Αυξημένη φλεγμονή COVID-19

Υπάρχει έλλειψη κατανόησης ως προς το γιατί μερικοί άνθρωποι υποφέρουν από μακροχρόνια συμπτώματα μετά τη μόλυνση από τον COVID-19. Μια νέα μελέτη από το Karolinska Institutet στη Σουηδία, το Helmholtz Centre Munich (HMGU) και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM), και τα δύο στη Γερμανία, δείχνει τώρα ότι ένας συγκεκριμένος τύπος ανοσοκυττάρων που ονομάζονται μακροφάγα εμφανίζει αλλοιωμένη φλεγμονώδη και μεταβολική έκφραση αρκετούς μήνες μετά. ήπιο COVID-19. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Mucosal Immunology.

«Μπορούμε να δείξουμε ότι τα μακροφάγα από άτομα με ήπιο COVID-19 παρουσιάζουν μια αλλοιωμένη φλεγμονώδη και μεταβολική έκφραση για τρεις έως πέντε μήνες μετά τη μόλυνση», λέει ο Craig Wheelock , καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής Βιοχημείας και Βιοφυσικής , Ινστιτούτο Karolinska και ένας των συγγραφέων της μελέτης. «Αν και η πλειονότητα αυτών των ανθρώπων δεν είχε κανένα επίμονο σύμπτωμα, το ανοσοποιητικό τους σύστημα ήταν πιο ευαίσθητο από αυτό των υγιών ομολόγων τους».

Τα μακροχρόνια συμπτώματα είναι σχετικά κοινά μετά από σοβαρή λοίμωξη COVID-19, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσουν ορισμένα άτομα με προηγούμενη ήπια νόσο. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την κατανόηση των μακροχρόνιων ανοσιακών εκτροπών σε ασθενείς που έχουν αναρρώσει από την οξεία φάση της λοίμωξης.

Για να εξετάσουν αυτή την πτυχή, οι ερευνητές στην τρέχουσα μελέτη ανέλυσαν δείγματα αίματος από 68 άτομα με προηγούμενη ήπια λοίμωξη COVID-19 και μια ομάδα ελέγχου 36 ατόμων που δεν είχαν COVID-19.

Οι ερευνητές απομόνωσαν τα μακροφάγα στο εργαστήριο και τα διέγειραν με πρωτεΐνη ακίδας, στεροειδή και λιποπολυσακχαρίτες (LPS), ένα μόριο που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα κύτταρα στη συνέχεια αναλύθηκαν με RNA για τη μέτρηση των ενεργών γονιδίων. Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης την παρουσία εικοσανοειδών μορίων σηματοδότησης, τα οποία αποτελούν θεμελιώδες χαρακτηριστικό της φλεγμονής. 

Απροσδόκητη ανακάλυψη

«Δεν αποτελεί έκπληξη η εύρεση μεγάλου αριθμού μορίων εικοσανοειδών σε άτομα με COVID-19 καθώς η ασθένεια προκαλεί φλεγμονή, αλλά ήταν περίεργο ότι εξακολουθούσαν να παράγονται σε υψηλές ποσότητες αρκετούς μήνες μετά τη μόλυνση», λέει ο Craig Wheelock.

Η μελέτη έδειξε επίσης υψηλότερη συγκέντρωση λευκοτριενίων, τα οποία είναι ένας τύπος προφλεγμονωδών μορίων που είναι γνωστό ότι προκαλούν άσθμα. 

«Είναι πολύ εντυπωσιακό ότι η συγκέντρωση λευκοτριενίων παραμένει αυξημένη στα μακροφάγα σε άτομα που είχαν ήπιο COVID-19», λέει η αντίστοιχη συγγραφέας της μελέτης Julia Esser-von Bieren , επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Helmholtz Centre του Μονάχου και στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου. «Τα λευκοτριένια είναι βασικοί μεσολαβητές του άσθματος, αλλά εμπλέκονται επίσης στην αντιική άμυνα του ξενιστή κατά της γρίπης. Μια παρατεταμένη αύξηση μετά τη μόλυνση από SARS-CoV-2 θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη ευαισθησία στη φλεγμονή του αναπνευστικού, αλλά θα μπορούσε επίσης να βελτιώσει την αντιική ανοσία στον SARS-CoV-2 ή άλλους ιούς».

Καμία διαφορά μετά από 12 μήνες

Τα δείγματα αίματος συλλέχθηκαν σε δύο περιπτώσεις, τρεις έως πέντε μήνες μετά τη μόλυνση από SARS-CoV-2 και μετά από 12 μήνες. Σε τρεις έως πέντε μήνες, περίπου το 16 τοις εκατό ανέφερε επίμονα ήπια συμπτώματα ενώ το υπόλοιπο ήταν χωρίς συμπτώματα. Στους 12 μήνες, κανένας δεν ανέφερε επίμονα συμπτώματα και δεν υπήρχε πλέον διαφορά στους δείκτες φλεγμονής μεταξύ αυτών με προηγούμενη λοίμωξη COVID-19 και της υγιούς ομάδας ελέγχου.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η διάγνωση μετά την COVID-19 δεν εξετάστηκε ειδικά στη μελέτη και ως εκ τούτου χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να συνδεθούν άμεσα με αυτό που είναι επίσης γνωστό ως μακρύς COVID.

«Θα θέλαμε να κάνουμε μια αντίστοιχη μελέτη στην οποία θα συμμετέχουμε τόσο άτομα με σοβαρό COVID-19 όσο και άτομα χωρίς COVID-19 αλλά έχουν άλλο είδος αναπνευστικής νόσου, όπως η γρίπη», λέει ο Esser-von Bieren. «Στη συνέχεια θα εξετάσουμε εάν αυτό που προκαλεί τους ασθενείς με COVID-19 πλήττει και εκείνους με, για παράδειγμα, εποχική γρίπη». 


Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Swedish Heart-Lung Foundation, το German Research Foundation (DFG) και την Helmholtz Association. Ένας από τους συγγραφείς έχει λάβει χρηματοδότηση από την Allergopharma, την PLS Design και την Zeller AG.

Πηγή : news.ki.se