Προβλήματα ακοής άνδρας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια προοδευτική κατάσταση που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ). Μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων σε όλο το σώμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ΣΚΠ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ακοής ή άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία των αυτιών.

Η πορεία της ΣΚΠ είναι απρόβλεπτη και μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συμπτώματα σε διαφορετικούς ανθρώπους. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ακοής και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του εσωτερικού αυτιού, όπως απώλεια ακοής, εμβοές, προβλήματα ισορροπίας.

Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τις επιπλοκές της ακοής που σχετίζονται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, τις θεραπευτικές επιλογές και το πότε ένα άτομο πρέπει να επισκεφτεί γιατρό.

Μπορεί η ΣΚΠ να προκαλέσει προβλήματα ακοής;

Η ΣΚΠ δεν είναι απολύτως προβλέψιμη. Η πορεία της νόσου μπορεί να διαφέρει πολύ από το ένα άτομο στο άλλο και μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων σε διαφορετικούς ανθρώπους. Η ΣΚΠ που επηρεάζει διαφορετικές περιοχές του ΚΝΣ μπορεί να οδηγήσει σε συγκεκριμένα συμπτώματα σε κάθε περίπτωση.

Τα προβλήματα ακοής είναι μια ασυνήθιστη αλλά πιθανή επιπλοκή της σκλήρυνσης κατά πλάκας, που εμφανίζεται σε περίπου 6% των ατόμων με ΣΚΠ. Μπορεί να προκύψουν από βλάβη στα νευρικά μονοπάτια της ακοής που υπάρχουν στον εγκέφαλο και το εγκεφαλικό στέλεχος.

Δυσκολίες ακοής μπορεί να εμφανιστούν ως μέρος μιας επιδείνωσης της πάθησης. Αυτό αναφέρεται όταν τα παλιά συμπτώματα επιδεινώνονται ή εμφανίζονται νέα. Τα προβλήματα ακοής μπορεί να είναι ένα βραχυπρόθεσμο σύμπτωμα σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να βιώσουν μακροχρόνιες αλλαγές στην ακοή τους.

Ενώ είναι πιθανό η σκλήρυνση κατά πλάκας να προκαλέσει προβλήματα ακοής, υπάρχουν και άλλες πιο κοινές αιτίες όπως η γήρανση , η έκθεση σε δυνατούς θορύβους , το υπερβολικό κερί στο αυτί , η βλάβη στο τύμπανο και οι μολύνσεις του αυτιού.

ΣΚΠ και νευροαισθητήρια απώλεια ακοής

Νευροαισθητήρια απώλεια είναι ένας τύπος απώλειας ακοής που μπορεί να συμβεί μετά από βλάβη στις νευρικές οδούς του έσω αυτιού. Αν και η απώλεια ακοής δεν είναι κοινό σύμπτωμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, τα στοιχεία επισημαίνουν ότι στον πληθυσμό της ΣΚΠ υπερβαίνει κατά πολύ εκείνη του γενικού πληθυσμού.

Μπορεί να κάνει τους πιο απαλούς ήχους να είναι δύσκολο να ακουστούν και μπορεί να κάνει τους πιο δυνατούς ήχους να είναι ασαφείς ή να ακούγονται χαμηλά. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει ένα άτομο να κατανοήσει λέξεις σε σχέση με τους θορύβους του περιβάλλοντος.

ΣΚΠ και ξαφνική απώλεια ακοής

Ξαφνική νευροαισθητήρια απώλεια ακοής είναι μια ταχεία βλάβη της ακοής. Ένα άτομο μπορεί να χάσει μια αξιοσημείωτη ποσότητα ακοής ταυτόχρονα ή σε διάστημα λίγων ημερών. Ιατρικά, αυτό περιλαμβάνει απώλεια 30 ντεσιμπέλ ή περισσότερο της ικανότητας ακοής. Για σύγκριση, αυτό θα έκανε τους ψίθυρους πολύ δύσκολους ή να μην ακουστούν και θα έκανε τις κανονικές συνομιλίες να ακούγονται περίπου το ίδιο με τους ψίθυρους.

