Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι πιο συχνή στις γυναίκες κατά τη διάρκεια των χρόνων τεκνοποίησης, οπότε το ερώτημα σχετικά με το πόσο ασφαλές είναι να μείνετε έγκυος με αυτήν την αυτοάνοση πάθηση βρίσκεται στο επίκεντρο των γυναικών με τη νόσο. Η συναίνεση είναι ότι τα ποσοστά γονιμότητας είναι ίδια με εκείνα των γυναικών χωρίς σκλήρυνση κατά πλάκας και οι κίνδυνοι για το βρέφος παραμένουν σχεδόν οι ίδιοι με κάθε έγκυο γυναίκα. Οι διαφορές ενέχουν τον κίνδυνο επιδείνωσης των συμπτωμάτων σκλήρυνσης κατά πλάκας μετά τον τοκετό του νεογέννητου. Πολλές γυναίκες εμφανίζουν βελτίωση στα συμπτώματα, αλλά τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορεί να είναι δύσκολα.

Εάν έχω σκλήρυνση κατά πλάκας πριν μείνω έγκυος, πρέπει να σταματήσω ορισμένες θεραπείες ενώ προσπαθώ να μείνω έγκυος;

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι τα φάρμακα που συνταγογραφούνται για συμπτώματα σκλήρυνσης κατά πλάκας πρέπει να σταματήσουν πριν από την εγκυμοσύνη. Φυσικά κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, αλλά τα φάρμακα και το σχέδιο θεραπείας πρέπει να συζητηθούν διεξοδικά πριν λάβετε την απόφαση να μείνετε έγκυος.

Ποιες είναι ορισμένες ειδικές εκτιμήσεις σχετικά με τη θεραπεία και τη διαχείριση των συμπτωμάτων ενώ είστε έγκυος;

Συζητήστε για όλα τα φάρμακα με το γιατρό σας.  Για πολλές γυναίκες, τα συμπτώματα μπορεί να βελτιωθούν κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου τριμήνου. Τα φάρμακα για συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας δεν συνιστώνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθούν αμέσως μετά τον τοκετό για την επιδείνωση που μπορεί να συμβεί.

Ξέρω ότι τα συμπτώματά μου μπορεί να είναι καλύτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Υπάρχουν φυσικές ή ομοιοπαθητικές θεραπείες που μπορεί να βοηθήσουν εάν διακόψω ορισμένα φάρμακα;

Η συζήτηση φυσικών ή ομοιοπαθητικών θεραπειών με το γιατρό σας είναι ένα σημαντικό μέρος της διαχείρισης των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ζεστά μπάνια, η χρήση μαξιλαριού θέρμανσης μπορεί να ανακουφίσει κάποια από τη μυϊκή δυσφορία των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας και την εγκυμοσύνη. Ορισμένες φυτικές και ομοιοπαθητικές θεραπείες είναι γνωστό ότι προκαλούν πρόωρο τοκετό σε ορισμένες γυναίκες.
Καθώς το βάρος της εγκυμοσύνης αυξάνεται, η ισορροπία μπορεί να είναι πρόβλημα. Η εκμάθηση των ορίων σας όσον αφορά το βάδισμα, την αντοχή και την ισορροπία θα σας βοηθήσει να καθοδηγήσετε τις δραστηριότητές σας. Μια ισορροπημένη διατροφή με πρόσθετα φρούτα και λαχανικά και επαρκής πρόσληψη υγρών θα βοηθήσει με τα προβλήματα της δυσκοιλιότητας που συνοδεύουν την εγκυμοσύνη.

Πώς μπορώ να προετοιμαστώ πριν από την εγκυμοσύνη ή μετά τη γέννηση του μωρού μου;

Θα είναι σημαντικό να μην έχετε μόνο σχέδιο γέννησης για τον τοκετό, αλλά και να έχετε ένα σχέδιο «μετά την γέννηση του μωρό σας» για το πότε θα πάτε στο σπίτι και για τις επόμενες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορεί να αυξηθούν μετά τον τοκετό, κάνοντάς σας εξαντλημένη και ανίκανη να φροντίσετε πλήρως το βρέφος σας. Έχετε ένα σχέδιο για επιπλέον βοήθεια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Τα φάρμακα που συνταγογραφούνται για συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας ενδέχεται να μην εγκριθούν για θηλασμό. Εάν σκοπεύετε να θηλάσετε, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ερωτήσεις για το γιατρό σας:
  • Ποιες θεραπείες για σκλήρυνση κατά πλάκας μπορώ να συνεχίσω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
  • Ποια φάρμακα είναι ασφαλή για εγκυμοσύνη και θηλασμό μετά τη γέννηση του βρέφους μου;
  • Ποια βότανα, φάρμακα ή δραστηριότητες πρέπει να αποφεύγω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
  • Ποιες προκλήσεις πρέπει να περιμένω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού;

Πηγή: www.aarda.org