υγιεινό πιάτο με φαγητό

Η υιοθέτηση ορισμένων καλών συνηθειών μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας) να διαχειριστούν καλύτερα τη νόσο τους.

Οι περισσότεροι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας) παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις των συμπτωμάτων τους. Το τι όμως προκαλεί τις εξάρσεις, παραμένει μυστήριο.

Μία πιθανή αιτία ενδέχεται να είναι το στρες ή κάποιες λοιμώξεις. Ό,τι κι αν συμβαίνει, οι ασθενείς πρέπει να έχουν διαρκώς το νου τους για την εμφάνιση νέου επεισοδίου μυϊκής αδυναμίας, μουδιάσματος, θόλωσης της όρασης, κόπωσης ή άλλου συμπτώματος.

Προσπαθούν επίσης να βρουν τρόπους για να καθυστερήσουν και να αμβλύνουν όσο περισσότερο μπορούν τις υποτροπές. Ωστόσο πρέπει να έχουν το νου τους.

«Οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση βρίσκουν συχνά συμβουλές ευεξίας στο διαδίκτυο. Οι συμβουλές αυτές, όμως, συχνά δεν έχουν επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση», λέει η νευρολόγος Dr Mary Rensel, επίκουρη καθηγήτρια στο Κολλέγιο Ιατρικής Learner της Cleveland Clinic, στο Οχάιο.

«Έτσι είναι εύκολο να υιοθετήσουν και να πληρώσουν πολλά χρήματα για προϊόντα και προγράμματα που επηρεάζουν λίγο έως καθόλου την πολλαπλή σκλήρυνση».

Υπάρχουν όμως και κάποια πράγματα που μπορεί να τους βοηθήσουν. Η Dr Rensel, η οποία είναι διευθύντρια του Προγράμματος Υγείας & Ευεξίας στην Πολλαπλή Σκλήρυνση της Cleveland Clinic, συνιστά σε όλους τους ασθενείς τα εξής:

Να ακολουθείτε μεσογειακή διατροφή, φτωχή σε αλάτι

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτό την καθιστά πολύτιμη για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, διότι πάσχουν από μία φλεγμονώδη νόσο του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Επιπλέον, άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει τη μεσογειακή διατροφή με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου. Μπορεί επίσης να ελαττώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου.

Μεσογειακή διατροφή είναι η παραδοσιακή ελληνική διατροφή, που περιέχει πολλά:

  • Ψάρια
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Λαχανικά, όσπρια, φρούτα
  • Ξηρούς καρπούς
  • Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους

Όσον αφορά το αλάτι, μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερκατανάλωσή του σχετίζεται με τις υποτροπές της πολλαπλής σκλήρυνσης. Επομένως οι πάσχοντες από αυτήν δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 2.000 mg νατρίου την ημέρα, λέει η Dr Rensel.

Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα. Για να την επιτύχετε, προσπαθήστε να περιορίσετε στο ελάχιστο (έως καθόλου) το αλάτι που προσθέτετε στο φαγητό σας. Και αυτό, διότι όλα τα τρόφιμα περιέχουν αλάτι (νάτριο) και όσο πιο επεξεργασμένα είναι, τόσο περισσότερο περιέχουν.

Να διαβάζετε, λοιπόν, τις ετικέτες των τροφίμων για να επιλέγετε όσα έχουν ελάχιστο νάτριο. Και αντί για αλάτι, να βάζετε στο φαγητό σας περισσότερα μπαχαρικά, μυρωδικά, σκόρδο και κρεμμύδι.

Να γυμνάζεστε καθημερινά

Μισή ώρα περπάτημα την ημέρα μπορεί να βελτιώσει την κόπωση που βασανίζει τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση. Είναι επίσης πιθανό να βελτιώνει και ορισμένες εγκεφαλικές λειτουργίες.

Δοκιμάστε, λοιπόν, όποια άσκηση σας αρέσει, αρκεί να είναι αεροβική και να ασχολείστε με αυτήν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα.

Διατηρήστε σε υγιή όρια τη βιταμίνη D

Πολλές μελέτες συσχετίζουν την έλλειψη και την ανεπάρκεια της βιταμίνης D με την πολλαπλή σκλήρυνση. Όπως δείχνουν, όσοι έχουν τα υψηλότερα επίπεδά της στο αίμα τους, διατρέχουν τον μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο.

Επιπλέον, οι πάσχοντες από υποτροπιάζουσες μορφές πολλαπλής σκλήρυνσης συχνά έχουν χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης απ’ ό,τι οι υγιείς συνομήλικοί τους.

Φροντίστε, λοιπόν, να διατηρείτε τα επίπεδα της D στο αίμα σας μεταξύ 40 και 70 ng/ml, συνιστά η Dr Rensel.

Μην καπνίζετε και μην χρησιμοποιείτε προϊόντα καπνού

Μελέτες δείχνουν ότι οι καπνιστές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση. Επιπλέον, οι πάσχοντες από τη νόσο που καπνίζουν, έχουν περισσότερες υποτροπές και αναπηρία.

Αν λοιπόν καπνίζετε, πρέπει να το κόψετε. Συμβουλευθείτε τον νευρολόγο σας για φαρμακευτικά βοηθήματα (π.χ. επιθέματα και τσίχλες νικοτίνης), και προγράμματα συμπεριφορικής στήριξης.

Να κάνετε θεραπεία για τις ψυχικές διαταραχές

Η κατάθλιψη και οι διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης είναι συχνές στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση. Δυστυχώς, όμως, μπορεί να επιδεινώσουν την κόπωση και τα προβλήματα νοητικής λειτουργίας.

Είναι επομένως απαραίτητο να κάνετε θεραπεία για τις ψυχικές διαταραχές τις οποίες ενδεχομένως έχετε εκδηλώσει. Η επιτυχής αντιμετώπισή τους μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής αλλά και την έκβαση της νόσου σας, τονίζει η Dr Rensel.

Πηγή : www.iatropedia.gr