Έγκυος

Η πλειονότητα όλων των εγκυμοσύνων είναι φυσιολογικές και χαμηλού κινδύνου και αντιμετωπίζονται από έναν συνδυασμό του γιατρού σας και της μαίας. Το να έχετε ΣΚΠ δεν αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να έχετε προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 

Οι ερευνητές ανέλυσαν μια μεγάλη βάση δεδομένων των ΗΠΑ που περιέχει πληροφορίες σχετικά με τις εγκυμοσύνες και τους τοκετούς σε γυναίκες με ΣΚΠ, επιληψία ή σακχαρώδη διαβήτη και στον γενικό υγιή πληθυσμό. Εκτός από τον ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο γέννησης χαμηλού βάρους μωρών και τοκετού με καισαρική τομή, η ΣΚΠ δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για καμία από τις άλλες επιπλοκές της εγκυμοσύνης.

Κινδυνεύει το μωρό μου να πάθει σκλήρυνση το ίδιο;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που αναπτύσσουν ΣΚΠ δεν έχουν προηγούμενο οικογενειακό ιστορικό της πάθησης. Ωστόσο, το να έχετε έναν συγγενή με σκλήρυνση κατά πλάκας αυξάνει τις πιθανότητές σας να διαγνωστεί με ΣΚΠ, αν και ο κίνδυνος παραμένει χαμηλός.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο κίνδυνος για ένα μέλος του γενικού πληθυσμού να διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας κατά τη διάρκεια της ζωής του είναι περίπου 1 στους 330. Οι συγγενείς πρώτου βαθμού, όπως το παιδί κάποιου με σκλήρυνση κατά πλάκας, εκτιμάται ότι έχουν κίνδυνο 1 στους 48 να αναπτύξουν ΣΚΠ (ισοδυναμεί με περίπου 2%, ή δύο στα 100 παιδιά που γεννήθηκαν από άτομα με ΣΚΠ). Για συγγενείς δεύτερου βαθμού (παππούδες, γιαγιάδες, ξαδέρφια, θείες/θείοι, ανιψιοί/ανίψια) είναι περίπου 1 στους 100.

Αν και οι πιθανότητες να πάθουν τα παιδιά σας ΣΚΠ είναι χαμηλές, είναι λογικό να αποφεύγετε τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου. Για να δώσετε στα παιδιά σας τις καλύτερες πιθανότητες να αποφύγουν τα ίδια τη σκλήρυνση κατά πλάκας, βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε έλλειψη βιταμίνης D ενώ είστε έγκυος και δώστε τους συμπληρώματα βιταμίνης D όπως συνιστάται από τον γιατρό σας. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε την έκθεση των παιδιών στον καπνό του τσιγάρου είτε πριν από τη γέννηση είτε κατά την παιδική ηλικία.

Μπορώ να παίρνω φάρμακα ενώ είμαι έγκυος;

Τα στεροειδή ενέχουν κάποιους κινδύνους και έτσι κάποιοι προτιμούν να τα αποφεύγουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές αναφέρουν ότι τα στεροειδή είναι ασφαλή στη χρήση για τη θεραπεία υποτροπών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Θα επηρεάσει η εγκυμοσύνη την ΣΚΠ μου;

Οι περισσότερες γυναίκες με ΣΚΠ αισθάνονται καλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και δεν αντιμετωπίζουν νέα προβλήματα. Ωστόσο, ορισμένα συμπτώματα που εμφανίζονται στη ΣΚΠ εμφανίζονται και στην εγκυμοσύνη και μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς την αιτία.

  • Η κόπωση είναι συχνά ένα πρόβλημα στην αρχή της εγκυμοσύνης και έτσι μπορεί να πιστεύετε ότι η κόπωση με ΣΚΠ έχει επιδεινωθεί.
  • Η ευαισθησία στη θερμότητα μπορεί επίσης να αυξηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει την κόπωση.
  • Οι γυναίκες συχνά διαπιστώνουν ότι δεν κοιμούνται το ίδιο καλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμβάλλοντας περαιτέρω στην αυξημένη κόπωση.
  • Τα συμπτώματα της ουροδόχου κύστης όπως η συχνότητα και η επείγουσα ανάγκη μπορεί να αυξηθούν προσωρινά λόγω της πίεσης στην κύστη από τη μήτρα. Μακροπρόθεσμα, δεν υπάρχει διαφορά στα προβλήματα της ουροδόχου κύστης μεταξύ των γυναικών με σκλήρυνση κατά πλάκας που έχουν κάνει παιδιά σε σύγκριση με εκείνες που δεν έχουν γεννήσει ποτέ.
  • Είναι επίσης σημαντικό να είστε σε επαγρύπνηση σχετικά με τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος , οι οποίες μπορεί να είναι πιο διαδεδομένες στην εγκυμοσύνη και να επηρεάσουν τα συμπτώματά σας στη ΣΚΠ.
  • Τα κινητικά προβλήματα μπορεί να επιδεινωθούν στο τέλος της εγκυμοσύνης λόγω του αυξανόμενου βάρους του μωρού και των αλλαγών στη στάση του σώματος.

