Η πρώτη ελληνική έρευνα και για τα δύο φύλα.
Γράφει η Μόιρα Τζίτζικα, υπ. Δρ. Ψυχολογίας, Ψυχολόγος, Κλ. Σεξολόγος, Ειδ. Σύμβουλος ΑμεΑ PhDc., MSc, BTEC, EFT, ECPS, MSCS

Η σεξουαλικότητα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξης του ανθρώπου που επηρεάζεται και επηρεάζει σχεδόν όλες τις πτυχές της ποιότητας ζωής του. Η παρουσία μιας χρόνιας νόσου όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) μπορεί να επηρεάσει και να δυσκολέψει την έκφραση της με διάφορους τρόπους. Οι ασθενείς με ΠΣ αντιμετωπίζουν θέματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας όμως σπάνια τα εκφράζουν αφού ακόμη είναι θέματα ταμπού σε μια κοινωνία που η αναπηρία χαρακτηρίζεται από την ανημπόρια και την αδυναμία. 

Νέα έρευνα: Σεξουαλική δυσλειτουργία και πολλαπλή σκλήρυνση

Λίγες μέρες πριν δημοσιεύτηκε στο Διεθνές Ιατρικό Περιοδικό Sexuality and Disability μία νέα επιστημονική έρευνα από Έλληνες ερευνητές σχετικά με τα δεδομένα για την εμφάνιση σεξουαλικών δυσκολιών στους Έλληνες ασθενείς με ΠΣ. Η έρευνα αυτή έρχεται να καλύψει ένα πολύ μεγάλο κενό στην βιβλιογραφία σχετικά με την σεξουαλικότητα και με τις δυσκολίες, που μπορεί να προκύψουν σε αυτούς που νοσούν από τη συγκεκριμένη ασθένεια. 

Η έρευνα η οποία είναι η πρώτη που γίνεται στην χώρα μας και αφορά και στα δύο φύλα πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης και Συλλόγους Ασθενών με ΠΣ ανά την Ελλάδα την περίοδο από τον Νοέμβριο 2019 έως τον Φεβρουάριο 2020.

Έλαβαν μέρος 866 ασθενείς με ΠΣ, οι οποίοι κατέγραψαν τα σεξουαλικά τους συμπτώματα σε ερωτηματολόγια αυτοαναφοράς (που για πρώτη φορά χορηγήθηκαν ως σταθμισμένα για τον Ελληνικό Πληθυσμό) και στη συνέχεια αξιολογήθηκαν σχετικά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι σεξουαλικές δυσκολίες εμφανίζονται και στα δύο φύλα σε υψηλά ποσοστά με τις γυναίκες να έχουν τα πρωτεία στις πρωτογενείς δυσλειτουργίες και τους άνδρες στις υπόλοιπες κλίμακες συμπτωμάτων (δευτερογενή και τριτογενή). Το φύλο, η ηλικία και τα έτη που κάποιος νοσεί φαίνεται ότι παίζουν τον καθοριστικό ρόλο για την εμφάνιση των δυσκολιών με την ηλικία και τα έτη νόσου να αποτελούν προβλεπτικό παράγοντα για την εμφάνιση τους.

Σύμφωνα με την υπ. Δρ Ψυχολογίας – κλινική σεξολόγο και κύρια ερευνήτρια της μελέτης Μόιρα Τζίτζικα: "Είναι η πρώτη επιδημιολογική έρευνα στην Ελλάδα σχετικά με τη σεξουαλική λειτουργία σε ασθενείς με ΠΣ που αφορά και τα δύο φύλα. Από προηγούμενη έρευνά μας γνωρίζαμε τις δυσλειτουργίες στο γυναικείο πληθυσμό όμως δεν είχαμε στοιχεία για τον ανδρικό πληθυσμό. Τα αποτελέσματα της έρευνας μας είναι σε πλήρη συμφωνία με αυτά άλλων χωρών που υπάρχει περισσότερη βιβλιογραφία.

Γενικά, μέσα από την αυτή την μελέτη καταδεικνύεται η ανάγκη που υπάρχει για αξιολόγηση των σεξουαλικών συμπτωμάτων σε ασθενείς με ΠΣ, αφού, όπως αναφέρεται, είναι συχνά, όμως οι ίδιοι οι ασθενείς αλλά και οι επαγγελματίες υγείας που εμπλέκονται στη διαχείριση της νόσου σπάνια αναφέρονται σε αυτά και τα συσχετίζουν με τη νόσο, αν και υπάρχουν αρκετοί τρόποι προσέγγισης των ασθενών, καθώς και τεχνικές διαχείρισης των συμπτωμάτων.

Για τον λόγο αυτό υπάρχουν ειδικοί, οι οποίοι και στη χώρα μας διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση, ώστε να είναι σε θέση να βοηθήσουν τις ασθενείς να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους και, τελικά, να βελτιώσουν την ποιότητα της καθημερινότητάς τους και της ζωής τους".


Πηγή: www.capital.gr