Αυτός ο τύπος απώλειας ακοής δεν έχει συχνά μια αναγνωρίσιμη αιτία, αλλά συνήθως συμβαίνει λόγω μιας υποκείμενης πάθησης που βλάπτει τα νεύρα ή τα αισθητήρια όργανα του εσωτερικού αυτιού.

Μια μελέτη του 2016 σημειώνει ότι η ξαφνική απώλεια ακοής είναι σπάνια στη σκλήρυνση κατά πλάκας και εμφανίζεται στο 3% των περιπτώσεων το πολύ. Ξαφνική απώλεια ακοής μπορεί να εμφανιστεί τόσο στα αρχικά στάδια της νόσου όσο και σε μεταγενέστερα στάδια καθώς η νόσος εξελίσσεται. Σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα που βιώνει ένα άτομο.

ΣΚΠ και απώλεια ακοής στο ένα αυτί

Η έρευνα δείχνει ότι η ξαφνική απώλεια ακοής στη ΣΚΠ είναι συνήθως μονόπλευρη, που σημαίνει ότι εμφανίζεται στο ένα αυτί και όχι στα δύο. Προσθέτει ότι η ξαφνική απώλεια ακοής στο ένα αυτί είναι επίσης το πιο κοινό σύμπτωμα που παρουσιάζει το αυτί στη ΣΚΠ. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί και στα δύο αυτιά. Η απώλεια ακοής μπορεί επίσης να ξεκινήσει από το ένα αυτί και στη συνέχεια να επηρεάσει το άλλο αυτί.

ΣΚΠ και εμβοές

Οι εμβοές είναι ένα σχετικά κοινό σύμπτωμα με μια σειρά από πιθανές αιτίες. Η γήρανση των αυτιών, η έκθεση σε δυνατούς ήχους ή ορισμένες καταστάσεις μπορεί να οδηγήσει σε εμβοές.

Οι εμβοές μπορεί να ακούγονται σαν κουδούνισμα στα αυτιά, αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος ήχος που μπορεί να εμφανιστεί. Μερικοί μπορεί να περιγράψουν τον ήχο των εμβοών ως:

  • βουίζει
  • σφύριγμα
  • κραυγές
  • βουητό
  • κάνοντας κλικ

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εμβοές εμφανίζονται στο 1% περίπου των περιπτώσεων ΣΚΠ. Οι εμβοές λόγω σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορεί να εμφανιστούν λόγω βλάβης των νεύρων που ελέγχουν το αυτί.

ΣΚΠ και άλλα προβλήματα ακοής

Η βλάβη στα νεύρα στην περιοχή μπορεί να οδηγήσει σε μερικά άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την ακοή σε ένα άτομο με ΣΚΠ. Ορισμένα προβλήματα ακοής που μπορεί να προκύψουν λόγω ΣΚΠ μπορεί να περιλαμβάνουν :
  • παραμορφώσεις ή αλλαγές στους ήχους
  • δυσκολία στην ακοή και στην κατανόηση της ομιλίας
  • αυξημένη ευαισθησία στους ήχους

Θεραπείες

Εάν εμφανιστούν ξαφνικά συμπτώματα ακοής σε κάποιον με γνωστή ΣΚΠ, ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει και να χορηγήσει κορτικοστεροειδή. Το Εθνικό Ινστιτούτο Κώφωσης και Άλλων Διαταραχών Επικοινωνίας  σημειώνει ότι ένας γιατρός μπορεί να χορηγήσει στεροειδή το συντομότερο δυνατό και μπορεί να τα προτείνει πριν επιστρέψουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων που επιβεβαιώνουν τη διάγνωση.

Η γρήγορη χορήγηση κορτικοστεροειδών μπορεί να είναι αποτελεσματική στον έλεγχο της βλάβης και στην αύξηση της πιθανότητας ανάκτησης της ακοής. Η καθυστέρηση της θεραπείας πιθανότατα θα μειώσει την αποτελεσματικότητα των θεραπειών.

Η έρευνα δείχνει ότι περίπου το 64% των ατόμων που έλαβαν θεραπεία με κορτικοστεροειδή παρουσίασαν πλήρη αποκατάσταση της ακοής μετά από ξαφνική απώλεια ακοής λόγω σκλήρυνσης κατά πλάκας. Ωστόσο, μερικοί μπορεί να μην εμφανίσουν πλήρη αποκατάσταση των συμπτωμάτων. Περίπου το 14% των ανθρώπων δεν παρουσίασαν αποκατάσταση της ακοής. 

