κακός ύπνος

Δεν υπάρχει τίποτα σαν έναν καλό βραδινό ύπνο για να αποκατασταθεί κανείς σωματικά, διανοητικά και συναισθηματικά. Δυστυχώς, περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους με ΣΚΠ αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον ύπνο. Ο ανεπαρκής ύπνος οδηγεί σε κόπωση, το πιο κοινό και ένα από τα πιο εξουθενωτικά συμπτώματα της ΣΚΠ. 

Προκαλεί επίσης υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, έλλειψη διανοητικής διαύγειας και μειωμένη ικανότητα χρήσης των πόρων του για την επίλυση προβλημάτων. Μπορούν να εντοπιστούν πολλές πιθανές αιτίες προβλημάτων ύπνου για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, όπως: προβλήματα ουροδόχου κύστης, κατάθλιψη, σπαστικότητα και συχνές κινήσεις των ποδιών, δυσκολία στην αλλαγή θέσης στο κρεβάτι και κακή υγιεινή ύπνου.

Αιτίες των προβλημάτων ύπνου στη σκλήρυνση κατά πλάκας

Συχνή νυχτερινή ούρηση

Η ανάγκη για ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας, που αναφέρεται ως νυκτουρία, είναι πιθανώς ο πιο κοινός ένοχος για τη διακοπή του ύπνου για τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας. Τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης είναι κοινά στη σκλήρυνση κατά πλάκας και πολλοί άνθρωποι πρέπει να χρησιμοποιούν το μπάνιο πολλές φορές κάθε βράδυ. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ανακτήσουν τον ύπνο τους αφού σηκωθούν μία φορά, αλλά γίνεται όλο και πιο δύσκολο να κοιμηθούν ήσυχοι όταν ο ύπνος διακόπτεται πολλές φορές τη νύχτα λόγω της ανάγκης για ούρηση.

Ευτυχώς, ένας αριθμός λύσεων είναι διαθέσιμος για τη συχνοουρία στη ΣΚΠ. Η διαβούλευση με έναν ουρολόγο (ιατρό που ειδικεύεται στις ουροποιητικές δυσκολίες) είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Εάν έχετε νυκτουρία και/ή τη συχνή ή επείγουσα ανάγκη να ουρήσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, ζητήστε από τον νευρολόγο σας να σας παραπέμψει σε έναν ουρολόγο με εμπειρία σε ασθενείς με ΣΚΠ και που έχει εμπειρία στη θεραπεία των συμπτωμάτων μιας νευρογενούς κύστης.

Στρατηγικές για βοήθεια: Μερικοί άνθρωποι με τη συχνή και επείγουσα ανάγκη να ουρήσουν περιορίζουν την πρόσληψη υγρών, αλλά αυτή δεν είναι μια υγιής πρακτική και μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα. Πίνετε κανονικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά πιείτε το τελευταίο σας ποτό περίπου τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο. 

Τα ποτά με καφεΐνη διεγείρουν την ουροδόχο κύστη, επομένως μειώστε την πρόσληψη καφεΐνης ή πίνετε ποτά με καφεΐνη μόνο το πρωί. Τα αλκοολούχα ποτά συχνά προκαλούν νυχτερινή ούρηση, επομένως μην πίνετε αλκοολούχα ποτά αργά το βράδυ. Θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καφεΐνη και το αλκοόλ που πρέπει να ακολουθήσετε.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη παρεμβαίνει στην ικανότητα του ατόμου να κοιμάται. Ένα από τα κύρια συμπτώματα της κατάθλιψης είναι ο κακός ύπνος. Το «πρωινό ξύπνημα» είναι ένα κοινό πρόβλημα ύπνου σε άτομα με κατάθλιψη. Τα άτομα με αυτό το πρόβλημα μπορούν να αποκοιμηθούν, αλλά ξυπνούν τις πρώτες πρωινές ώρες και δεν μπορούν να ξανακοιμηθούν. Η γνώση των άλλων συμπτωμάτων της κατάθλιψης μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν η κατάθλιψη παρεμβαίνει στον ύπνο σας. Τα κοινά σημάδια της κατάθλιψης περιλαμβάνουν:

  • Αίσθημα χαμηλού ή πεσμένου
  • Κακή όρεξη ή υπερκατανάλωση τροφής
  • Χαμηλή ενέργεια
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Δυσκολία στην προσοχή και τη συγκέντρωση
  • Αίσθημα απελπισίας

Στρατηγικές για βοήθεια: Η καλύτερη θεραπεία για την κατάθλιψη στη ΣΚΠ είναι ο συνδυασμός συμβουλευτικής και φαρμακευτικής αγωγής. Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε κατάθλιψη, μιλήστε με τον νευρολόγο ή τον γιατρό της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή αναζητήστε θεραπεία από έναν πάροχο ψυχικής υγείας. Η άσκηση βοηθά επίσης την κατάθλιψη, αλλά δεν αντικαθιστά την επαγγελματική βοήθεια.

