Οι σκέψεις μας επηρεάζουν την ύπαρξή μας. Οι ιστορίες που λέμε στους εαυτούς μας πλαισιώνουν την πραγματικότητά μας. Επηρεάζουν τις αποφάσεις που λαμβάνουμε, τις συμπεριφορές μας και τελικά τη συνολική νοοτροπία μας. Αυτά χρησιμεύουν είτε για τη θρέψη ή την πείνα της ψυχής μας.

Αν είμαστε αυτό που τρώμε, τότε είμαστε αυτό που πιστεύουμε; Απολύτως. Δεν μπορούμε παρά να αποδώσουμε τις λέξεις που λέμε στους εαυτούς μας. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο όταν η ΣΚΠ είναι ο συνεχής συνταξιδιώτης μας. Όταν κυριαρχούν αρνητικά συναισθήματα όπως ο πόνος και η θλίψη , πώς μπορούμε να θρέψουμε τις ψυχές μας;

Να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας. Αυτός είναι ένας μαραθώνιος, όχι ένας σπριντ. Ένας συνεχόμενος δρόμος προς την αποδοχή. Οι στόχοι αλλάζουν καθώς εξελίσσεται αυτή η ασθένεια. Είναι υγιές να τιμάμε συναισθήματα όπως ο θυμός και η θλίψη. Καλό είναι να προκαλέσετε τον εαυτό σας να βρείτε μια εναλλακτική λύση. Τι συναίσθημα θα μπορούσε να σας εξυπηρετήσει καλύτερα; Γράψτε θετικές λέξεις σε σημειώσεις σε όλο το σπίτι σας. Καθώς τις βλέπετε, απεικονίστε μια στιγμή στη ζωή σας που αισθανθήκατε καλά. Τι μπορείτε να κάνετε για να τις επαναφέρετε; Αυτό μπορεί να προκαλέσει ισορροπία ακόμη και στις πιο δύσκολες μέρες.

Να είστε ευγενικοί τόσο στον εαυτό σας όσο και στους άλλους. Αυτό είναι το πιο ισχυρό ελιξίριο. Το να κάνεις καλό κάτι για κάποιον άλλο είναι ισχυρό. Ποτέ μην υποτιμάτε την ικανότητά σας να φέρετε την καλοσύνη στη ζωή ενός άλλου.

Εάν δεν μπορώ να κάνω κάτι, ενδέχεται να κάνω τηλεφωνικές κλήσεις σε φίλους ή να απαντήσω σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Να ζητάω και να προσφέρω ελεύθερα έναν καλό λόγο. Η ενσυναίσθηση προς τους άλλους ανθρώπους ανεβάζει το ηθικό και αγγίζει πολλές ζωές. Έχετε την καταπληκτική ικανότητα να κάνετε τη διαφορά. Χαιρετίστε τον εαυτό σας μέσα από κάθε πρόκληση.

Επιλέξτε τις σκέψεις σας. Αυτό είναι ένα τόσο ισχυρό εργαλείο για την επανεκπαίδευση του εγκεφάλου σας. Το κάνω αυτό προληπτικά σε μια προσπάθεια να διατηρήσω μια πιο υγιή νοοτροπία. Ακολουθώ κάθε αρνητική σκέψη με θετική. «Δεν είμαι και τόσο καλά σήμερα», αυτό μπορεί να ακολουθείται από «Είμαι ευγνώμων που μπορώ να μείνω σπίτι σήμερα». Αυτά τα βήματα δράσης καλούν το μυαλό μου να τα ακολουθήσει. Αυτή η διαδικασία έχει πλέον γίνει έμφυτη. Η συμπεριφορά μαθαίνεται.

Ποτέ μην αμφιβάλλετε για την ικανότητά σας, να είστε δάσκαλος και μαθητής.

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον ελέφαντα στο σώμα μας. Έχουμε ΣΚΠ. Αυτός είναι ο δια βίου σύντροφός μας. Αλλά δεν είστε εσείς η ΣΚΠ. Είναι επιτακτική η διάκριση της νόσου σας από την ταυτότητά σας. Οι χαρές, τα ορόσημα, η αγάπη και οι περιπέτειες παραμένουν στο εγώ σας . Η ΣΚΠ δεν μπορεί ποτέ να τα πάρει από εσάς. Το βρήκα πιο χρήσιμο να την δεχτώ. Προσπάθησα τόσο πολύ να αντισταθώ στην παρουσία της. Αυτό έκανε μόνο τον ελέφαντα μεγαλύτερο. Κατά την αντιμετώπισή της, κατάφερα να σβήσω τον φόβο.

Τελικά, είμαστε σε αυτό μαζί. Δεν είστε μόνοι σε καμία από τις δυσάρεστες σκέψεις σας. Όταν η συνομιλία γίνεται δυνατή, κάντε ένα βήμα δράσης. Οραματίστε έναν διακόπτη dimmer. Κάθε φορά που οι σκέψεις σας γίνονται πολύ δυνατές, μειώστε το διακόπτη. Φανταστείτε έναν ευχάριστο δείπνο και μια ηρεμία στη θέση της. Εάν είστε τόσο διατεθειμένοι, προσκαλέστε μια θετική σκέψη να αντικαταστήσει.

Θρέψτε την ψυχή σας, παρά την πείνα της ΣΚΠ.

Από την Jennifer Powell, Συγγραφέας υγείας και αρθρογράφος για τη Πολλαπλή Σκλήρυνση
Πηγή: multiplesclerosisnewstoday.com