Μερικές φορές μπορεί να απαιτούνται πρόσθετες θεραπείες για τη διαχείριση της μόνιμης απώλειας ακοής. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συσκευές όπως κοχλιακά εμφυτεύματα ή βοηθήματα ακοής για την ενίσχυση των ήχων ή την τόνωση της ακοής στον εγκέφαλο.

Θεραπείες στο σπίτι

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες στο σπίτι για τις διαταραχές της ακοής. Αντίθετα, ένα άτομο θα πρέπει να δει έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό για να βοηθήσει στη διάγνωση και τη θεραπεία του υποκείμενου ζητήματος για να έχει τις καλύτερες πιθανότητες ανάκαμψης.

Οι άνθρωποι μπορούν να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της θεραπείας αποφεύγοντας περαιτέρω βλάβη στα αυτιά. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αποφυγή να βάλετε οτιδήποτε στο αυτί, όπως μπατονέτες, οδοντογλυφίδες ή δάχτυλα, να ακούτε δυνατή μουσική ή τηλεόραση, να ακούτε δυνατά με ακουστικά ή να χειρίζεστε βαριά μηχανήματα χωρίς προστατευτικά ακοής.

Πότε να δείτε γιατρό

Όποιος ανησυχεί για συμπτώματα που σχετίζονται με την ακοή του, όπως δυσκολίες, κουδούνισμα ή εμβοές, θα πρέπει να επισκεφτεί το γιατρό του για πλήρη διάγνωση.

Επιπλέον, εάν ένα άτομο δεν έχει διάγνωση ΣΚΠ αλλά αρχίσει να παρατηρεί πρώιμα σημάδια, καλό είναι να επισκεφτεί το γιατρό του. Αν και αυτό μπορεί να διαφέρει σε κάθε περίπτωση, ορισμένα πρώιμα σημάδια της ΣΚΠ μπορεί να περιλαμβάνουν :

  • δυσκολίες με την ισορροπία
  • δυσκολίες ομιλίας
  • μούδιασμα και μυρμήγκιασμα
  • θολή όραση
  • πόνος και μυϊκοί σπασμοί
  • ευαισθησία στη ζέστη, όπως αίσθημα λιποθυμίας ή ζάλη σε υψηλές θερμοκρασίες
  • γενική κόπωση
  • πόνος
  • προβλήματα ούρων ή εντέρων
  • σεξουαλική δυσλειτουργία
  • δυσκολία στην κατάποση
  • γνωστικές δυσκολίες
  • αλλαγές στη διάθεση

Οποιοσδήποτε με γνωστή ΣΚΠ που αντιμετωπίζει προβλήματα ακοής θα πρέπει επίσης να επισκεφτεί το γιατρό του το συντομότερο δυνατό, καθώς μπορεί να είναι σημάδι έξαρσης. Όσο νωρίτερα οι γιατροί μπορούν να διαγνώσουν παθήσεις και τις υποκείμενες αιτίες τους, τόσο πιο γρήγορα μπορούν να εκδώσουν θεραπείες.

Περίληψη

Ενώ οι επιπλοκές της ακοής είναι σπάνιες, είναι πιθανό η σκλήρυνση κατά πλάκας να προκαλέσει προβλήματα ακοής. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο ότι το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει τις νευρικές οδούς της ακοής που υπάρχουν στον εγκέφαλο και το εγκεφαλικό στέλεχος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η απώλεια ακοής ή οι δυσκολίες μπορεί να είναι σημάδι έξαρσης της ΣΚΠ. Σε άλλους, η απώλεια ακοής μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι της ΣΚΠ. Η απώλεια ακοής από σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να μην είναι μόνιμη ανάλογα με τον τύπο και πολλά άτομα μπορεί να αναρρώσουν πλήρως. Είναι σημαντικό να λάβετε μια γρήγορη διάγνωση και θεραπεία από γιατρό για να εξασφαλίσετε την καλύτερη ευκαιρία για πλήρη ανάκαμψη.

Πηγή : www.medicalnewstoday.com