Οι εμπειρίες της εγκυμοσύνης των γυναικών ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό και τυχόν νέα ή επιδεινούμενα συμπτώματα θα πρέπει να συζητηθούν με τη μαία, ή τον γιατρό σας.

Πώς θα επηρεάσει η εγκυμοσύνη τις υποτροπές μου;

Συνολικά, το ποσοστό υποτροπής έχει βρεθεί ότι είναι παρόμοιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δώδεκα μήνες (εννέα μήνες εγκυμοσύνης και τρεις μήνες μετά τον τοκετό) όπως σε ένα έτος εκτός εγκυμοσύνης. Υπάρχει συνήθως μείωση του ποσοστού υποτροπής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα τους τελευταίους τρεις μήνες, αλλά αύξηση του ποσοστού υποτροπής τους τρεις μήνες μετά τον τοκετό.

Μια μελέτη παρακολούθησε 227 γυναίκες για ένα χρόνο πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για έως και δύο χρόνια μετά τη γέννηση του μωρού. Έδειξε ότι τα ποσοστά υποτροπής κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης είναι απίθανο να είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που ήταν προηγουμένως. Ωστόσο, οι υποτροπές κατά το τελευταίο τρίμηνο (μήνες επτά έως εννέα) μειώθηκαν σημαντικά.

Τους πρώτους τρεις μήνες μετά τη γέννηση, το ποσοστό υποτροπής αυξήθηκε σε σχεδόν μιάμιση φορά από το μέσο ποσοστό υποτροπών που παρουσιάστηκαν κατά το τελευταίο έτος πριν από την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, το 72% των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη δεν παρουσίασαν υποτροπή εκείνη την περίοδο. Το ποσοστό υποτροπής παρέμεινε σε ελαφρώς υψηλότερο επίπεδο από ό,τι στην περίοδο πριν από την εγκυμοσύνη για έως και εννέα μήνες μετά τη γέννηση, αλλά στη συνέχεια μειώθηκε στα προηγούμενα επίπεδα.

Θεωρείται ότι το ποσοστό υποτροπής μειώνεται κατά τη διάρκεια της όψιμης εγκυμοσύνης λόγω της επίδρασης των ορμονών της εγκυμοσύνης που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα για να εξασφαλίσουν ότι το σώμα θα φέρει ένα αναπτυσσόμενο μωρό χωρίς να το απορρίψει. Το ποσοστό υποτροπής μετά τη γέννηση μπορεί να αυξηθεί λόγω ορμονικών διαταραχών, αλλά δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με αυτό. Συνολικά, λαμβάνοντας υπόψη την εγκυμοσύνη και το έτος μετά τη γέννηση στο σύνολό τους, οι ερευνητές θεωρούν ότι ο αριθμός των υποτροπών θα παραμείνει περίπου ο ίδιος όπως θα ήταν αν δεν υπήρχε εγκυμοσύνη.

Είναι δύσκολο να προβλέψουμε πόσο σοβαρή μπορεί να είναι οποιαδήποτε υποτροπή που μπορεί να αντιμετωπίσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά από όσο είναι γνωστό οι υποτροπές δεν επηρεάζουν το μωρό. Ενημερώστε τον γιατρό σας εάν έχετε υποτροπή είτε είναι σοβαρή είτε όχι.

Τι αντίκτυπο θα έχει η εγκυμοσύνη στην πορεία της ΣΚΠ μου;

Υπήρξε περιορισμένη έρευνα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του τοκετού στην πορεία της ΣΚΠ. Ωστόσο, η έρευνα που υπάρχει υποδηλώνει ότι η εγκυμοσύνη και ο τοκετός συνδέονται με λιγότερη μακροχρόνια αναπηρία. Μια βελγική μελέτη εξέτασε 330 γυναίκες άνω των 18 ετών και έδειξε ότι οι γυναίκες που γέννησαν οποιαδήποτε στιγμή (είτε πριν είτε μετά την έναρξη της ΣΚΠ) είχαν 34% λιγότερες πιθανότητες να φτάσουν σε EDSS 6. Αυτό είναι το σημείο της αδυναμίας να περπατήστε χωρίς βοηθήματα.

Δεν έχει βρεθεί καμία επίπτωση στη μακροχρόνια πορεία της ΣΚΠ ή πιθανότητα μετάβασης σε δευτερογενή προϊούσα ΣΚΠ. Μέχρι στιγμής, καμία μελέτη δεν έχει διερευνήσει την εγκυμοσύνη στην πρωτοπαθή προϊούσα ΣΚΠ.

Πηγή : mstrust.org.uk