Τα κοινά φάρμακα για την κατάθλιψη σε άτομα με ΣΚΠ περιλαμβάνουν τους SSRI (εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης), συμπεριλαμβανομένων των Prozac® (φλουοξετίνη), Zoloft® (σερτραλίνη), Paxil® (παροξετίνη), Celexa® (σιταλοπράμη) και Lexapro® (εσκιταλοπράμη). Ένα αντικαταθλιπτικό NDRI (αναστολέας επαναπρόσληψης νορεπινεφρίνης-ντοπαμίνης), το Wellbutrin® (βουπροπιόνη), χρησιμοποιείται επίσης συνήθως για τη θεραπεία της κατάθλιψης στη ΣΚΠ.

Σπαστικότητα

Η σπαστικότητα είναι ένα κοινό σύμπτωμα της ΣΚΠ, η οποία χαρακτηρίζεται από σφίξιμο των μυών και μερικές φορές ακόμη και άκαμπτο. Η σπαστικότητα μπορεί να είναι πολύ άβολη ή ακόμα και επώδυνη και οι κινήσεις των άκρων μπορεί επίσης να σχετίζονται με σπαστικότητα. Ο πόνος από σπαστικότητα μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο.

Στρατηγικές για βοήθεια: Τα φάρμακα για τη σπαστικότητα περιλαμβάνουν βακλοφένη (παλαιότερα διαθέσιμη ως Lioresal®), Flexeril® (κυκλοβενζαπρίνη), Zanaflex® (τιζανιδίνη) και ενέσεις Botox® για σοβαρή σπαστικότητα. Η άσκηση και οι διατάσεις μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της σπαστικότητας και συνιστάται η διαβούλευση με έναν φυσιοθεραπευτή. Εάν εσείς ή ο σύντροφός σας παρατηρήσετε ότι έχετε πολλές κινήσεις των άκρων ή/και δυσφορία τη νύχτα, συμβουλευτείτε τον νευρολόγο σας.

Θέση ύπνου

Το ανθρώπινο σώμα δεν ήταν σχεδιασμένο για να κοιμάται σε μια θέση όλη τη νύχτα. Το δέρμα και οι ιστοί μας υφίστανται μεγάλη πίεση από το βάρος του σώματός μας όταν κοιμόμαστε. Επομένως, πρέπει να κινούμαστε και να αλλάξουμε θέση πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όταν αλλάζουμε θέση, ξυπνάμε για λίγο, αλλά αν κοιμόμαστε καλά, ξανακοιμόμαστε και δεν θυμόμαστε καν ότι ξυπνήσαμε. Μερικοί άνθρωποι με κινητικά προβλήματα λόγω σκλήρυνσης κατά πλάκας έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να μετακινούνται στο κρεβάτι τη νύχτα. Ο πόνος και η ενόχληση που προέρχονται από το δέρμα και τους ιστούς που έρχονται σε επαφή με το κρεβάτι μπορούν να κρατήσουν ένα άτομο ξύπνιο.

Στρατηγικές για βοήθεια: Εάν το στρίψιμο στο κρεβάτι είναι δύσκολο, τοποθετήστε ράγες στη μία πλευρά του κρεβατιού σας, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας για να αλλάξετε θέση. Μερικές φορές οι σύντροφοι κανονίζουν να στραφούν στον σύντροφο που έχει σκλήρυνση κατά πλάκας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Θα πρέπει να φροντίσετε να μην κάνετε τον σύντροφό σας να χάσει πολύ ύπνο με το καθήκον να σας γυρίσει στο κρεβάτι. Η συζήτηση με τον νευρολόγο ή τον φυσιοθεραπευτή σας για αυτό το πρόβλημα μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη.

Υγιεινή ύπνου

Σκεφτόμαστε κυρίως συνήθειες όταν είμαστε στο πλαίσιο «κακών συνηθειών», όπως το κάπνισμα ή το μάσημα των νυχιών μας. Αλλά οι συνήθειες μπορεί να είναι είτε κακές είτε καλές συνήθειες και οι καλές συνήθειες μπορούν να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε. Ο όρος «Υγιεινή ύπνου» σχετίζεται με τις συνήθειές μας στην κρεβατοκάμαρα, στο κρεβάτι και σε σχέση με τον ύπνο μας.

