Μαγνητική τομογραφία

Η μαγνητική τομογραφία (MRI) είναι ένας μη επεμβατικός τύπος απεικονιστικού τεστ που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες υγείας για να ανιχνεύσουν τη δραστηριότητα της σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ) στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Η μαγνητική τομογραφία είναι το καλύτερο διαθέσιμο απεικονιστικό εργαλείο τόσο για τη διάγνωση όσο και για την παρακολούθηση της φλεγμονής στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Οι σαρώσεις μαγνητικής τομογραφίας προκαλούν μια μικρή ποσότητα των πρωτονίων στο σώμα για να ευθυγραμμιστούν με το ισχυρό μαγνητικό τους πεδίο. Στη συνέχεια, τα ραδιοκύματα διαπερνούν το σώμα, με αποτέλεσμα τα πρωτόνια να περιστρέφονται εκτός λειτουργίας.

Μόλις ο τεχνικός απενεργοποιήσει τα ραδιοκύματα, τα πρωτόνια επανέρχονται στην αρχική τους σειρά. Καθώς επιστρέφουν στην αρχική τους θέση, τα πρωτόνια απελευθερώνουν σήματα που μεταδίδονται σε έναν υπολογιστή. Στη συνέχεια, ο υπολογιστής μετατρέπει αυτά τα σήματα σε λεπτομερείς 2D και 3D εικόνες ιστών και οργάνων του σώματος.

Το μηχάνημα μαγνητικής τομογραφίας μοιάζει με ένα μεγάλο σωλήνα με ένα εξεταστικό τραπέζι στη μέση.

Πριν υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία, ένα άτομο πρέπει να αφαιρέσει τυχόν ρούχα ή προσωπικά αντικείμενα που μπορεί να περιέχουν μέταλλο.

Ένας επαγγελματίας υγείας τοποθετεί ένα κάλυμμα με επένδυση εν μέρει πάνω από το κεφάλι του ατόμου για να μην κινείται κατά τη διάρκεια της σάρωσης.

Το μηχάνημα μαγνητικής τομογραφίας κάνει δυνατούς θορύβους κατά τη διάρκεια της εξέτασεις. Ένα άτομο που υποβάλλεται σε σάρωση θα λάβει ωτοασπίδες ή ακουστικά για να βοηθήσει στη μείωση του θορύβου.

Τι μπορεί να πει μια μαγνητική τομογραφία για την ΣΚΠ;

Στην ΣΚΠ, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και καταστρέφει την προστατευτική επικάλυψη μυελίνης που περιβάλλει τα νεύρα.

Οι μαγνητικές τομογραφίες μπορούν να αναγνωρίσουν βλάβες που εμφανίζονται λόγω σκλήρυνσης κατά πλάκας. Οι βλάβες της ΣΚΠ μπορεί να παρουσιάζουν φλεγμονή της λευκής ουσίας, απομυελίνωση και ουλές ή σκλήρυνση. Οι σαρώσεις μπορούν να ενημερώσουν τους επαγγελματίες υγείας πότε οι βλάβες είναι νέες και αυξάνονται και πιθανώς πόσο βλαβερές είναι για τον εγκέφαλο.

Πάνω από το 90% των ατόμων με διάγνωση ΣΚΠ επιβεβαιώνεται με μαγνητική τομογραφία.

Μια μαγνητική τομογραφία μπορεί να αποκαλύψει πολλά πράγματα για την ΣΚΠ ενός ατόμου, όπως:

  • εάν υπάρχει υποτροπή στη ΣΚΠ
  • εάν η ΣΚΠ είναι ενεργή χωρίς επιδείνωση
  • εάν η ΣΚΠ είναι σταθερή χωρίς δραστηριότητα
  • εάν υπάρχει νέα ενεργή φλεγμονή
  • εάν δεν υπάρχουν στοιχεία δραστηριότητας

Συχνότητα μαγνητικής τομογραφίας

Οι επαγγελματίες υγείας χρησιμοποιούν μαγνητικές τομογραφίες για να επιβεβαιώσουν μια ύποπτη διάγνωση ΣΚΠ. Η πρώτη σάρωση μαγνητικής τομογραφίας χρησιμεύει ως σάρωση σύγκρισης, ειδικά στην αξιολόγηση του CIS.

Ένα άτομο με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να αναμένει να παρακολουθεί την κατάστασή του κάθε φορά 3–12 μήνες. Η συχνότητα με την οποία ένα άτομο πρέπει να υποβληθεί σε σαρώσεις εξαρτάται από τα ακόλουθα:

  • πόσο καιρό το άτομο έχει σκλήρυνση κατά πλάκας
  • οποιαδήποτε άλλη ιατρική πάθηση έχουν
  • ποιο είναι το τρέχον πρόγραμμα θεραπείας τους

Περίληψη

Οι σαρώσεις μαγνητικής τομογραφίας χρησιμοποιούν ισχυρά μαγνητικά πεδία και ραδιοκύματα για να δημιουργήσουν λεπτομερείς εικόνες του κεντρικού νευρικού συστήματος σε άτομα με ΣΚΠ. Είναι μια ασφαλής και μη επεμβατική εξέταση.

Οι επαγγελματίες υγείας συνήθως χρησιμοποιούν μαγνητικές τομογραφίες τόσο για τη διάγνωση της ΣΚΠ όσο και για να βοηθήσουν στην παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο ένα άτομο ανταποκρίνεται στη θεραπεία.