Νευροοφθαλμολογικές εκδηλώσεις συναντώνται συχνά σε άτομα με  σκλήρυνση κατά πλάκας

Νευροοφθαλμολογικές εκδηλώσεις συναντώνται συχνά σε άτομα με  σκλήρυνση κατά πλάκας  (ΣΚΠ) και άλλες φλεγμονώδεις διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ), συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών του οπτικού φάσματος της νευρομυελίτιδας (NMOSDs) και της νόσου που σχετίζεται με τη γλυκοπρωτεΐνη IgG των ολιγοδενδροκυττάρων της μυελίνης (MOGAD).

Τα προσβεβλημένα άτομα μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα με το πώς βλέπουν τον κόσμο (συμπτώματα οπτικής οδού προσαγωγών) ή/και πόσο ομαλά κινούνται τα μάτια τους μαζί (διαταραχές της οπτικής οδού απαγωγών). 

Η οπτική νευρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης βλάβη του οπτικού νεύρου που προκαλεί απώλεια όρασης, η οποία είναι κοινή σε ασθενείς με ΣΚΠ και άλλες φλεγμονώδεις διαταραχές του ΚΝΣ. Στην πραγματικότητα, περίπου το 20% των ασθενών με ΣΚΠ παρουσιάζουν οπτική νευρίτιδα ως την πρώτη κλινική εκδήλωση της νόσου. 

Η ετήσια επίπτωση της οπτικής νευρίτιδας είναι 1-5 ανά 100.000 ετησίως.  Η πλειονότητα των περιπτώσεων οπτικής νευρίτιδας που συναντώνται στην κλινική πράξη είναι είτε σποραδικές είτε σχετίζονται με την ΣΚΠ. Σε επίπεδο πληθυσμού, η οπτική νευρίτιδα που σχετίζεται με διαταραχές του οπτικού φάσματος νευρομυελίτιδας (NMOSDs) και η νόσος που σχετίζεται με τη γλυκοπρωτεΐνη IgG των ολιγοδενδροκυττάρων της μυελίνης (MOGAD) αντιπροσωπεύει το 9% των περιπτώσεων οπτικής νευρίτιδας.

Μερικά άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλα φλεγμονώδη σύνδρομα του ΚΝΣ μπορεί επίσης να εμφανίσουν ομώνυμα ελαττώματα οπτικού πεδίου που προκαλούνται από βλάβες σε ρετροχιασικές ή οπισθογονικές περιοχές της προσαγωγής οπτικής οδού.

Οι βλάβες της οπτικής οδού των απαγωγών μπορούν να δημιουργήσουν μια αντίληψη παλμοψίας, μια οπτική διαταραχή στην οποία τα αντικείμενα φαίνονται να κουνιούνται ή να κινούνται λόγω του  νυσταγμού  (ακούσιες κινήσεις των ματιών). Οι απομυελινωτικές βλάβες στο εγκεφαλικό στέλεχος και/ή στην παρεγκεφαλίδα μπορεί να οδηγήσουν σε οφθαλμική κακή ευθυγράμμιση που προκαλείται από παράλυση του βλέμματος ή βλάβη στα οφθαλμικά κινητικά κρανιακά νεύρα. Η προκύπτουσα οφθαλμική κακή ευθυγράμμιση μπορεί να προκαλέσει οριζόντια, κάθετη ή/και λοξή διπλωπία.

Η θέαση 2 αντικειμένων αντί για 1 ( διπλωπία ) με διόφθαλμη όψη μπορεί να προκύψει από οφθαλμική κακή ευθυγράμμιση που προκαλείται από βλάβες στο εγκεφαλικό στέλεχος και την παρεγκεφαλίδα.
Επειδή οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες φλεγμονώδεις διαταραχές του ΚΝΣ που έχουν οπτικά συμπτώματα συχνά αναζητούν οφθαλμική φροντίδα για αυτά τα συμπτώματα, οι ειδικοί στην οφθαλμική φροντίδα διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στον εντοπισμό των οπτικών διαταραχών που μπορεί είτε να αντιπροσωπεύουν την πρώτη κλινική εκδήλωση της ΣΚΠ είτε να επηρεάσουν άτομα με καθιερωμένες διαγνώσεις . 

Ειδικές εκτιμήσεις

Ασθενείς με διαταραχές της όρασης στο πλαίσιο ύποπτης ή εγκατεστημένης σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ) ή άλλης φλεγμονώδους διαταραχής του ΚΝΣ θα πρέπει να προειδοποιούνται ώστε να αποφεύγουν δραστηριότητες που παρουσιάζουν κίνδυνο ασφάλειας για τους ίδιους ή τους άλλους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να απαιτήσει από τον ασθενή να σταματήσει να οδηγεί, τουλάχιστον προσωρινά.