Στρατηγικές για βοήθεια: Πολλά προβλήματα ύπνου στη ΣΚΠ και στον γενικό πληθυσμό μπορούν να λυθούν αλλάζοντας τις συνήθειές μας σχετικά με τον ύπνο, βελτιώνοντας την υγιεινή του ύπνου μας (ή τις συνήθειες ύπνου). Ακολουθεί μια προσαρμογή του τυπικού προγράμματος για τη βελτίωση της υγιεινής του ύπνου:

  • Χρησιμοποιήστε το κρεβάτι σας μόνο για ύπνο και σεξ
  • Μειώστε τη χρήση διεγερτικών (καφεΐνη) αργότερα μέσα στην ημέρα. αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ το βράδυ
  • Πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ
  • Σταματήστε να εργάζεστε, να κάνετε τηλεφωνήματα ή να συμμετέχετε σε οποιαδήποτε αγχωτική δραστηριότητα δύο ώρες πριν τον ύπνο
  • Ρυθμίστε το ξυπνητήρι σας για οκτώ ώρες μετά τον ύπνο
  • Όταν πέσετε στο κρεβάτι, σκεφτείτε ευχάριστες αναμνήσεις από το παρελθόν. προσπαθήστε να θυμάστε όλο και περισσότερες λεπτομέρειες
  • Εάν δεν έχετε αποκοιμηθεί μετά από 20 λεπτά, σηκωθείτε από το κρεβάτι
  • Μόλις σηκωθείτε από το κρεβάτι, καθίστε σε μια άνετη καρέκλα σε ένα ήσυχο μέρος και διαβάστε κάτι που δεν είναι διεγερτικό. όταν αισθάνεστε ότι είστε έτοιμοι να κοιμηθείτε, επιστρέψτε στο κρεβάτι, αλλά επαναλάβετε τα βήματα 6 και 7, όσες φορές χρειάζεται
  • Διακόψτε τον μεσημεριανό ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας

Όσον αφορά το αλκοόλ, γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοολούχου ποτού μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να αποκοιμηθεί. Αυτό που οι άνθρωποι συχνά δεν συνειδητοποιούν, ωστόσο, είναι ότι το αλκοόλ έχει μια επίδραση «ανάκαμψης», αναγκάζοντας τους ανθρώπους να ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, προκαλεί στους ανθρώπους να χρειάζεται να ουρούν πιο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας, μια άλλη αιτία απώλειας ύπνου.

Συνιστάται να συνεργαστείτε με έναν εκπαιδευμένο ψυχολόγο για το πρόγραμμα υγιεινής του ύπνου σας, καθώς ένα πρόγραμμα συχνά χρειάζεται να εξατομικεύεται ή να «προσαρμόζεται» για κάθε άτομο και να προσαρμόζεται με την πάροδο του χρόνου. Όταν οι άνθρωποι προσπάθησαν να βελτιώσουν την υγιεινή του ύπνου τους και δεν μπόρεσαν να βελτιώσουν τον ύπνο τους, μερικές φορές χρησιμοποιούν φάρμακα για να τους βοηθήσουν να κοιμηθούν.

Θα βρείτε πολλές διαφημίσεις στην τηλεόραση για βοηθήματα ύπνου και όλες δείχνουν ένα άτομο ανανεωμένο το πρωί. Οι περισσότεροι άνθρωποι που χρησιμοποιούν «υπνωτικά χάπια» δεν ξυπνούν ανανεωμένοι. Αντίθετα, ξυπνούν νιώθοντας υπνηλία.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τα υπνωτικά χάπια.

Μια παλαιότερη μορφή αντικαταθλιπτικών (τρικυκλικά) χρησιμοποιείται μερικές φορές επειδή είναι ηρεμιστικά. Αυτοί οι τύποι αντικαταθλιπτικών δεν αποτελούν συνήθεια και ένα άτομο μπορεί να σταματήσει ανά πάσα στιγμή. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι το συμπλήρωμα μελατονίνης είναι χρήσιμο. Εάν χρησιμοποιούνται περιστασιακά, μπορούν να ληφθούν αντιισταμινικά όπως το Benadryl® (διφαινυδραμίνη HCI) για τις ηρεμιστικές παρενέργειές τους. Αλλά και πάλι, τα περισσότερα προβλήματα ύπνου μπορούν να λυθούν χωρίς φάρμακα.

Εάν δεν κοιμάστε καλά τη νύχτα, αξίζει τον κόπο να βρείτε λύσεις στα προβλήματα ύπνου σας, ώστε να μπορείτε να έχετε καλύτερη ποιότητα και αυξημένη ποσότητα ύπνου. Οι περισσότεροι από εμάς χρειαζόμαστε 7 1/2 έως 9 ώρες ύπνου και κάποιοι χρειάζονται περισσότερες. Χωρίς αρκετό ύπνο, η κούραση μπορεί να γίνει μεγάλο πρόβλημα. Αλλά εάν εξετάσετε τι παρεμποδίζει τον καλό βραδινό ύπνο, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να επιλύσετε τα προβλήματα ύπνου σας, θα αισθάνεστε καλύτερα και θα αισθάνεστε λιγότερη κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Καλόν ύπνο!

Πηγή : mymsaa.org