξοικειωμένος με τη σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια ρουτίνα που ταιριάζει στις ικανότητές σας και να αντιμετωπίσετε ζητήματα όπως η θερμοκρασία του σώματος, η κακή ισορροπία, η κόπωση και η σπαστικότητα. Αυτός ή αυτή μπορεί επίσης να βοηθήσει στην παρακολούθηση του σφυγμού και του ρυθμού αναπνοής για να σας βοηθήσει και να αποφύγετε την υπερβολική άσκηση. Η άσκηση στην πισίνα, όπως το αερόμπικ στο νερό, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ισορροπία και ως εκ τούτου, να μειώσει τον κίνδυνο πτώσης.

Όποιος πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να τροποποιήσει μια άσκησης για να καλύψει τις ανάγκες του. Απλώς θυμηθείτε να γυμνάζεστε εντός του εύρους των δυνατοτήτων σας και να μην το παρακάνετε.


Από την Iris Marin Collazo, MD
Πηγή: www.mayoclinic.org