Παιδί με τσιγάρο

Μια πρόσφατη μελέτη που χρησιμοποιεί δεδομένα από το μητρώο ΣΚΠ του Ηνωμένου Βασιλείου αποκάλυψε περισσότερα για τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος.

Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει την ΣΚΠ . Μπορεί να επιταχύνει το πόσο γρήγορα γίνεστε ανάπηροι. Και μπορεί να κάνει τη μετάβαση από την υποτροπιάζουσα στη δευτερογενή προϊούσα ΣΚΠ να συμβεί νωρίτερα. Αλλά δεν ξέραμε αν η διακοπή θα μπορούσε να αλλάξει αυτό.

Τώρα, τα δεδομένα που συλλέγονται από το μητρώο ΣΚΠ του Ηνωμένου Βασιλείου ανακάλυψαν τη σημαντική επίδραση που μπορεί να έχει η διακοπή του καπνίσματος στη σκλήρυνση κατά πλάκας των ανθρώπων.

Ποτέ δεν είναι αργά να τα παρατήσεις

Οι ερευνητές βρήκαν περαιτέρω στοιχεία ότι η κινητικότητα των καπνιστών μπορεί να χειροτερέψει πιο γρήγορα από τους μη καπνιστές. Το σημαντικό είναι ότι ανακάλυψαν επίσης ότι η διακοπή του καπνίσματος επιβράδυνε το πόσο γρήγορα χειροτέρευε η κινητικότητα των ανθρώπων, στο ίδιο ποσοστό που παρατηρείται σε άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Αυτό υποδηλώνει ότι ποτέ δεν είναι αργά για κάποιον με ΣΚΠ να επωφεληθεί από τη διακοπή του καπνίσματος.

Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι, ενώ η διακοπή του καπνίσματος θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό εξέλιξης της αναπηρίας, δεν μπορεί να αναστρέψει την υπάρχουσα βλάβη της ΣΚΠ ή να σταματήσει εντελώς την εξέλιξη.

Σχεδόν 8000 άτομα συμμετείχαν μέσω του μητρώου ΣΚΠ του Ηνωμένου Βασιλείου

Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 8000 άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας που ήταν μέρος του μητρώου MS του Ηνωμένου Βασιλείου. Περίπου 4000 άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, 1315 καπνιστές και 2815 πρώην καπνιστές.

Συμπλήρωσαν τακτικά ερωτηματολόγια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ΣΚΠ τους επηρέαζε το περπάτημα και άλλες σωματικές τους ικανότητες, συμπεριλαμβανομένης της ισορροπίας και της μεταφοράς αντικειμένων. Ρωτήθηκαν επίσης πώς αισθάνονταν συναισθηματικά. Οι ερευνητές συνέκριναν πώς αυτές οι βαθμολογίες άλλαξαν με την πάροδο του χρόνου, με την τρέχουσα ή την προηγούμενη κατάσταση καπνίσματος των ανθρώπων.

Ο καθηγητής Richard Nicholas, Σύμβουλος Νευρολόγος και Κλινικός Υπεύθυνος για το Μητρώο MS του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε:

«Με τη χρήση του μητρώου ΣΚΠ του Ηνωμένου Βασιλείου μπορέσαμε να μιλήσουμε με περισσότερα από 7000 άτομα που ζουν με σκλήρυνση κατά πλάκας. Αυτό μας επέτρεψε να αποκτήσουμε ανεκτίμητες γνώσεις σχετικά με τον αντίκτυπο του καπνίσματος στην ΣΚΠ και μας βοήθησε να προσδιορίσουμε ότι ποτέ δεν είναι αργά για κάποιον με την πάθηση να το κόψει».

Το να σταματήσεις δεν είναι εύκολο

Τα δεδομένα έδειξαν επίσης ότι το ποσοστό καπνίσματος μεταξύ των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας είναι παρόμοιο με τα εθνικά ποσοστά. Έτσι, τα άτομα με ΣΚΠ μπορεί να μην λαμβάνουν αρκετή ενθάρρυνση ή υποστήριξη για να σταματήσουν.

Ο καθηγητής Richard Nicholas συνέχισε:

«Η διακοπή του καπνίσματος θα έχει θετική επίδραση στην εξέλιξη της ΣΚΠ, αλλά καταλαβαίνω ότι μπορεί να είναι απίστευτα δύσκολο να σταματήσει. Ως ειδικοί της ΣΚΠ πρέπει να συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι οι ασθενείς μας έχουν όλα τα στοιχεία σχετικά με τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει το κάπνισμα. Και πολύ σημαντικό, όπου οι άνθρωποι μπορούν να πάνε για ζωτική υποστήριξη για να τους βοηθήσουν να σταματήσουν».

Το ποσοστό καπνίσματος ήταν στην πραγματικότητα υψηλότερο όταν οι άνθρωποι συμπλήρωναν οι ίδιοι ερωτηματολόγια, σε σύγκριση με τα δεδομένα από τα αρχεία των γιατρών τους. 

Αυτό θα μπορούσε εν μέρει να εξηγήσει γιατί τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας δεν λαμβάνουν πάντα αρκετές συμβουλές σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος – επειδή οι επαγγελματίες υγείας μπορεί να μην γνωρίζουν αν καπνίζουν ή όχι. Υπογραμμίζει επίσης την αξία της συλλογής αυτοαναφερόμενων δεδομένων μέσω των ερωτηματολογίων του UK MS Register.

Γνωρίζουμε πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να κόψετε το κάπνισμα, αλλά αν θέλετε να το κόψετε, δεν είστε μόνοι.

Πηγή : www.mssociety.org.uk