Covid-19 και πολλαπλή σκλήρυνση

Η μελέτη εν συντομία

Τα περισσότερα άτομα με ΣΚΠ που αναπτύσσουν Covid-19 θα έχουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα και δεν θα αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές που απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη. Ωστόσο, μπορεί να εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του Covid-19. Αυτή η μελέτη σχεδιάστηκε για να ανακαλύψει πόσο καλά αναρρώνουν τα άτομα με ΣΚΠ από ήπιο έως μέτριο Covid-19 και τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανάρρωση.

7.977 άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας συμμετείχαν στη μελέτη UK MS Register Covid-19. Τα άτομα που ανέφεραν ότι είχαν Covid-19 κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια ανά δεκαπενθήμερο μέχρι να θεωρήσουν ότι έχουν αναρρώσει πλήρως από τον Covid-19. Αναλύθηκε η συσχέτιση μεταξύ της ανάρρωσης από τον Covid-19 και παραγόντων όπως η ηλικία, το φύλο, ο τύπος της ΣΚΠ, τα επίπεδα αναπηρίας και η κατάσταση ψυχικής υγείας.

Στην τελική ανάλυση συμπεριλήφθηκαν τακτικές ενημερώσεις από 571 συμμετέχοντες.
Τα περισσότερα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας που ανέπτυξαν Covid-19 ανάρρωσαν μέσα σε 10 ημέρες κατά μέσο όρο. Περίπου το 30% παρουσίασε συμπτώματα Covid-19 για περισσότερες από 4 εβδομάδες και περίπου το 12% για περισσότερες από 12 εβδομάδες. Τα άτομα με υψηλότερη αναπηρία, προβλήματα ψυχικής υγείας και οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επίμονα συμπτώματα. Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν ότι τα αποτελέσματα θα παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για την προσαρμογή της αποκατάστασης μετά την Covid-19. Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία του εμβολιασμού κατά του Covid-19 σε όσους είναι πιο ευάλωτοι σε μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Η μελέτη αναλυτικότερα

Ιστορικό

Τα περισσότερα άτομα με ΣΚΠ που αναπτύσσουν Covid-19 θα έχουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα και δεν θα αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές που απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη. Ωστόσο, μπορεί να εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του Covid-19. Αυτή η μελέτη σχεδιάστηκε για να ανακαλύψει πόσο καλά αναρρώνουν τα άτομα με ΣΚΠ από ήπιο έως μέτριο Covid-19 και τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανάρρωση.

Πώς πραγματοποιήθηκε αυτή η μελέτη

7.977 άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας συμμετείχαν στη μελέτη UK MS Register Covid-19(ο σύνδεσμος είναι εξωτερικός). Τα άτομα που ανέφεραν ότι είχαν Covid-19 κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια ανά δεκαπενθήμερο μέχρι να θεωρήσουν ότι έχουν αναρρώσει πλήρως από τον Covid-19. Το ερωτηματολόγιο ρωτούσε τους συμμετέχοντες ποια συμπτώματα του Covid-19 εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν. Λεπτομέρειες ιστορικού για κάθε συμμετέχοντα, τις οποίες είχε δώσει προηγουμένως, τηρούνται ως μέρος του Μητρώου. Οι λεπτομέρειες που τηρούνται περιλαμβάνουν την ηλικία, το φύλο, τον τύπο της ΣΚΠ, τα επίπεδα αναπηρίας και την κατάσταση ψυχικής υγείας. Η συσχέτιση μεταξύ της ανάρρωσης από τον Covid-19 και αυτών των λεπτομερειών του ιστορικού αναλύθηκε για να βρεθούν παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ανάρρωση.

Τι βρέθηκε;

1096 συμμετέχοντες ανέφεραν ότι είχαν Covid-19 και από αυτούς οι 599 παρείχαν τακτικές ενημερώσεις για την ανάρρωσή τους από τον Covid. 28 συμμετέχοντες (4,7%) νοσηλεύτηκαν λόγω της λοίμωξης Covid και αποκλείστηκαν από την τελική ανάλυση 571 ατόμων.
Το 77,8% ανέφερε πλήρη ανάκαμψη από τον Covid-19 εντός της περιόδου μελέτης. Ο μέσος χρόνος ανάρρωσης ήταν 10 ημέρες.

Τουλάχιστον 165 συμμετέχοντες (29,7%) είχαν συμπτώματα Covid-19 που διήρκεσαν για περισσότερες από 4 εβδομάδες και 69 (12,4%) για περισσότερες από 12 εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες με προ-Covid αυτοαξιολογημένο EDSS βαθμολογίες άνω του 7 (δεν μπορούν να περπατήσουν περισσότερα από 5 μέτρα με βοήθημα βάδισης), οι συμμετέχοντες με πιθανό άγχος ή/και κατάθλιψη πριν από τον Covid-19 και οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν καθυστερημένη ανάρρωση. Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την ΣΚΠ, όπως η διάρκεια της νόσου ή οι θεραπείες τροποποίησης της νόσου δεν φάνηκε να επηρεάζουν την ανάρρωση από τον Covid-19.

Περισσότερο από το 80% των συμμετεχόντων με επίμονα συμπτώματα Covid-19 είχαν συμπτώματα που δεν ήταν τυπικά για την ΠΣ, όπως αναπνευστικές δυσκολίες, πονόλαιμο, στομαχόπονο και διάρροια.

Τι σημαίνει;

Τα καλά νέα από αυτή τη μελέτη είναι ότι τα περισσότερα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας που ανέπτυξαν Covid-19 ανάρρωσαν μέσα σε 10 ημέρες κατά μέσο όρο. Περίπου το 30% παρουσίασε συμπτώματα Covid-19 για περισσότερες από 4 εβδομάδες και περίπου το 12% για περισσότερες από 12 εβδομάδες. Τα άτομα με υψηλότερη αναπηρία, προβλήματα ψυχικής υγείας και οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επίμονα συμπτώματα. Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν ότι τα αποτελέσματα θα παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για την προσαρμογή της αποκατάστασης μετά την Covid-19. Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία του εμβολιασμού κατά του Covid-19 σε εκείνους που είναι πιο ευάλωτοι στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της μόλυνσης.

Garjani A, Middleton RM, Nicholas R, Evangelou N.
Recovery from Covid-19 in multiple sclerosis: a prospective and longitudinal cohort study of the United Kingdom Multiple Sclerosis Register.
Neurology Neuroimmunology and Neuroinflammation 2022; 9: e1118.


Πηγή : mstrust.org.uk